به گزارش پایگاه تحلیلی خبری بانک و صنعت ،سال هاست دلار به عنوان مهم ترین پول خارجی در سبد ارزی کشور مطرح بود و تجار و بازرگانان مبادلات خارجی خود را به وسیله دلار انجام می دهند. بعدها یورو نیز در کنار برخی دیگر از ارزها مانند پوند انگلیس نیز جزو ارزهای پُرمصرف سبد ارزی کشور شد.
علاوه بر ایران، بسیاری دیگر از کشورها نیز دلار را به عنوان یکی از مهم ترین ارزهای خارجی در مبادلات تجاری خود مورد استفاده قرار می دهند. این مسئله باعث شده تا کشور آمریکا بتواند از این موقعیت ویژه پولی خود در بازار کشورهای مختلف استفاده کرده و سالهاست نیز تلاش می کند تا دلار را به عنوان ارز اول در سطح جهان مطرح و نگه دارد.
در عین حال، آمریکایی ها توانسته اند از این طریق فشارهایی را به برخی از کشورها وارد کرده و در مسئله تحریم های ایران نیز هزینه هایی را در مبادلات تجاری بین المللی به کشور وارد کرده اند. در دولت گذشته برخی تلاش ها برای تغییر سبد ارزی کشور و حذف دلار از مبادلات صورت گرفته بود اما به نتیجه نرسید.
برنامه این بود که دولت وقت می خواست پس از سال ها به فرمانروایی دلار در سبد ارزی کشور پایان دهد و ارزهای دیگری را جایگزین نماید. دریافت و پرداخت با پول کشورهای هدف و همچنین چرخش مبادلات ارزی به سمت استفاده از یورو از برنامه هایی بود که در گذشته مطرح و دنبال شده است.
حضرت آیت الله خامنهای روز یکشنبه در دیدار شرکت کنندگان در همایش سراسری فرماندهان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با اشاره به «نقش الگو و آیندهساز ملت ایران در تحولات جهانی» خاطرنشان کردند: اگر مسئولان و مردم بتوانند اقتصاد مقاومتی را به معنای واقعی محقق و کشور را از جادوی مالی و پولی دشمن خلاص کنند و ارزش و آقایی دلار را در زندگی اقتصادی بشکنند، کشورهای دیگر را نیز نجات دادهاند و برای آنها الگو خواهند شد.
می توان فرمایشات اخیر مقام معظم رهبری درباره لزوم پایان دادن به جادوی مالی دشمن در اقتصاد ایران را ماموریت و فرمان جدیدی برای دولت دانست. حال که دولت به دنبال اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی است یکی از کلیدی ترین اقدامات در این زمینه را باید حذف دلار از مبادلات تجاری ایران و دریافت و پرداخت های بین المللی با پول همان کشورها دانست.
کارشناسان بر این باورند که حذف دلار از مبادلات تجاری ایران و یا دستکم کمرنگ تر شدن نقش آن در این بخش مشکلی برای مبادلات و تجار ایرانی به وجود نخواهد آورد و از آنسو نیز می توان انتظار داشت داد و ستدها را با پول کشورهای طرف معامله نیز انجام داد.
پیش از این برخی کشورها تجربه حذف دلار از مبادلات بین المللی را داشته اند که می توان به چین، آفریقای جنوبی، برزیل، روسیه و هندوستان اشاره کرد. در ایران نیز می توان به تدریج به سمت کاهش ارزش دلار حرکت و در نهایت آن را از مبادلات حذف کرد.
همچنین می توان به این نکته نیز اشاره کرد که حذف دلار از مبادلات بین المللی می تواند امکان تحریم دوباره ایران و ضربه زدن به اقتصاد کشور از طریق دلار را به صفر برساند و راه آسیب پذیری کشور از این طریق را ببندد.