به گزارش پایگاه تحلیلی خبری بانک و صنعت به نقل از روابط عمومی اتاق تهران، در این جلسه که مدیرانی از سازمان غذا و دارو و همچنین سازمان حفظ نباتات کشور نیز حضور داشتند، نمایندگان بخش خصوصی و دولت پیرامون چگونگی کاهش باقیمانده سموم در محصولات کشاورزی که میتواند بر بازار صادراتی کالاهای سنتی ایران اثرگذار باشد، به بحث و گفتوگو نشستند.
عضو هیات مدیره اتحادیه صادرکنندگان خشکبار در این نشست، پیشنهادهای این تشکل برای رفع مشکل باقیمانده سموم در فرآوردههای کشاورزی را تشریح کرد. سیامک شهریاری با بیان اینکه توان صادرات کشمش ایران در حدود 150 تا 180 هزار تن در سال و با ارزآوری 300 تا 400 میلیون دلار است، گفت: یکی از بازارهای مهم صادراتی ایران در این محصول، اتحادیه اروپاست که از حدود سه سال پیش این اتحادیه اقدام به کاهش عدد حداکثر باقیمانده سموم از 40 به 10 ppb کرده است. به همین دلیل با آزمایش موردی محمولههای کشمش ایران در مبادی ورودی، تعدادی از محمولهها برگشت خورده و منجر به تضعیف بازار کشمش ایران شده که میتواند در صورت تداوم عواقب بدتری مانند از دست دادن بازار به دنبال داشته باشد.
وی سپس به برخی از راهکارهای پیشنهادی این اتحادیه برای جلوگیری از لطمات باقیمانده سموم در محصولات کشاورزی به حوزه صادرات این محصولات اشاره کرد و واردات سموم نسل جدید، حذف سموم پرخطر از فهرست سموم در سازمان حفظ نباتات و تجهیز آزمایشگاههای تست باقیمانده سموم را از جمله راهکارهای این تشکل عنوان کرد و افزود: در صورت وجود مشکلات ارزی در دولت برای واردات سموم فسفره و سموم نسل جدید، این اتحادیه آمادگی دارد تا نسبت به واردات این سموم با ارز صادراتی صادرکنندگان عضو اتحادیه اقدام کند و آن را در دسترس کشاورزان قرار دهد.
سهم عمده مصرف مربوط به سموم کمخطر و متوسطخطر است
سیدمهدی حسینی، رییس انجمن واردکنندگان سم و کود، نیز در توضیحاتی، با بیان اینکه 27 هزار تن سم در کشور مصرف میشود که از این میزان، در حدود 25 درصد آن وارداتی است، گفت: در حال حاضر قوانین و مقررات موجود اجازه نمیدهد سموم کمخطر وارد کشور شود و مصرف سموم کمخطر پایین و در حد 10 درصد از سموم مصرفی است.
رییس انجمن واردکنندگان سم و کود افزود: باید شرایطی فراهم شود تا واردات سموم جدید که میزان باقی ماندن آن در محصولات کشاورزی نزدیک به صفر است، به داخل کشور فراهم شود.
صدرالدین نیاورانی عضو هیات مدیره انجمن ارگانیک ایران نیز استفاده از آفتکشهای ارگانیک را تنها راه خلاصی از باقیمانده سموم در محصولات کشاورزی عنوان کرد.
همچنین سعیده نوربخش، معاون کنترل آفات سازمان حفظ نباتات کشور، در این جلسه، تعداد سموم ثبت شده در کشور را 369 مورد عنوان کرد و گفت: از این میزان، 5 درصد در گروه سموم پرخطر، 18 درصد در گروه سموم متوسطخطر و 77 درصد نیز جزو سموم کمخطر است.
وی میزان مصرف سالانه سموم در کشور را به طور میانگین، بین 25 تا 30 هزار تن اعلام کرد و افزود: تنها 20 درصد مصرف در عرصه سموم پرخطر هستند و 80 درصد در عرصه سموم کمخطر و متوسطخطر است. ضمن این که باید تاکید شود تنها سمومی در کشور ثبت میشود که دوره کارنس آن کمتر از 3 درصد باشد.
40 محصول مورد آزمایش باقی مانده سموم قرار میگیرند
نرگس عبدلی، سرپرست گروه سموم آلاینده و ارگانیک اداره غذا و آشامیدنی سازمان غذا و دارو، نیز با بیان اینکه از سال 1390 پایش سموم در مواد غذایی از سوی این سازمان آغاز شده و طی امسال نیز این سبد پایش، به 40 محصول رسیده است، گفت: در حال حاضر کل کشور به 10 قطب تقسیمبندی شده و در هر قطب نیز یک آزمایشگاه تجهیز شده است و صادرکنندگان برای دریافت گواهی تاییدیه صادرات میتوانند به این آزمایشگاهها مراجعه کنند.
وی با بیان اینکه پایش محصولات و مواد غذایی از نظر سموم باقیمانده، هزینه سنگینی را بر دوش وزارت بهداشت قرار داده است، افزود: با این حال، برای رسیدن به هدف وزارت جهاد کشاورزی باید نسبت به نصب کد شناسه روی محصولات و فرآوردههای غذایی اقدام کند.
نباید با آمار اشتباه جامعه را آشفته کرد
حسین جعفری، رییس موسسه تحقیقات گیاه پزشکی، نیز در این نشست، با بیان اینکه ایران در رده کشورهایی است که میانگین مصرف سموم در آنها پایین است، افزود: با ارائه آمار نادرست و اشتباه نباید جامعه و مردم را آشفته کرد.
وی با تاکید بر اینکه در مواجهه با واردات سموم به کشور باید هوشمندانهتر اقدام کرد، افزود: سمومی باید وارد شود که موردنیاز کشور است، نه آنکه واردکنندگان به لحاظ صرفه اقتصادی اقدام به هر نوع سموم کنند. در حال حاضر موسسه تحقیقات گیاهپزشکی به واردکنندگان نیازهای سموم کشور را اعلام میکند تا آنها براساس آن اقدام به واردات کنند. همچنین تسهیل فرآیند ثبت سموم در داخل کشور نیز از دیگر اقداماتی است که آغاز شده است.