به گزارش پایگاه تحلیلی خبری بانک و صنعت به نقل ازرادیو سهام,فیروز منجیلی در بیان اینکه بسیاری از افراد قادر به خرید سهام این شرکتها نیستند، معتقد است که این شرکتها به دلیل اینکه در بازار پایه عادی هستند، وجه تضمین ندارند. بنابراین این سهام به حقوقیها پیشنهاد میشود، چرا که به صورت بلند مدت خریداری میشوند.
1- خرید سهام چهار شرکت بورس، فرابورس، بورس کالا و بورس انرژی با توجه به انحصاری بودن آنها چه مزایایی دارد؟
با توجه به نظرات کارشناسی انتظار میرود که بازار در سال آِینده شرایط بهتری داشته باشد و قطعا با بهبود بازار حجم معاملات نیز افزایش پیدا میکند، همچنین با توجه به اینکه دولت تصمیم دارد فرآیند خصوصی سازی را ادامه دهد، قطعا شرکتهای جدید نیز فضایی برای ورود به بورس و فرا بورس پیدا خواهند کرد. در سال جاری به دلایل مختلف در بورس کشور عرضهای اتفاق نیافتد.
2- سهام این شرکتها در دوره رکود دو ساله بورس چقدر افت داشته است؟ به نظر میرسد که این چهار شرکت برخلاف سایر شرکتهایی که سهام آنها در بورس قابل معامله است، افت کمتری داشتهاند.
در بورس برخی از سندها افزایش پیدا میکنند و برخی نیز با کاهش مواجه میشوند؛ از مزایای این شرکتها صعودی بودن نمودار رشد آنها بوده اما امسال با مقداری کاهش مواجه شدهاند. بورس کالا در سال جاری بیش از بقیه افت داشت و فرابورس نسبت به این شرکتها بهتر بوده است. در بورس کالا نیز به دلیل افزایش شدت رکود اقتصادی، ما شاهد افت بیشتری نسبت به بقیه بودیم. چون این شرکتها انحصاری هستند، افزایش سرمایه آنها از طریق حق تقدم نبوده و تنها کسانی که سهام دار هستند، میتوانند در افزایش سرمایه شرکت کنند. این شرایطی بود که در مجامع به عنوان نکته مثبت عنوان میشد. البته در شرکت بورس انرژی به دلیل تازه بودن و نیازش به نقدینگی از محل آورده این نقدینگی تامین شد، اما باقی شرکتها از محل سرمایه این کار را انجام دادند و سهامشان سهام انحصاری بوده است.
یک خبر خوش از افزایش نرخ فراورده های لبنی
3- در میان چهار شرکتی که درحال حاضر وجود دارد، به عقیده شما کدام شرکت آینده بهتری دارند؟
نظر ما به فرابورس بوده و بیشترین فعالیتمان نیز در این شرکت بوده است. یکی از دلایل هم این بود که فرابورس محدودیت کد نداشت و خرید و فروش بین اشخاص حقیقی و حقوقی به راحتی انجام میشود. اما برای سه شرکت دیگر محدودیت کدی وجود دارد، یعنی اگر کسی بخواهد سهم کسی را خریداری کند، باید حتما در همان طبقه باشد، ولی در فرابورس چون آزاد هست میتوان سیت گرفت و شرکتهایی مانند مالی ملت به حد نیاز خریداری کرده است و رقابت برای گرفتن سیت در فرابورس راحتتر است.
همچنین در فرابورس پذیرش شرکتها راحتتر صورت میگیرد، یعنی نیاز به شفافیت بسیار بالای صورتهای مالی نیست و حتی خیلی از استانداردهایی که در بورس باید رعایت شود، در فرابورس کمتر است، همچنین شرکتهای کوچکتر هم خیلی راحتتر میتوانند پذیرش شده و شرکتهای سهامی عام نیز به دلیل دستور دولت حتما باید در فرابورس معامله شوند. به همین دلایل به نظر من بازار فرابورس مقداری شارپتر بوده و میتوان گفت که بازارهای مالی در فرابورس رو به افزایش است.
4- با توجه به اینکه شرکت بورس انرژی میتواند معاملات نفت و گاز داشته باشد چه آیندهای را میتوان برای این شرکت متصور بود؟ چه اقداماتی برای بهبود عملکرد این بازار باید صورت گیرد؟
چون هزینههای نقل و انتقال در بازار بورس انرژی ارزانتر و این بازار شفافتر است، باید گفت که در سالهای آینده تمام معاملات انرژیها وارد بورس انرژی خواهد شد و این مسئله صد در صد میتواند به بهبود و رشد جایگاه بورس انرژی کمک شایانی کند.
دلایل کاهش سودآوری صنایع بورسی چیست؟
5- بورس کالا محل معاملات محصولات پتروشیمی بود. درگیریهای جدید با وزیر صنعت در خصوص عدم انحصار معاملات محصولات پتروشیمی در بورس کالا چه تاثیری بر سهام بورس کالا خواهد داشت؟
به دلیل اینکه سبد پتروشیمی در بورس کالا زیاد است، بنابراین اولین تاثیر آن بر روی حجم معاملات بورس کالا خواهد بود و این موضوع نکته منفی برای بورس کالا محسوب میشود. علت اصلی افت بورس کالا نیز همین رکود اخیر است و با رفع این مشکل، آینده مناسبی برای این بازار شاهد خواهیم بود. یکی از دلایل کاهش رشد شرکت بورس نیز انتقال سرمایه برای ساخت ساختمان جدید این شرکت بوده و اختصاص این نقدینگی تبدیل به مشکل شرکت بورس شده است. در نقطه مقابل شرکت فرابورس بیشترین نقدینگی خود را به سرمایه گذاری کوتاه مدت با درآمد ثابت اختصاص میدهد و در نتیجه رشد EPS فرابورس بهتر از بورس بوده است.
6- بحث ورود سیمان به رینگ بازار بورس کالا هم مطرح شده است، در صورت تحقق این موضوع چه تحولاتی در بورس کالا شاهد خواهیم بود؟
در حال حاضر با توجه به شرایط نامطلوب شرکتهای سیمان چشم انداز مناسبی برای این صنعت وجود ندارد و این باعث میشود که در کوتاه مدت این اتفاق به سرانجام نرسد. نکتهای که باید درباره بورس وفرابورس گفته شود این است که شرکتهایی که در فرابورس استانداردهای لازم را کسب میکنند، بعد از مدتی به بورس ورود میکنند و شرکتهایی مانند پردیس و شرق از این نمونه هستند. نکته دیگر این است که وقتی شما در یک صنعت سرمایه گذاری میکنید، انتظار دارید در یک دورهای این صنعت با رکود مواجه شود، اما چنین ریسکی در این چهار شرکت وجود ندارد.
7- چرا سهام این چهار شرکت در بازار معاملات توافقی انجام میشود و به فرابورس یا بورس منتقل نمیشود؟
ما این موضوع را در مجمع فرابورس مطرح کردیم، در این مجمع هیئت مدیره فرابورس اعلام کردند که قطعا این شرکتها را به بازار اول و دوم وارد میکنیم، به این معنی که ابتدا این کار برای شرکت فرابورس انجام میشود و در ادامه سه شرکت دیگر نیز به بازار اول و دوم وارد میشوند. با این حساب این شرکتها به بازار دوم فرابورس وارد میشوند. ما بارها اعلام کردیم که این شرکتها شفافیت لازم را دارند و دلیلی ندارد در بازار توافقی معامله شوند و در نهایت این وعده داده شده که به بازار اول یا بازار دوم فرابورس انتقال داده شوند، اما تاکنون این مهم اتفاق نیفتاده است.
عوامل افت بازار دیروز، مشخص شد
8- چه زمانی برای خریداری سهام این چهار شرکت برای سهامداران حقیقی مناسب هست؟ آیا سهامداران حقیقی برای خرید سهام این شرکتها فقط باید به ارزش معاملاتی آنها نگاه کنند؟
قطعا برای خرید این سهام بیشترین عامل تاثیرگذار، حجم معاملات شرکتهای فعال درآنها خواهد بود و با افزایش این حجم، جذابیت خرید افزایش پیدا میکند. یعنی وقتی انتظار میرود که حجم معاملات شرکتهای فعال افزایش پیدا کند، درآمد این چهار شرکت نیز افزایش پیدا میکند. این موضوع وابسته به رونق اقتصادی بوده و انتظار میرود که در سال آینده این رونق اتفاق بیافتد.
9- چرا p/E این شرکتها بالا هست؟
دلیل اصلی این موضوع این است که ریسک این شرکتها پایین بوده و این موضوع برای شرکتهای مشابه در دیگر نقاط دنیا نیز صدق میکند. بر خلاف شرکتها و صنایع مختلف مانند خودروسازی و سیمان که دوران رکودشان را شاهد هستیم، در این چهار شرکت، ریسک افول و رکود وجود ندارد و به همین دلیل تا بحال هر EPS که اعلام کردهاند، توان پوشش آن را نیز داشتهاند.
10- به عنوان آخرین سوال، با توجه به اینکه سود تخصیصی این شرکتها در مجمع سالیانه نسبت به بسیاری از شرکتهای بنیادی کمتر است، خرید سهام این شرکت به کدام دسته از سهامداران پیشنهاد میشود؟
این شرکتها بهترین گزینه برای کسانی است که پرتفوهای سنگین داشته و نیز حقوقی به حساب میآیند؛ به طور کلی این شرکتها به شدت برای حقوقیها جذاب است. یکی از دلایلی که بسیاری قادر به خرید سهام این شرکتها نیستند، این است که این شرکتها چون در بازار پایه عادی هستند، وجه تضمین ندارند. بنابراین این سهام به حقوقیها پیشنهاد میشود، چرا که به صورت بلند مدت خریداری میشوند.