به گزارش بانک و صنعت به نقل از روابط عمومی پژوهشکده بیمه، مخاطره زیست محیطی، وضعیت یا رویدادی است که می تواند به صورت مستقیم یا غیرمستقیم و فوری یا زمان دار، محیط طبیعی اطراف را تهدید کند یا بر سلامت عموم مردم تأثیر منفی بگذارد. آلودگی و حوادث طبیعی از جمله سیل، طوفان و زلزله نیز در دسته مخاطرات زیست محیطی قرار دارند. به این ترتیب بیمه زیست محیطی ابزاری برای به عهده گرفتن مسئولیت ریسک های زیست محیطی ناشی از فعالیت های صنعتی است. این ریسک ها ممکن است علاوه بر وارد کردن خسارت به محیط زیست، منجر به آسیب به اشخاص یا اموال آن ها شود؛ لذا صنعت بیمه در پاسخ به ویژگی های پیچیده و واقعیِ ریسک آلودگی زیست محیطی باید روش های جدیدی را برای حل مسئله این پدیده خاص، توسعه دهد.
با توجه به اهمیت این موضوع، میز تخصصی بیمه حوادث فاجعه آمیز و خسارت های بزرگ پژوهشکده بیمه اقدام به تهیه گزارش پژوهشی با عنوان «بررسی پوشش های بیمه ای مخاطرات زیست محیطی» نموده است. این مطالعه با هدف بررسی انواع پوشش های بیمه ای مخاطرات زیست محیطی، توسط دکتر اسماء حمزه عضو هیات علمی و رئیس اداره امور پژوهشی پژوهشکده بیمه و با همکاری فائزه بنی مصطفی انجام شده است.
مخاطرات زیست محیطی به چهار گروه مخاطرات شیمیایی، فیزیکی، بیولوژیکی و روانی-اجتماعی تقسیم می شوند و بخش اول گزارش حاضر به توضیح این مخاطرات و ذکر مثال هایی از آن اختصاص یافته است. در بخش دوم انواع ریسک های زیست محیطی و دسته بندی آنها از لحاظ نوع به ریسک های سنتی و ریسک های نوظهور و تقسیم بندی این ریسک ها براساس شدت به فاجعه آمیز، بحرانی، مرزی و قابل صرف نظر بیان شده است.
انواع خسارات زیست محیطی و ویژگی های آن ها، قوانین موجود در خصوص مسئولیت ناشی از مخاطرات زیست محیطی در ایران و جهان، مدیریت ریسک زیست محیطی از طریق بیمه، بررسی اجمالی قابلیت بیمه شدن ریسک های زیست محیطی و بازار بیمه زیست محیطی، معرفی انواع پوشش های بیمه زیست محیطی و روش های انتقال ریسک به ترتیب در بخش های سوم تا نهم این پژوهش ارائه شده است.
بر اساس یافته های این مطالعه، نتیجه بررسی شرایط قابل بیمه بودن مسئولیت زیست محیطی نشان می دهد که در صورت ایجاد شرایط لازم در قانون مسئولیت و در ساختار بیمه نامه می توان ریسک مسئولیت زیست محیطی را بیمه کرد. بیمه زیست محیطی در نزدیک به چهل سالی که از فعالیت این محصول در بازار بیمه می گذرد، به عنوان شکلی استاندارد از پوشش مبادلات مبتنی بر دارایی و ریسکهای عملیاتی بین المللی، بیشتر مورد توجه واقع شده است.
بر پایه این گزارش، بازار بیمه مسئولیت ناشی از آلودگی در طی سال های اخیر، به طور چشمگیری تغییر کرده است. بیمه گران زیست محیطی اقدام به ارائه پوشش های گسترده و نرخ های مقرون به صرفه و با حدود مناسب می نمایند که تقریباً همیشه در دسترس است. همچنین بیمهگرانی که بیمه مسئولیت محیط زیست صادر کرده بودند، در تأمین نیاز پوشش در قبال ریسکهای آلودگی، اقدام به طراحی گروهی از محصولات جدید بیمه ای نمودند که نیازهای خاص افراد در پاکسازی املاک و مستغلات آلوده شده را برطرف می ساخت.
به طور کلی بیمه مسئولیت آلودگی زیست محیطی یک راهکار بازارمحور برای کاهش هزینههای عملیاتی شرکت ها، کاهش هزینه های دولتی و پیشرفت فوری در توسعه اقتصادی است.
علاقه مندان با مراجعه به وب سایت پژوهشکده بیمه و یا نشانی https://www.irc.ac.ir/fa-IR/Irc/4946/Articles/view/14643/1521/ می توانند متن کامل این مطالعه پژوهشی را مشاهده و دریافت نمایند.