به گزارش پایگاه تحلیلی خبری بانک و صنعت؛ بازار ارز همواره یکی از پرحاشیهترین بازارهای کشور بوده که هر از گاهی بنا به دلایل بنیادی و روانی نوسانات متعددی را تجربه میکند. طی سال های اخیر نبود ابزارهای مالی مبتنی بر ارز، اثرات مخربی را بر اقتصاد به همراه داشته، این درحالیست که این معضل سالهاست در کشورهای توسعه یافته رفع شده است.
علیرضا تاج بر، مدیرعامل کارگزاری بانک ملت در خصوص راه اندازی صندوق ارزی بازار سرمایه گفت: باید توجه داشت که ورود ابزارهای مشتقه مبتنی بر ارز به بازار سرمایه، نیاز بازار را به کلی رفع نمیکند، چراکه پیچیدگی و تخصصی بودن این ابزارها، سرمایهگذاری در آن را ملزم به دارا بودن دانش و تجربه می کند.
زوایای مثبت صندوق ارزی
تاج بر در خصوص اثرات مثبت راه اندازی این صندوق گفت: صندوق سرمایهگذاری در دارایی مالی ارزی میتواند بهترین مدخل ورود سرمایهگذاران غیرحرفهای به بازار ارز باشد. این صندوق با گردآوری وجوه از سرمایهگذاران، وجوه حاصل را در داراییهایی مبتنی بر ارز سرمایهگذاری میکند.
وی افزود: یکی از مواردی که همواره مورد توجه دارندگان سرمایه قرار میگیرد، یافتن محلی کم ریسک برای سرمایهگذاری است. این در حالی است که تجربه نشان داده ارز در ایران نوعی دارایی کمریسک به شمار میرود. بر این اساس با راهاندازی صندوقهای ارزی، آپشنی مناسب در اختیار بازار سرمایه قرار میگیرد تا این نقدینگی را جذب کند.
تاج بر همچنین گفت: توسعه حضور سرمایهگذاران چه داخلی و چه خارجی در بازار سرمایه مستلزم پوشش ریسک نرخ ارز است. اینجاست که ضرورت تشکیل صندوقهای سرمایهگذاری ارزی احساس میشود. به عبارتی دیگر صندوقهای ارزی میتوانند از طریق ایجاد ابزار مشتقه، ریسک قیمت ارز را مدیریت کرده و به نوعی ریسک سرمایهگذاران، ناشی از نوسان نرخ ارز را پوشش دهند.
تاج بر همچنین بیان کرد: در این صندوق ها آورده سرمایهگذاران میتواند ارزی یا ریالی باشد و صندوق این وجوه را در اوراقی مانند گواهی سپرده ارزی، اوراق مشتقه مبتنی بر ارز، اسناد تعهد پرداخت بانکی ارزی، اوراق مشارکت، اوراق صکوک و هر نوع سپردهگذاری ارزی یا ریالی نزد بانکها سرمایهگذاری خواهد کرد.
مدیرعامل کارگزاری بانک ملت با تاکید بر افزایش سطح علمی سهامداران در خصوص ابزارهای مختلف بیان کرد: در جهت تشکیل صندوق سرمایه گذاری ارزی و موفقیت آن در بازار سرمایه، سازمان بورس علاوه بر همراهی بانک مرکزی و معرفی درست این صندوق، اقدام مهم دیگری را باید به انجام رساند و آن راه اندازی طیف کامل ابزارهای مشتقه مبتنی بر ارز است. چراکه موفقیت این صندوق مستلزم اجرای استراتژی های مالی است و این امر بدون وجود تمام ابزارهای مشتقه امکان پذیر نخواهد بود.
وی در بخش دیگری از اظهاراتش گفت: تجربه جهانی در خصوص راهاندازی ابزارها و صندوقهای بر پایه ارز بسیار موفقیت آمیز بوده است. با استفاده از این اهرم بخش قابل توجهی از تقاضا و نیاز سرمایهگذاران و پوشش دهندگان ریسک رفع میشود. واقعیت این است که بدون این ابزارها همواره باید منتظر نوسانات غیرعادی در بازار ارز باشیم و از طرف دیگر ورود جدی سرمایه گذار خارجی به اقتصاد ایران بدون تعبیه ابزارهای پوشش ریسک نوسان نرخ ارز بسیار بعید است.