به گزارش پایگاه تحلیلی خبری بانک و صنعت به نقل از شادا، این جوابیه در پاسخ به ابهامات مطرح شده از سوی حمید رضا حاجی بابایی نماینده مردم همدان در مجلس شورای اسلامی در برنامه پیک بامدادی رادیو ایران در تاریخ دوم مرداد ماه جاری در خصوص صکوک اجاره وزارت آموزش و پرورش منتشره در سال 1395منتشر شده است.
در این جوابیه با تاکید بر اینکه صکوک اجاره از ابزارهای مالی اسلامی است که در سایر کشورهای اسلامی نیز به مرحله اجرا درآمده است، می خوانیم: این اوراق افزون بر توان تجهیز و تخصیص منابع در بازار اولیه، قابلیت خرید و فروش در بازار ثانویه را نیز دارند و میتوانند به عنوان ابزار مالی کارآمد مورد استفاده کشورهای اسلامی قرار گیرند.
جوابیه منتشره از سوی مرکز مدیریت بدهی ها و دارایی های مالی عمومی وزارت امور اقتصادی و دارایی با بیان اینکه در ایران پس از تصویب ساختار صکوک اجاره توسط کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار انتشار صکوک اجاره توسط دولت از سال 1394 مورد پیگیری و اقدام قرار گرفته است، اظهار می دارد: انتشار صکوک اجاره بابت تسویه تعهدات وزارت آموزش و پرورش در طی سال 1395 به موجب بند (ب) ماده (2) قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقای نظام مالی کشور، در راستای مولدسازی داراییهای دولت و بر اساس حکم تبصره (36) اصلاحیه قانون بودجه سال 1395 کل کشور مصوب مجلس شورای اسلامی انجام شده است.
جوابیه می افزاید: بر اساس حکم تبصره یاد شده، انتشار اوراق بهادار اسلامی تا سقف 40 هزار میلیارد تومان مجاز بوده است که از مبلغ یادشده چهار هزار میلیارد تومان آن برای تامین و پرداخت تعهدات وزارت آموزش و پرورش بصورت صکوک اجاره در بازار سرمایه منتشر شده است.
جوابیه مرکز مدیریت بدهی ها و دارایی های مالی عمومی وزارت امور اقتصادی و دارایی با با اشاره به اینکه، به موجب احکام قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران و ضوابط مربوط، در انتشار اوراق اجاره، ارکانی چون بانی، ضامن، بهرهبردار و نهاد واسط انجام وظایف و تکالیف خاصی را بر عهده دارند، شرکت واسط مالی "شهریور سوم" را صرفاً نهاد واسط اوراق اجاره وزارت آموزش و پرورش معرفی کرده و یادآور می شود: به موجب بند (د) ماده (1) قانون توسعه بازارها و نهادهای مالی جدید مصوب 25 آذر 1389 مجلس شورای اسلامی، شرکت واسط مالی یکی از نهادهای مالی موضوع قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران است که میتواند با انجام معاملات موضوع عقود اسلامی نسبت به تامین مالی از طریق انتشار اوراق بهادار اقدام نماید.
بنا بر این جوابیه، شرکت "شهریور سوم" که تحت نظارت سازمان بورس و اوراق بهادار فعالیت میکند وظیفه جمعآوری وجوه از خریداران صکوک اجاره در بازار سرمایه و انتقال آن به حساب دولت (بدون دخل و تصرف) را بر عهده داشته که عیناً مبلغ مربوط را در وجه دولت کارسازی نموده است.
جوابیه تصریح دارد: استفاده از عرصه مجموعه اردوگاه شهید باهنر با توجه به ساختار صکوک اجاره به عنوان پشتیبان انتشار اوراق مذکور انجام و اردوگاه یاد شده کماکان به صورت اجاره به شرط تملیک در اختیار دولت قرار داشته و وزارت آموزش و پرورش نیز بهرهبردار آن است.
در ادامه جوابیه مرکز مدیریت بدهی ها و دارایی های مالی عمومی وزارت امور اقتصادی و دارایی می خوانیم: بازپرداخت اصل و فرع اوراق فوقالذکر، نظیر تمامی اوراق بهادار اسلامی منتشره توسط دولت شامل اسناد خزانه اسلامی، صکوک مرابحه و ... در اولویت تخصیص و پرداخت توسط سازمان برنامه و بودجه کشور و خزانهداری کل کشور است و همانطور که طی دو سال گذشته اقساط آن بهموقع پرداخت شده است، تا پایان دوره اجاره (دو سال دیگر) نیز انجام خواهد شد.
بنا بر تصریح جوابیه، بدیهی است به محض پرداخت آخرین مبلغ مربوط و با توجه به قرارداد اجاره به شرط تملیک، مالکیت اردوگاه یاد شده مجدداً به دولت منتقل خواهد شد.
جوابیه مرکز مدیریت بدهی ها و دارایی های مالی عمومی وزارت امور اقتصادی و دارایی تاکید می کند: با عنایت به موارد فوقالذکر، انتشار صکوک اجاره مبتنی بر اردوگاه شهید باهنر با هدف مولدسازی داراییهای دولت و بر اساس قوانین مصوب مجلس شورای اسلامی انجام و تمامی مراحل آن طبق قوانین و مقررات مربوط طی شده است.
مرکز مدیریت بدهی ها و دارایی های مالی عمومی وزارت امور اقتصادی و دارایی در خاتمه این جوابیه یادآور می شود: اردوگاه فوقالذکر کماکان در اختیار دولت (وزارت آموزش و پرورش) قرار دارد و با توجه به ایفای تعهدات توسط دولت بر اساس قراردادهای منعقده، فرض خروج، واگذاری، برج سازی و ... به نحوی که این روزها در رسانهها مطرح شده است کاملاً اشتباه و دور از ذهن است.