به گزارش بانک و صنعت، اگر بخواهیم به مشکلات حوزه تولید در کشور اشاره کنیم، فهرست بلندبالایی را باید ارائه کرد؛ اما در این نوشتار به بررسی هفت مانعی که بر سر راه تولید است، اشاره کرده ام.
نخست آنکه عدم امنیت و ثبات اقتصادی همواره مهم ترین تهدید برای سرمایه گذاران و تولیدکنندگان است؛ قوانین متغیر و شرایط پیش بینی ناپذیر بازار و عدم ثبات بازار ارز همواره انگیزه و اطمینان خاطر را از تولیدکنندگان و سرمایه گذاران می گیرد و این یکی از عواملی است که اقتصاد دلالی را در کشور رونق می دهد؛ اقتصاد بیماری که خود ضربه مهلکی برای تولید در کشور است و مهم ترین عامل ایجاد تورم محسوب می شود.درمان این عارضه در کشور نظارت جدی و کنترل بی قید و شرط تمام دستگاه های نظارتی و قوای سه گانه را می طلبد و تا زمانی که این عارضه مهلک در کشور وجود دارد، نمی توان به ایجاد فضای امن تولید و سرمایه گذاری چندان امیدوار بود.
قاچاق کالا، دیگر مشکل جدی در اقتصاد ایران است که اصلاح و بازبینی در قانون گذاری، اجرا و نظارت را به صورت همزمان می طلبد.ضعف نظام بانکداری و سیستم ناعادلانه مالیاتی هم دو موضوع دیگر هستند که از مهم ترین موانع تولید در کشور محسوب می شوند. چه بسیار تولیدکنندگانی که با وجود تولید محصولات با کیفیت و نوآورانه و تلاش برای ایجاد اشتغال پایدار مورد بی مهری نظام بانکی قرار گرفته و به تعطیلی کشیده شده اند.
تامین سرمایه و ارائه تسهیلات با تعرفه تولید و بخشودگی های عادلانه برای تولیدکنندگانی که به حمایت نیاز دارند، باید در دستور کار بانک مرکزی قرار گیرد. در حوزه سیستم مالیاتی نیز بازنگری جدی در شناسایی تولیدکنندگانی که به حمایت در این زمینه نیاز دارند و نیز شناسایی و برخورد با فرار مالیاتی ضرورت دارد.بوروکراسی های اداری یکی دیگر از مهم ترین عوامل فرار سرمایه از بخش تولید، ایجاد بی انگیزگی و خوابیدن چرخ تولید در کشور است. شرکت هایی وجود دارند که محصولات بسیار خوبی دارند؛ اما یک تا چند سال به دنبال گرفتن مجوز هستند و حتی بعد از گرفتن مجوز برای دریافت استانداردهای لازم تا انتشار محصول با موانع و بوروکراسی های متعددی مواجه می شوند که شاید سال ها کار تولید را با وقفه مواجه می کند.از سوی دیگر، خلأ قوانین حمایتی برای تولیدکنندگان یکی از موانع موجود است. در همه جای دنیا برای تولیدکنندگان و کارآفرینان شرایط ویژه تسهیل کننده و فرآیندهای بخششی ویژه ای در نظر گرفته می شود که متاسفانه این موارد در کشور ما وجود ندارد.
باید گفت تولید و صادرات دو زنجیره مکمل متصل به هم هستند و صادرات رو به رشد موتور محرکه تولید است. قطعا رفع موانع صادراتی و شناسایی درست بازارهای صادراتی و حرکت اصولی در حوزه صادرات می تواند به رونق تولید و فعال شدن هر چه بیشتر این چرخه کمک کند. امید که با عزم جدی و اراده جمعی به موازات نگاه کارشناسانه و عمل گرایانه بتوانیم در سال 1400 تحولی جدی در توسعه تولید در کشور ایجاد کنیم و شاهد یک جهش واقعی در چرخه تولید و اقتصاد کشور باشیم.