به گزارش پایگاه تحلیلی خبری بانک و صنعت به نقل ازروابط عمومی سازمان خصوصی سازی، سید جعفر سبحانی با اشاره به فعالیت های این سازمان در 17 سال اخیر ابراز داشت: از سال 1380 یعنی ابتدای تاسیس سازمان خصوصی سازی تا به امروز، بیش از 147 هزار میلیارد تومان از سهام بنگاه های دولتی واگذار شده که 79 هزار میلیارد آن از طریق بورس و فرابورس صورت گرفته است.
مشاور مدیرعامل سازمان خصوصی سازی با تاکید بر نقش پررنگ بورس و فرابورس در اجرای بهتر فرآیند خصوصی سازی گفت: از ابتدای تاسیس این سازمان 54 درصد از کل واگذاری ها از طریق بورس،12 درصد از طریق فرابورس و 34 درصد نیز از طریق مزایده بوده است.
سهم بخش خصوصی واقعی از واگذاری ها به 100 درصد رسیده است
سبحانی درباره سهم دولت ها در واگذاری های صورت گرفته به بخش خصوصی واقعی از ابتدای تاسیس سازمان تا به امروز تصریح کرد: این نرخ از شروع فعالیت سازمان خصوصی سازی تا شروع دولت یازدهم یعنی شهریور 92، حدود 18 درصد بوده که در 4 سال فعالیت دولت یازدهم به حدود 67 درصد رسید.
وی ادامه داد: این در حالی است که میزان واگذاری ها به بخش خصوصی واقعی از ابتدای فعالیت دولت دوازدهم و طی یک سال اخیر به 100 درصد رسیده است. این مساله به این معنی است که در این مدت حتی یک ریال از سهام شرکت های دولتی به شبه دولتی ها و خصولتی ها واگذار نشده است.
حضور 100 درصدی بخش خصوصی واقعی اتفاقی نبوده است
مشاور رئیس کل سازمان خصوصی سازی دستیابی این سازمان به بالاترین نرخ خصوصی سازی واقعی را اتفاقی ندانست و تاکید کرد: سازمان همواره برای رساندن این نرخ از 18 درصد به 100 درصد متحمل سختی هایی شده است. حتی در برخی موارد خود را ملزم به رویارویی با منتقدین و مخالفان کرده و برای حمایت از واگذاری های خود به بخش خصوصی واقعی حتی با حضور در دادگاه به دفاع از واگذاری خود پرداخته است.
وی افزود: در دولت یازدهم و دوازدهم برای افزایش حضور بخش خصوصی واقعی در واگذاری ها و شرکت در مزایده ها، مشوق هایی ایجاد شده است که در کنار سایر حمایت های دولت و سازمان خصوصی سازی نتیجه بخش بوده و باعث افزایش نرخ حضور بخش خصوصی واقعی در واگذاری ها شده است.
این مقام مسئول در سازمان خصوصی سازی در تشریح برخی از این مشوق ها گفت: در واگذاری بنگاه ها بر اساس صلاحدید هیات واگذاری، به صورت نقد و اقساط عمل می شود. اگر بنگاهی به بخش شبه دولتی یا همان خصولتی واگذار شود، نرخ سود فروش اقساطی آن 14 درصد و اگر این واگذاری به بخش خصوصی واقعی صورت گیرد نرخ سود می تواند تا 3 درصد کاهش یابد. همچنین نحوه بازپرداخت برای یک بنگاه شبه دولتی به هر میزان باشد، بخش خصوصی واقعی می تواند یک سوم به این مدت زمان اضافه کند یعنی مثلابه جای 6 ساله، 9 ساله پرداخت کند یا این که اقساط را به صورت پلکانی پرداخت کند.
سبحانی به بیان برخی مقاومت های این سازمان در واگذاری های 5 ساله اخیر پرداخت و تصریح کرد: وقتی بنگاهی به بخش خصوصی واگذار می شود،انتقادها یا حتی مخالفت هایی نیز با حضور این بخش صورت می گیرد.در 5 سال اخیر این مخالفت ها در مواردی حتی به شکایت نیز منجر شده است. در این میان سازمان خصوصی سازی به مقاومت و دفاع از واگذاری ها و حمایت از حضور بخش خصوصی واقعی پرداخته است. نتیجه این امر این بوده که بخش خصوصی واقعی جرات پیدا کرده تا جلو بیاید.
وی به برخی از این موارد اشاره کرد و گفت: اگر در پرونده هایی مانند آهن المهدی سازمان خصوصی سازی کوتاه می آمد، امروز شاهد خریداری کشت و صنعت مغان را به ارزش بیش از حدود هزار و 800 میلیارد تومان توسط یک خریدار بخش خصوصی واقعی نبودیم.
واگذاری ها در سازمان خصوصی سازی در کمال صحت و شفافیت است
مشاور سازمان خصوصی سازی درباره تکالیف این سازمان در واگذاری بنگاه های مشمول اصل 44 خاطرنشان کرد: سازمان برای واگذاری این بنگاه ها یک تکلیف قانونی دارد و آن این است که بنگاه های موجود در گروه یک و دو را به بخش خصوصی واگذار کند. بنگاه های گروه یک بنگاههایی هستند که 100 در صد سهام آن ها باید به بخش خصوصی واگذار شود.اما در واگذاری بنگاه های گروه 2 بر اساس قانون دولت می تواند تا حداکثر 20 درصد سهام آنها را نگه دارد و بقیه را واگذار کند. مثلا در بخش صنعت پالایشگاهی دولت 20 درصد خود را حفظ کرده است در بعضی بنگاه ها مانند بیمه ها و بانکها این سهم را کمتر حفظ کرده است.
وی درباره رای های صادره در پرونده های این سازمان در دادگاه ها تاکید کرد: در 5 سال اخیر حتی یک رای هم علیه سازمان خصوصی سازی صادر نشده است.این امر به این دلیل است که واگذاری ها در سازمان خصوصی سازی بر اساس ضابطه و قانون و با شفافیت لازم صورت می گیرد.
واگذاری های 97 نشان از عملکرد بهتر سازمان نسبت به سال قبل دارد
مشاور رئیس کل سازمان خصوصی سازی در تشریح عملکرد این سازمان در سال جاری خاطرنشان کرد: از ابتدای سال 97 بیش از 22 هزار میلیارد ریال واگذاری صورت گرفته که با وجود گذشت تنها 5 ماه از سال، نشان دهنده عملکرد بهتر سازمان نسبت به سال قبل بوده است.
سبحانی با بیان این که بخش عمده واگذاری های سال 97 هنوز در مرحله قیمت گذاری و طی کردن پروسه عرضه است گفت: ادامه واگذاری های امسال، سازمان خصوصی سازی را به آمارهای بهتری در سال 97 می رساند که نشان از جدیت این سازمان در واگذاری بنگاه های دولتی به بخش خصوصی دارد.
وی ادامه داد: امسال حدود 630 بنگاه کوچک و بزرگ در لیست واگذاری ها قرار دارد که تاکنون 30 الی 40 بنگاه به فروش رسیده است. برنامه بعدی سازمان این است که 20 بنگاه دیگر در دوازدهم شهریورماه برای واگذاری عرضه شود که ارزش تقریبی قیمت پایه آنها در حدود 250 میلیارد تومان است. این امر چه از طریق بورس و فرابورس و چه از طریق مزایده دنبال می شود تا همه بنگاه هایی که در سایت سازمان قرار داده شده است تا پایان سال قیمت گذاری و فرآیند عرضه آن ها انجام شود.
کدام بنگاهها از طریق بورس خصوصی سازی می شود؟
مشاور رئیس کل سازمان خصوصی سازی درباره نحوه عرضه بنگاه های مشمول اصل 44 در شرایط فعلی گفت: همه بنگاه هایی که نماد آن ها در بورس باز است، توسط بورس عرضه خواهد شد ولی بنگاه ها و شرکت هایی که نماد بورسی ندارند از طریق مزایده واگذار خواهند شد. مزایده آتی سازمان شامل تعدادی سردخانه، پیست های سوارکاری متعلق به شرکت تجهیز اماکن ورزشی،تعدادی اماکن ورزشی، تعدادی کشتارگاه، جایگاه های سوخت،تعدادی نیروگاه است که دوازدهم شهریورعرضه خواهد شد.
وی افزود: برخی بنگاه های بزرگ مانند کشت و صنعت و دامپروری سفیدرود رشت، کیش ایر، توسعه نیشکر و...شرکت های بزرگی هستند که در لیست واگذاری سال 97 سازمان خصوصی سازی قرار دارد.این شرکت ها اکنون در مرحله قیمت گذاری هستند و پس از تعیین قیمت نهایی تلاش خواهیم کرد که امسال به مرحله واگذاری برسد.
سبحانی درباره مرجع قیمت گذاری این بنگاهها نیز تشریح کرد: هیات واگذاری تنها مرجع رسمی قیمت گذاری نهایی بنگاه های در حال واگذاری است.این هیات متشکل از دو وزیر اقتصاد و دارایی و وزیر دادگستری، دو نماینده بخش خصوصی که رئیس اتاق تعاون و رئیس اتاق بازرگانی هستند، به علاوه دو نفر از نمایندگان مجلس و سازمان مدیریت به عنوان ناظر و بدون حق رای است که جلسات آن ها به ریاست وزیر اقتصاد و دارایی برگزار می شود و سازمان خصوصی سازی نیز دبیرخانه هیات را عهده دار می باشد.
دو موفقیت سازمان خصوصی سازی در هفته دولت اطلاع رسانی می شود
مشاور رئیس کل سازمان خصوصی سازی با بیان برخی موفقیت های این سازمان در یک سال گذشته گفت: تلاش داریم تا در هفته دولت موفقیت های سازمان و به خصوص دو موفقیت را برای عموم مردم اطلاع رسانی کنیم. اول این که با تلاش مضاعف، همه واگذاری های سازمان خصوصی سازی در دولت دوازدهم در یک سال گذشته تنها به بخش خصوصی واقعی صورت گرفته است. دوم مسائل مربوط به سهام عدالت که در طول یک ساله گذشته اتفاق خوبی در این بخش افتاده است و حدود بیش از 42 میلیون نفر از مشمولین سهام عدالت به سامانه مراجعه کرده اند و حدود 40 میلیون از آنها شماره شبای خود را نزد این سامانه وارد و ثبت کرده اند.
سبحانی درباره میزان تقسیم سود سهام عدالت تا به امروز نیز گفت: از دی ماه سال گذشته با موافقت ریاست جمهوری سود عملکرد سال 95 شرکت های سرمایه پذیر پس از برگزاری مجامع آن ها در تابستان 96 برای 40 میلیون نفر از مشمولین که شماره شبا خود را ثبت کرده اند، تقسیم شد.این امر بدون نیاز به حضور مشمولان، به صورت الکترونیکی و از طریق سامانه www.samanese.ir و ثبت مشخصات و شماره شبای آنان انجام شد.در حال حاضر بیش از 98 درصد مشمولان سود سال 95 خود را در سال گذشته دریافت کرده اند. بقیه که موفق به دریافت این سود نشده اند به این دلیل بوده که شماره شبای خود را با تاخیر در سامانه وارد کرده اند و این گروه باقیمانده نیز حداکثر تا پایان شهریور سود خود را دریافت خواهند کرد.
وی میزان سود تعلق گرفته به مشمولین را بر حسب گروه آن ها متفاوت خواند و افزود: سه گروه در سال 96 بیشترین سود را گرفته اند؛ گروه اول و دوم که مشمولین تحت پوشش کمیته امداد و سازمان بهزیستی هستند و از تخفیف قانونی 50 درصدی مابه التفاوت برخوردار بوده اند، سود 100 درصدی گرفته اند که به میزان 150 هزار تومان به ازای هر نفر بوده است. گروه سوم که می توانستند سهام خود را با پرداخت مابه التفاوت از محل آورده خود تا سقف یک میلیون تومان افزایش می دادند نیز سود کامل 150 هزار تومان به ازای هر نفر دریافت کرده اند، همچنین دیگر مشمولین که آورده نقدی نداشته اند، کف سود یعنی حدودا 75 تا 80 هزار تومان را دریافت کرده اند.
این مقام مسئول در سازمان خصوصی سازی درباره زمان و میزان سود سال 96 نیز گفت: در حال حاضر برخی از شرکت ها مجامع خود را برگزار کرده اند و برخی دیگر نیز منتظر اتمام سال مالی و برگزاری مجامع در مهرماه هستند. اکنون مشخص نیست که این سود چه میزان خواهد بود،اما آنچه مشخص است این است که سود سال 96 قطعا از سود سال 95 بیشتر خواهد بود.