سید محسن قمصری، امروز (دوشنبه، 5 آبانماه) در جمع خبرنگاران، با بیان این که قیمت نفت در بودجه سالجاری نباید بالا در نظرگرفته شود، اظهار کرد: من بارها اعلام کرده ام که بهترین رقم برای قیمت نفت در بودجه سالجاری بین 70 تا 75 دلاراست و از نگاه من نباید قیمت نفت بیش از این رقم باشد.
وی با بیان این که که قیمت نفت بیش از 100 دلار در چند سال گذشته مصنوعی بود، درباره این که چرا با توجه به این که قیمت نفت تصنعی بود بودجه سال 93 با نفت 100 دلاری بسته شده است، تصریح کرد: نظر ما از همان ابتدا برای قیمت نفت در بودجه، 100 دلار نبود و این موضوع را نیز منعکس کردیم، در مورد این که چرا مجلس قیمت 100 دلاری را در بودجه تعیین کرد، باید از خودشان پرسید.
مدیر امور بین الملل شرکت ملی نفت ایران درباره دلایل کاهش قیمت نفت هم گفت: عوامل اقتصادی در کاهش قیمت نفت تاثیر گذار نبوده است و در واقع قیمت نفت بصورت تصنعی بالا است، زیرا از نظر اقتصادی از ابتدای امسال تا کنون تغییری در رشد اقتصادی کشورها به وجود نیامده است.
اوپک سازمانی سمبلیک شد
مدیر امور بین الملل شرکت ملی نفت ایران درباره تاثیر داعش بر قیمت نفت و کاهش قیمت در بازار گفت: در ابتدای حضور داعش در عراق بازار نفت بسیار نگران دستیابی این گروه بر میدانهای نفتی عراق بودند که هم اکنون این نگرانی کاهش یافته است، ضمن این که ارزان فروشی نفت توسط این گروه که تا حد 20 دلار نیز گزارش شده تاثیر زیادی بر بازار نفت نداشته است.
قمصری درباره نقش اوپک و حضور کمرنگ آن در بازار نیز گفت: باید پذیرفت نقش اوپک نسبت به سال 80 کاهش یافته و به یک سازمان سمبلیک تبدیل شده است. سهم اوپک از 62 درصد در اوایل تشکیل این سازمان هم اکنون به 30 درصد رسیده و این سازمان به محلی برای اعلام نظرهای تولید کنندگان تبدیل شده است.
ایران دنباله رو عربستان نیست
وی درباره این که چرا ایران برای کاهش قیمت نفت در بازار از عربستان پیروی می کند، تصریح کرد: ایران برای تعیین قیمت نفت خام خود همیشه از عربستان پیروی نمی کند، هم اکنون قیمت نفت خام سبک ایران از عربستان بالاتر است؛ همچنین قیمت نفت سروش نیز از نفت عربستان گرانتر است.
قمصری با اشاره به این که تعیین قیمت نفت خام ایران پس از اعلام تعیین قیمت نفت عربستان تبدیل به یک سنت شده است، گفت: تولید نفت عربستان هم اکنون 9میلیون و 800 هزار بشکه در روز است که بیش از 6 میلیون آن صادر می شود، بنابراین عربستان، یک کشور قیمتساز محسوب میشود و علاوه بر ایران مورد توجه آمریکا و سایر کشورهای تولیدکننده نفت است.
وی با بیان این که ایران میتواند پیش از عربستان قیمت نفت خام خود را تعیین کند، اظهار کرد: یکی از نکات مهم در فروش نفت این است که باید قبل از تعیین قیمت حرکت رقیب نیز سنجیده شود، عربها نیز تمایل دارند که ایران ابتدا قیمت نفت خام خود را اعلام کند.
آمادگی وزارت نفت برای تهاتر نفت در صورت موافقت بانک مرکزی
مدیر امور بین الملل شرکت ملی نفت درباره تهاتر نفت نیز اظهار کرد: هم اکنون تهاتر وجود ندارد اما اوایل انقلاب و جنگ تهاتر وجود داشت که فولاد مبارکه اصفهان و نیروگاه رامین اهواز نیز نتیجه تهاتر نفت است.
وی تصریح کرد: هم اکنون نیز وزارت نفت آمادگی انجام تهاتر را دارد اما با توجه به این که پول نفت به خزانه و بانک مرکزی واریز می شود آنها باید در این زمینه تصمیم بگیرند.
قمصری در پاسخ به این سوال که آیا هم اکنون برای واردات بنزین از عملیات تهاتر استفاده میشود، گفت: وزارت نفت مجاز نیست که درآمدهای حاصل از فروش نفت خام را برای خرید بنزین مصرف کند.
بررسی عوامل موثر در فرمولگذاری قیمت نفت خامهای ایران
وی عوامل موثر در فرمولگذاری قیمت نفت خامهای ایران را برشمرد و گفت: معیارهایی مانند شرایط کیفی نفت خام ایران، وضع عرضه و تقاضا برای نفت خام های مشابه ایران، وضع موجود نفت خام کشور، وضع تقاضا برای انواع فراورده های نفتی و چگونگی سود پالایشی حاصل از تصفیه نفت از جمله شاخصهایی است که به صورت ماهانه ارزیابی می شود.
قمصری ادامه داد: همچنین معیارهایی مانند، حفظ شرایط رقابتی با فروشندگان رقیب، امکان جایگزینی نفت خام ایران با نفت خامهای رقیب، شرایط بازار بیمه و وضع حمل و نقل در این زمینه دخیل هستند.
وی در زمینه بررسی وضع نفت خامهای مشابه ایران به عنوان یک معیار در تعیین فرمول قیمتگذاری به ذکر مثالی پرداخت و گفت: به طور نمونه، عرضه نفت خام های فوق سنگین آمریکای لاتین به سوی آسیا، نگرانی هایی را ایجاد کرده است که در این بررسیها به آن پرداخته می شود.
ضوابط فروش نفت خام پیش از تحریم
مدیرامور بین الملل شرکت ملی نفت ایران به ضوابط فروش نفت خام پیش از تحریم اشاره کرد و گفت: سیاست شرکت ملی نفت ایران پیش از تحریم این بوده است که هیچ نفتی در دریا سرگردان نباشد و بدست مصرف کننده نهایی برسد بدین منظور نفت ایران یا بصورت مستقیم در اختیار پالایشگاهها قرار می گرفت یا به افرادی که قرارداد معتبر با پالایشگاه داشتند فروخته می شد.
وی داشتن توان مالی کافی که به تایید بانکها رسیده باشد را یکی از این شرایط دانست و یادآور شد: توان عملیاتی بدون خطا، طی سه سال و خوش نامی در بازار انرژی از دیگر شرایط فروش نفت خام ایران تا پیش از تحریم ها بوده است.
ضوابط فروش نفت خام بعد از تحریم
قمصری همچنین درادامه به تشریح شرایط فروش نفت ایران پس از تحریم پرداخت و اظهار کرد: هم اکنون خریداران نفت ایران به دو دسته کلی تقسیم شده اند، پالایشگران سنتی که شامل پالایشگاههای هند، چین، کره جنوبی، ژاپن و ترکیه هستند و خریداران جدید.
وی درباره خریداران جدید و نحوه فروش نفت به آنها گفت: خریداران جدید باید دو شرط توان مالی و عملیاتی را داشته باشند تا نفت به آنها فروخته شود، ضمن این که باید مقصد نفت دریافتی از ایران نیز مشخص باشد.
به گفته مدیر امور بین الملل شرکت ملی نفت ایران، هرشخصی بتواند پول نفت را در مدت زمان تعیین شده پرداخت کند به آنها نفت فروخته می شود.
وی افزود: قیمت استاندارد نفت خام تا دهم هر ماه میلادی برای ماه بعد اعلام می شود که برای قراردادهای کوتاه مدت و بلند مدت فرقی نمی کند.
شرایط نقل و انتقال پول نفت
قمصری با بیان این که هم اکنون با توجه به مشکلات نقل و انتقال منابع ارزی بخش عمده ای از فروش طلای سیاه ایران به صورت نقدی انجام می گیرد، تاکید کرد: مشتریان نفت باید 5 درصد ارزش محموله های نفت صادراتی ایران را به صورت پیش پرداخت ارائه کنند و مابقی مبلغ پس از بارگیری و پیش از تخلیه محموله نفت در پایانه کشور خریدار دریافت می شود، این در حالی است که در دوره گذشته قراردادهای زیادی بی نتیجه ماند.
وی درباره این که آیا نفت ایران در مقایسه با عربستان سعودی از ویژگیهای فرآیندی بالاتری برخوردار است، توضیح داد: هم اکنون میزان فرآورده های میان تقطیری نفت ایران همچون نفت سفید و گازوئیل به مراتب بیشتر از نفت خام عربستان است، درشرایط فعلی از هر بشکه نفت خام صادراتی ایران بیشتر از نفت خامهای مشابه عربستان می توان گازوئیل و نفت سفید استحصال کرد، با این وجود از نظر کیفیت و درجه آی پی ای (API) هیچ تفاوتی بین نفت ایران و عربستان وجود ندارد.