به گزارش خبرنگار پایگاه تحلیلی خبری بانک و صنعت, علی صالح آبادی، رئیس هیات مدیره و مدیرعامل بانک توسعه صادرات ایران در نشست خبری صبح روز یکشنبه 14 شهریور ماه 1395 با بیان اینکه یکی از محورهای سیاست اقتصاد مقاومتی حوزه صادرات است.
وی ادامه داد: از این حیث، بانک توسعه صادرات رسالتی بر دوش دارد تا مشکلات فراروی صادر کنندگان را مرتفع کند. البته تمام مشکلات صادر کنندگان به سیستم بانکی مربوط نمی شود اما به هرحال مشکلات بانکی باید حل و فصل شود.
صالح آبادی با بیان اینکه حمایت از بنگاه های کوچک و متوسط از موضوعاتی است که مورد توجه بانک توسعه صادرات قرار گرفته است؛ اذعان داشت: عمدتا آن بخش از بنگاه هایی که صادرات محور هستند مدنظر قرار داده ایم که بدین منظور 2384 میلیارد ریال تسهیلات از ابتدای سال به این بنگاه ها پرداخت شده که 98 شرکت را در بر می گیرد. در این بین استان هایی چون تهران، کرمان، فارس، خراسان رضوی و یزد بیشترین سهم از تسهیلات را دریافت کرده اند. به جد این موضوع پیگری می شود تا بدین وسیله به اشتغال پایدار و توسعه کشور کمک شود.
مدیر عامل بانک توسعه صادرات با بیان اینکه یکی دیگر از محورهایی که مورد توجه بانک توسعه صادرات قرار گرفته، حوزه دانش بنیان است؛ گفت: به دلیل اهمیت این حوزه خط اعتباری 200 میلیارد ریالی در نظر گرفته شده است. در این راستا شرکت های برق و الکترونیک، مکانیک، شیمی، دارو وآی تی از این خط اعتباری استفاده کرده اند.
وی افزود: اخیرا تصمیم گرفته شده خط اعتباری مذکور را به 500 میلیارد ریال افزایش دهیم. تفاهم نامه ای هم با هدف کمک به حوزه دانش بنیان، با صندوق نوآوری و شکوفایی و معاونت علمی فناوری دنبال می شود که اخبار آن در آینده اعلام خواهد شد.
صالح آبادی تصریح کرد: یکی دیگر از مسائل مهمی که مدنظر بوده، اعطای یارانه سود است. بدین ترتیب صادرکنندگان می توانند با دریافت این یارانه، با نرخ های ارزان تری صادرات خود را انجام دهند. در حال حاضر از سوی دولت 220 میلیارد ریال وجوه برای یارانه سود دریافت شده که به حساب بانک واریز شده است و در روزهای اخیر 49 میلیارد ریال هم به حساب صادرکنندگان واریز کرده ایم. بقیه این رقم هم ظرف یک ماه آینده با تایید لیست اعلام شده به سازمان توسعه تجارت پرداخت خواهد شد. البته ارقامی که برای امسال در نظر گرفته شده، بسیار فراتر از این رقم است؛ یعنی حدود 3 هزار میلیارد ریال است.
صالح آبادی به برگزاری نشست های تخصصی با صادرکنندگان اشاره ای داشت و گفت: صادرات یک امر مقدس و مهم است و بانک توسعه صادرات از هر فردی که در این راه قدم برداشته حمایت خواهد کرد. بدین منظور جلساتی را در اتاق های بازرگانی استان ها برگزار کردیم و از هر فردی که توان بالقوه صادراتی دارد دعوت شد که در این جلسات حضور پیدا کند. در یک ماه گذشته به استان های آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی و یزد سفر کرده ایم و قرار است این فرایند به صورت مرتب ادامه داشته باشد.
وی در ادامه به راه اندازی باشگاه مشتریان بانک توسعه صادرات در سال گذشته اشاره کرد و در این باره توضیح داد: این باشگاه یک ابزار خوب ارتباطی برای صادرکنندگان محسوب می شود.
مدیرعامل بانک توسعه صادرات درباره برگزاری کمیسیون مشترک بانکی ایران و روسیه در تهران نیز اظهار داشت: به موجب قرارداد منعقد شده بین طرفین، امکان صادرات بین 2 کشور فراهم شد و بانک های روسی می توانند اقدام به بازگشایی ال سی و برات کنند. در این باره با 6 بانک روسی امکان ارائه خدمات بانکی فراهم شده که این کار در 4 ماهه اخیر به انجام رسید.
وی با بیان اینکه بخش قابل توجهی از صادرات خدمات فنی- مهندسی به کشور عراق است؛ گفت: به دلیل مشکلات مربوط به درگیری این کشور با نیروهای داعشی، بانک توسعه صادرات خط اعتباری 200 میلیون دلاری در نظر گرفته که بخش قابل توجهی از آن به صادرکنندگانی که صورت وضعیت تایید شده از دولت عراق را داشته باشند پرداخت می شود.
صالح آبادی به موضوع تامین مالی خط انتقال برق به ارمنستان هم اشاره ای کرد و گفت: رقم مورد نظر به تناسب پیشرفت پروژه به پیمانکاران پرداخت می شود و انتظار داریم این پروژه در سال آینده به بهره برداری برسد.
وی تصریح کرد: بانک توسعه صادارت به همراه بانک های کشاورزی و توسعه تعاون رایزنی به منظور راه اندازی شرکت مدیریت خدمات صادرات برای ارایه خدمات صادراتی به کشورهای هدف کرده است که با این اقدام موانع موجود رفع می شود و بازار کشورهاب هدف به صادرکنندگان معرفی خواهند شد.
صالح آبادی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: همچنین بانک توسعه صادرات از یک شرکت دانش بنیان در استان فارس حمایت های لازم را انجام می دهد. این شرکت به دنبال ایجاد یک مکان بازار اینترنتی است تا بدین ترتیب کالاهای ایرانی به کشورهای هدف معرفی شود؛ این مکان بازار به 20 زبان از جمله روسی ارائه می شود. از طریق این مکان بازار که در مهرماه فعالیت خود را آغاز می کند؛ صادرکنندگان به معرفی کالاها و خدمات خود می پردازند.
وی با بیان اینکه در راستای کمک به صادرات با کارگزاران مختلفی ارتباطات بانکی چون ارسال حواله، گشایش ال سی، بروات اسنادی و صدور ضمانت نامه بانکی را فراهم کرده ایم؛ اذعان داشت: این بانک با 90 بانک دنیا روابط کارگزاری دارد، امکان حواله و ال سی با 65 بانک را فراهم کرده و در 25 بانک نیز افتتاح حساب کرده است.
به گفته صالح آبادی؛ برای کمک به توسعه صادرات غیرنفتی، خط اعتباری 3 هزار میلیارد ریالی از صندوق توسعه ملی دریافت شده که طبق ضوابط بانک و صندوق، آماده هستیم که به شرکت ها پرداخت کنیم.
وی افزود: در حال مذاکره با صندوق توسعه ملی برای اختصاص خط اعتباری ارزی به میزان یک میلیارد دلار برای صادارت خدمات فنی - مهندسی هستیم. البته صدور این خدمات شامل مواردی می شود که حداقل 60 درصد از کالاهای مورد استفاده از پروژه هایی که در کشورهای هدف انجام می شود، از ایران تامین شده باشد.
صالح آبادی در ادامه سخنان خود با اعلام رشد 36 درصدی تسهیللات اعطایی در پنج ماهه نخست امسال گفت: در پنج ماهه نخست امسال 839 فقره تسهیلات به مبلغ 17 هزار و 798 میلیارد ریال در این بانک صادر شده که در مقایسه با مدت مشابه پارسال، 36 درصد رشد داشته است.
وی ادامه داد: مانده تسهیلات بانک نیز در این مدت به 133 هزار و 643 میلیارد ریال رسیده که در مقایسه با مدت مشابه پارسال 36.4 درصد رشد داشته است. که 81.5 درصد این تسهیلات اعطایی در پنج ماهه نخست امسال در این بانک مربوط به تسهیلات ارزی بوده است.
وی گفت: مانده سپرده ریالی بانک 17 هزار و 152 میلیارد ریال در پایان مرداد ماه است که نسبت به سال قبل 125 درصد رشد داشته است. مانده سپرده ارزی نیز در این مدت 523 میلیون دلار بوده است که نسبت به پارسال تغییری نداشته است.
صالح آبادی مجموع ال سی گشایش یالفته بانک را 561 میلیون دلار اعلام کرد و گفت: این درحالی است که در مدت مشابه پارسال 50 میلیون دلار گشایش ال سی انجام شده بود.
وی افزود: در 5 ماهه نخست سال یک هزار و 265 میلیارد ریال ضمانت نامه صادر شده است که نسبت به دوره مشابه سال قبل 130 درصد رشد داشته است. همچنین در این مدت 2 هزار و 137 حواله به ارزش یک میلیارد و 706 میلیون دلار صادر شده که در مقایسه با رقم 440 میلیون دلار در پنج ماهه نخست پارسال، حدودا 4 برابر رشد داشته است.
مدیرعامل بانک توسعه صادرات با بیان اینکه سال گذشته بزرگترین اعتبار اسنادی صادراتی این بانک به ارزش 2.2 میلیارد یورو برای پتروشیمی بوشهر گشایش یافت؛ اظهار داشت: همه منابع این پروژه از محل منابع چین تامین شد. با افتتاح این واحد پتروشیمی در عسلویه طی سه سال آینده سه میلیارد دلار به درآمد صادرات پتروشیمی اضافه خواهد شد.
مدیرعامل بانک توسعه صادرات ایران با اشاره به تصویب قانون اصلاح بودجه 1395 کل کشور اظهار داشت: در این اصلاحیه پیش بینی شده بود که بدهی دولت به بانک ها با بدهی بانک ها به بانک مرکزی از محل تسعیر ارز تهاتر شود. با توجه به اینکه دولت به این بانک بدهکار نیست و بانک توسعه صادرات نیز اضافه برداشتی از بانک مرکزی ندارد، حدود 880 میلیارد تومان از این محل به عنوان افزایش سرمایه در نظر گرفته می شود که باعث ارتقای توان حمایتی بانک از صادرکنندگان خواهد شد.
وی در باره نسبت کفایت سرمایه بانک توسعه صادرات نیز گفت: نسبت کفایت سرمایه در این بانک در سطح قابل قبولی است اما به این دلیل که تسهیلات در این بانک به طور عمده با نرخ 16 درصدی به صادرکنندگان ارائه می شود و این بانک شعبه هایی برای جذب منابع مردمی ندارد، لازم است منابع بیشتری در اختیار آن قرار گیرد.