به گزارش خبرنگار پایگاه تحلیلی خبری بانک و صنعت، ولی اله سیف در همایش بانکداری الکترونیک گفت: اولین وظیفه بانک مرکزی پایش نظام پرداخت است چرا که ایجاد اختلال در نظام پرداخت خطراتی به همراه دارد که از جمله آن امنیت نظام پرداخت است.
ولی اله سیف گفت: با این سامانه ضمن اینکه مدت زمان تصدیگری به طور محسوسی کاهش می یابد، ورود اطلاعات در سامانه چکاوک با دقت بیشتری اجرا می شود.
رییس کل بانک مرکزی بیان اینکه تسهیل گردش پول یکی از ارکان اصلی بانکداری مرکزی نوین است که از طریق نقش آفرینی بانک مرکزی در افزایش کارایی نظامهای پرداخت و تسویه میسر میشود افزود: نظامهای پرداخت باید بتوانند پول را متناسب با نوع نیاز در همه بخشهای اقتصادی به گردش درآورند.
وی تاکید کرد: همچنین نظامهای پرداخت باید کارا باشند به این معنا که بتوانند جریان پول را با حداقل هزینه و حداکثر سرعت در بخشهای اقتصادی برقرار کنند. نظامهای پرداخت کارا با افزایش سرعت گردش پول، بهطور بالقوه میتوانند بدون افزایش در پایه پولی، نیاز اقتصاد به نقدینگی را مرتفع سازند.
سیف بانکداری الکترونیکی برای پردازش و ارایه خدمات بانکی را منجر به بروز تحول و افزایش چشمگیر کارایی نظامهای پرداخت در دنیا خواند و گفت: نظام بانکی کشور نیز از این تحولات بیبهره نمانده است.
وی ادامه داد: براساس آخرین برآوردها، سهم ارزش پرداخت الکترونیک شاپرکی به تولید ناخالص داخلی در کشور بیش از 96 درصد است. همچنین با تقویت زیرساختها، اکنون سهم تراکنشهای موفق به بیش از 99 درصد رسیده است.
رییس شورای پول و اعتبار با تاکید بر اینکه با پیشرفتهای فنآوری، شاهد روند فزاینده سهم ابزارهای پرداخت الکترونیک در مبادلات کشور هستیم، افزود: در مهرماه امسال به ازای هر فرد بالای 20 سال، 17/6 عدد تراکنش الکترونیکی صورت گرفته که بیشترین سرانه تعداد تراکنش متعلق به کارتخوان فروشگاهی است.
وی اضافه کرد: همچنین تعداد تراکنشهای شبکه بانکی کشور نسبت به 10 سال گذشته بیش از 11 برابر شده است. اگر شبکه پرداخت و نظام بانکی کشور در دهه اخیر توانسته به این پیشرفت برسد، نتیجه تلاش همه عوامل و ذینفعان و سیاستگذاری مناسب بانک مرکزی بوده است.
وی افزود: همگان واقفند که بانک مرکزی وظیفه خطیر پایشگری نظامهای پرداخت را برعهده دارد. بانک مرکزی در این حوزه به دقت ساختار کنونی و روندهای آتیِ نظامهای پرداخت را بررسی و تحلیل میکند و بر اساس وظایف محوله، سیاستها، دستورالعملها و نیز بازطراحیهای مقتضی در نظامهای پرداخت را تدوین و به بازیگران این صنعت ابلاغ میکند.
وی تاکید کرد: بانک مرکزی در همه این اقدامات، حفظ ثبات نظامهای پرداخت، رعایت حقوق مشتریان و نیز ترویج رقابت در این صنعت را به عنوان یک هدف مهم دنبال میکند زیر عمیقاً باور داریم که تغییر روشها و مدلهای کسب و کار که برآمده از رقابتند به شرط عدم آسیب رسانی به ثبات نظامهای پرداخت و رعایت حقوق مشتریان آثار مثبتی را به همراه دارند.
سیف، بانک مرکزی را به عنوان پایشگر نظامهای پرداخت توصیف کرد و گفت: این بانک اصولی را در انجام مسئولیتهای خود درنظر دارد که خطمشی و برنامهریزیهای بلندمدت را تحت تاثیر قرار میدهد.
وی برخی از مهمترین این اصول را حفظ ثبات نظامهای پرداخت، تامین امنیت روشها و ابزارهای پرداخت، جبران عدم موفقیت در هماهنگی و افزایش سطح رقابت بانکها، ارزیابی انطباق با استانداردها در کسبوکارهای نوین، حمایت از حقوق مشتریان، ارتقای شمول مالی، یکپارچهسازی و استانداردسازی زیرساختهای بانکداری الکترونیک بیان کرد.
سیف افزود: امنیت مبادلات و ابزارهای پرداخت از مهمترین چالشهایی است که نظامهای پرداخت در ابتداییترین شکل خود نیز با آن روبرو بودهاند.
رئیس کل بانک مرکزی خاطرنشان ساخت: امروزه با پیشرفتهای فنآوری و تغییرات صنعت پرداخت، اقدامات پیشگیرانهای همچون طراحی اسکناسهای تا حد ممکن غیرقابل جعل و تامین امنیت نقل و انتقالات پولی، جای خود را به تامین استانداردها و الزامات خاص در حوزه ابزارهای ارتباطی، نرمافزارها و زیرساختها داده است.
وی ادامه داد: از آنجا که امنیت مبادلات، محوری اساسی برای نظام پرداخت به شمار میرود دومین اصلی که بانک مرکزی در ایفای وظایف خود در نظر دارد،«تامین امنیت کافی در ابزارها و روشهای پرداخت» است.
رئیس شورای پول و اعتبار افزود: با وجود آنکه بانک مرکزی معتقد است در بسیاری موارد شبکه بانکی انگیزه و توان کافی برای بهرهگیری از روشهای نوین همسو با ارتقای نظامهای پرداخت را دارد.
وی تاکید کرد: اما در مواردی ورود بانک مرکزی برای حل کاستیهای موجود در زیرساختها و جبران عدم موفقیت در هماهنگی ضروری است.
وی گفت: در این زمینه بانک مرکزی خود را موظف به بازطراحی زیرساختها و راهاندازی سامانههای جدیدی میداند که بانکها به خودی خود توان ایجاد هماهنگی برای راهاندازی آنها را ندارند.
سیف، توسعه روشهای پرداخت از طریق تغییر در ساختار فناوری اطلاعات را موجب ظهور کسب و کارهای نوین دانست.
سیف در پایان ابراز امیدواری کرد: امیدوارم ششمین همایش بانکداری الکترونیک و نظامهای پرداخت نیز همانند پنج همایش پیشین، در دستیابی به هدف فراهم آوردن فضای هماندیشی بین اندیشمندان و فعالان حوزه بانکداری الکترونیک و نظامهای پرداخت موفق عمل کند. همایش بانکداری الکترونیک و نظامهای پرداخت به همت و تلاش همکارانم در پژوهشکده پولی و بانکی، از سال 1390 همواره محفلی را جهت همفکری فعالان و پیشروان عرصه بانکی و فناوری فراهم کرده است. به سهم خود از جناب آقای دکتر دیواندری و همکارانشان در پژوهشکده پولی و بانکی که زحمات تدارک و برگزاری این رخداد بزرگ را متقبل شدهاند تشکر میکنم. همچنین از تمامی فعالان این حوزه که با حضور خود به این همایش رونق میبخشند قدردانی میکنم.