به گزارش خبرنگار پایگاه تحلیلی خبری بانک و صنعت، مقاومت حدود 3 تا 4 نسل مردم کشور ایران درباره وفاداری به تومان که از سال 1308 بهبعد منسوخ شده بود، جالب توجه است و در روال رایج و بدهبستانهای معمولی مردم، همواره تومان را به ریال ترجیح میدادهاند و میدهند که این خود نگاه جالب و ویژهای را از نظر فرهنگی و اجتماعی میطلبد ولیکن در این مقوله از نظر اقتصادی به برخی از ابعاد آن میپردازیم.
نکات مثبت
.بهبود راحتی سیستم ضبط و خواندن اعداد و مطابق با تمایل مردم
.کاهش حجم اسکناس که در حال حاضر در ایران حدود 8 میلیارد برگ اسکناس داریم که سرانه اسکناس برای هر ایرانی بیش از صد برگ است که با تغییر اسکناسهای رایج میتوان از جمع کل اسکناسها کاست.
.تغییر اسکناس باعث خارج شدن اسکناسهای تقلبی خواهد شد و در صورت رعایت استانداردهای بالاتر در چاپ اسکناسهای جدید امکان تقلبی آن کمتر میشود.
. برای تعویض اسکناس مردم باید به بانک مراجعه کنند و در این حالت اسکناسهای رایج اگر حجم آن زیاد باشد، ابتدا در حساب فرد واریز و اسکناس جدید به او تحویل میشود و درای حالت اسکناسهایی که کمتر در چرخه بانکی قرار گرفتهاند و به اسکناسهای زیربالشی معروف هستند، مجبور به معرفی و حضور خود خواهند شد که در این حالت با توجه به قوانین مرتبط با پولشویی شفافیت اقتصادی را تا حدودی بهدنبال خواهد داشت.
نقاط ضعف و معایب
. حذف یک صفر و تبدیل به تومان باعث کاهش تورم یا اثرات اقتصادی نخواهد شد و با برنامه حذف چندین صفر که بعد از تعدیلهای کلان اقتصادی قابل پیاده شدن است و تجربه آن در چند کشور مانند ترکیه، آرژانتین و برزیل وجود دارد، فرق داشته و صرفا نام مصطلح رایج غیررسمی تومان، تبدیل به نام رسمی شده است.
. نرمافزار بانکها، حسابداریها، مالیاتیها و ... همگی براساس ریال تعریف شده است که در این حالت هزینههای تبدیل نرمافزار در سطح کلان هزینه قابل تاملی است.
.هزینه چاپ اسکناس جدید نیز جزو هزینههای انجام این طرح است.
به عبارت دیگر حذف صفر و تغییر ریال به تومان هیچگونه تاثیری بر شاخصهای اقتصادی و طرف عرضه و تقاضا نداشته و بیشتر اثر رواتی بر جامعه میگذارد.