یکی از اتفاقاتی در یک ماهه اخیر، بازارهای سرمایه دنیا و به ویژه امریکا را بیشتر از همه تحت تاثیر خود قرار داد، افزایش نرخ های بهره در امریکا بود. با بهبود چشم انداز اقتصاد جهانی، نرخ بهره اوراق قرضه بلند مدت امریکا رشد داشت و شیب منحنی نرخ بهره امریکا که در ابتدای بحران نزولی شده بود، تصاعدی تر شده است. البته این اقدام با افزایش نرخ بهرهِ هدف در امریکا همراه نبود و تصمیم فدرال رزرو امریکا نبود، بلکه برآیند عرضه و تقاضا در بازار اوراق قرضه بود. یکی از روش های بررسی شیب منحنی نرخ بهره بررسی مابه التفاوت نرخ بهره اوراق بلندمدت از کوتاه مدت است که هرچه بالاتر باشد نشان از مثبت تر بودن و افزایش شیب منحنی نرخ بهره دارد. همانگونه که نمودار زیر نشان میدهد در مدت زمان گذشته از سال 2021 شیب منحنی نرخ بهره در امریکا تصاعدی تر شده است.
در سایر اقتصادها نیز روند تقریبا مشابهی وجود دارد. همانگونه که شاخص صکوک S&P در ادامه نشان میدهد درحالی که YTM صکوک منتشر شده در دنیا در چند ماهه اخیر با انتظار این که سیاست های بانک های مرکزی دنیا انبساطی و در نتیجه نرخ های بهره پایین خواهند بود، روند نزولی داشت، در یک هفته گذشته نشانه ایی از افزایش نه چندان چشمگیر آن دیده میشود.
همچنین دولتها برای متنوع کردن بدهی های خود و جذب منابع بیشتر به انتشار اوراق بدهی با اهداف مختلف روی آورده اند که آنها را بگونه ای با اوراق مرسوم متمایز کنند. از جمله ژاپن چندین سال است که به انتشار اوراق سبز روی آورده که در پروژه های حوزه سلامت و محیط زیست سرمایه گذاری میشود. حجم انتشار این اوراق در سالهای اخیر در حال افزایش بوده است.
با استقبال از این اوراق، سایر کشورها نیز دست به انتشار آن زدهاند و هماکنون امریکا بزرگترین ناشر اوراق قرضه سبز است.
در بازار سهام امریکا پس از مشکلاتی که بر سر نوسانات قیمتی شدید سهم هایی نظیر GameStop بوجود آمد که موجب شد برخی کارگزاری ها معاملات آن را تعلیق کنند، نهایتا بسیاری از سرمایه گذاران جوان از بورس ها به سمت بازارهای رمزارزها کوچ کردند که با مقررات کمتری رو بهرو هستند و در نتیجه، افزایش های چشمگیری را در بسیاری از رمز ارزها شاهد بودیم؛ بگونه ای که قیمت بیت کوین به رکورد 58 هزار دلار نیز رسید. اما این امر با واکنش وزیر خزانه داری امریکا و اظهار نگرانی وی و همچنان اظهار نگرانی بیل گیتس در این زمینه رو بهرو شد. با این حال، باتوجه به اینکه نهادهای دولتی، کنترلی بر مقررات این بازارها ندارند، واکنش ها به این اخبار در بازار رمزارزها چندان شدید نبود.
با گذشت دو ماه از سال 2021 بررسی روند شاخص PMI اقتصادهای بزرگ جهان از جمله امریکا، اروپا یا چین نشان می دهد که وضعیت فعالیت های اقتصادی در آن ها همچنان وضعیت مناسبی داشته است، البته کمی نسبت به ژانویه و ابتدای حضور بایدن در کاف سفید کاهش داشته که علت آن به تعویق افتادن بسته اقتصادی امریکا است و نرسیدن به نتایج جدید در وضعیت امریکا و چین.
بازارهای کالایی جهان
روند تغییرات قیمت کامادیتی های مهم در بازارهای جهانی به شرح جدول زیر است:
رنگ سبز در جدول بالا نشانه بهبود قیمت ها و رنگ قرمز به معنی کاهش قیمت ها در دوره مورد بررسی است. روند قیمت ها می تواند از سبز به زرد، نارنجی و سپس قرمز کاهش یابد یا بالعکس. با پایین ماندن شاخص دلار در بازارهای جهانی تقریبا اغلب کامادیتی ها با افزایش قیمت مواجه بوده اند. در مورد اوره، قیمت ها حتی از سقف سال 2018 نیز فراتر رفته اند. در این مورد، با وجود اینکه پیشبینی می شود تقاضای هند به اندازه سال قبل نباشد اما کاهش آن نیز چندان چشمگیر به نظر نمی رسد و از طرفی تقاضای برزیل همچنان قوی برآورد می شود. قیمت نفت نیز با افزایش چشمگیری همراه بوده و به نرخهای بالای 60 دلار رسیده که این خود موجب شده قیمت سایر محصولات پالایشی و پتروشیمی نیز بالا باقی بماند. در مورد متانول، در سال 2021 همچنان با قیمت های بالای 300 دلار مواجه هستیم که با توجه به وضعیت این صنعت اعداد خوبی است. سنگ آهن و فولاد نیز همچنان قصد پایین آمدن نداشته اند.
قیمت فولاد ایران و فولاد CIS در فوریه 2021 بالای 500 دلار در تن باقی مانده است. قیمت سنگ آهن نیز بالای 160 دلار رسیده است. البته کمی نسبت به قله قیمتی خود در انتهای سال 2020 کاهش داشته است.
روند تغییرات شاخص جهانی MSCI World Materials که دربرگیرنده شرکت های فعال در حوزه مواد شیمیایی، کانه های فلزی و غیرفلزی، فلزات اساسی، محصولات کشاورزی، و بسته بندی می شود؛ نشان می دهد که در فوریه 2021 نیز مقدار آن هنوز بسیار بالاتر از میانگین چند ساله اخیر باقی مانده است.
در مورد قیمت نفت با پایین ماندن شاخص دلار قیمت نفت نیز مانند سایر کامادیتی ها رشد قابل ملاحظه ای پیدا کرده است. البته افزایش تعداد واکسیناسیون های انجام شده در دنیا نیز نوید افزایش فعالیت های حمل و نقل را می دهد.
بررسی تعداد دکل های نفتی امریکا در ماه فوریه 2021 نشان می دهد که تعداد آن ها افزایش داشته است هماکنون نزدیک از 300 دکل کمی فراتر رفته و به کف آن در سال 2016 رسیده که البته همچنان با میانگین شش ساله اخیر خود فاصله دارد. قیمت های بالای 60 دلار نفت موجب شده که دکل های نفت بیشتری فعال شوند و این خود نشان می دهد که در سمت عرضه مشکلی در تولید نفت وجود نخواهد داشت.
روند تغییرات شاخص جهانی شرکت های بخش انرژی MSCI World Energy که دربرگیرنده شرکت هایی نظیر اگزون موبیل، شورون، رویال داچ، بریتیش پترولیوم وتوتال می باشد نشان می دهد که در فوریه 2021 همزمان با بهبود قیمت جهانی نفت این شاخص نیز روند رو به رشدی داشته است البته همچنان با سطوح سال 2019 خود فاصله زیادی دارد.
در بازار طلا قیمت ها از سطح 1800 دلار کمی پایینتر آمده است. با وجود اینکه کاهش شاخص دلار که موجب بهبود قیمت اغلب کامادیتی ها شده است، کاهش ریسک های جهانی و افزایش نرخ بهره در امریکا موجب شده که تقاضای سرمایه گذاری در طلا کاهش داشته باشد.
تهیه کننده: شرکت سرمایه گذاری سامان مجد