به گزارش پایگاه تحلیلی خبری بانک و صنعت؛ « سهم ناچیز زنان از بیمه » عنوان اصلی صفحه نخست این شماره از هفته نامه آتیه نو است، بر اساس این گزارش، موانع فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی اشتغال زنان باعث شده آنها فقط یکچهارم مردان از پوشش بیمه تامین اجتماعی برخوردار باشند.
گفته میشود زنان تشکیلدهنده نیمی از جمعیت فعال کشور هستند و لازم است به موازات تحولات دهههای اخیر که طی آن اشتغال از امری صرفا مبتنی بر «نیاز» به نوعی «مطالبه» تغییر مفهوم یافته، با حضور زنان نیز عینیتر برخورد شود. اما به راستی سهم و حضور زنان در بازار کار ایران چگونه است؟ اشتغال آنها تابع چه عواملی است؟ آیا تناسب شغلی میان زنان و مردان برقرار است؟ وحیده نگین، حسین مشیری، عمران نعیمی، حسام نیکوپور، اصغر آهنیها و سیدنوری آقایی طی یادداشت هایی کوشیده اند به این سوالات پاسخ دهند.
صدای فقرا را بشنویم
براساس گزارشی که بانک مرکزی دیماه سال گذشته اعلام کرد، حدود 62 درصد خانوارهای ایرانی درآمدی کمتر از سرانه و حدود 50 درصد خانوارها زیر خط فقر (درآمد ماهیانه دو میلیون و500 هزار تومان) قرار دارند. چنین وضعی نتیجه سیاستهای ناعادلانه توزیع درآمدی یا محصول نرخ تورم و بیکاری سالیان گذشته، نتیجهاش این شده که سفره فقرا روزبهروز کوچکتر شده است. برهمین اساس بود که دولت دوازدهم مبارزه با فقر را اولویت خود قرار داده و دانشگاهها، نهادهای پژوهشی و رسانهها را در یافتن راهی برای برونرفت از چرخه فقر به یاری طلبیده است. ایده برگزاری جشنواره «رسانه و رفاه اجتماعی» نیز برخاسته از همین نگاه است. جشنوارهای که هدفش استفاده بیشتر از ظرفیت رسانهای برای برجسته ساختن عوامل ایجادکننده فقر و محرومیت، نقد رویهها و سازوکارهای غلط حوزه فقر و آسیبهای اجتماعی و درنهایت شکلگیری ارتباط مناسب میان رسانهها و سیاستگذاران برای اثرگذاری بر سیاستگذاریهای حوزه فقر بود. دوره نخست این جشنواره پس از فراخوان، پذیرش و داوری آثار، یکشنبه هفته گذشته، همزمان با روز جهانی فقرزدایی (23 مهر)، برگزار شد و برندگان آن در بخشهای مختلف معرفی شدند. وزیر رفاه در آیین اختتامیه جشنواره «رسانه و رفاه اجتماعی» از سیاستهای صدقهای مبارزه با فقر انتقاد کرد.
کیمیای «پزشک» در مناطق محروم
آتیهنو از توزیع ناعادلانه پزشک در مناطق مختلف کشور گزارش میدهد: تا همین چنددهه قبل، پزشکان هندی و پاکستانی در کشور ما، جولان میدادند و بار اصلی درمان بیماران را بر دوش داشتند، اما حالا به لطف توسعه دانش پزشکی در کشور، کمتر بیماری برای درمان به خارج از کشور اعزام میشود و این پزشکان ایرانی هستند که عمده نیازهای درمانی کشور را برطرف میکنند. باوجود چنین رشد شتابانی در چنددهه اخیر، همچنان در بسیاری از مناطق محروم و مرزی کشور با کمبود پزشک عمومی و متخصص مواجه هستیم و هنوز هم در خیلی از نقاط کم برخوردار کشور، ردپایی از «پزشک مقیم» دیده نمیشود. توزیع ناعادلانه پزشک در نقاط مختلف کشور موجب شده که در کلانشهرهایی مثل تهران، گاه فقط در یک خیابان شهر، انبوهی از مطبهای پزشکان متخصص و فوقتخصص دیده شود، اما در برخی نقاط کشور، به شعاع چندین کیلومتر، مطب یک پزشک عمومی هم دیده نمیشود. همین محدودیت در دسترسی به خدمات درمانی موجب شده که هر ساله موج مهاجرت از روستاها و شهرهای کوچک به کلانشهرها افزایش یابد. این مساله نیز بهطور مستقیم بر افزایش پدیده حاشیهنشینی دامن زده است؛ طوری که آمارهای رسمی از حدود 12 میلیون حاشیهنشین روایت دارد که نه در روستا و نه شهر کوچک خود، امکان زندگی داشتهاند و نه آغوش شهرهای بزرگ به روی آنها باز بوده و درنتیجه، به حاشیه کلانشهرها رانده شدهاند.
سرابی به نام پورسانتنجومی!
روایت دخترانی که برای کار در شرکتهای تبلیغاتی به تهران مهاجرت میکنند گزارش جالبی است که در شماره اخیر آتیه نو درج شده است. یکی از دخترانی که در این گزارش با آنها گفتگو شده می گوید: کارفرمای من فایلهای صوتی چندینساعته سخنرانیهای مهم در حوزه تبلیغات را به من میداد تا تایپ کنم و در نهایت به نام خودش بهعنوان کتاب چاپ میکرد. هیچوقت اعتراضی نمیکردم چون میدانستم قرار است پیشرفت کنم. همیشه وعده و وعیدهای الکی به من میداد. در نهایت وقتی با کارفرما دچار مشکل شدم، به مسئول بالاتر از او مراجعه کردم و هیچ کمکی به من نشد.
مقرری بیمه بیکاری و شرایط استفاده از آن
در این شماره از آتیه نو هم همانند شماره های پیشین، محمد حسین قشقایی، کارشناس تامین اجتماعی به سوالات بیمه ای خوانندگان و مخاطبان پاسخ می گوید. موضوع این شماره قوانینی مرتبط با استفاده از بیمه بیکاری است.
دیگر عناوین شماره 125 هفته نامه آتیه نو:
اعزام نیروی کار، گامی برای بهبود شرایط اشتغال
راهکار فرامرزی مقابله با بیکاری
قدردان باش تا شاد شوی
ریشه یابی حمایت تهیدستان از پوپولیست ها
رقابت چینی با خاویار ایرانی
حکمرانی خوب محدود به امور اقتصادی نیست
کار و زندگی تان را یکی نکنید
موج اصلاحات نظام های بازنشستگی در آمریکای جنوبی
نبرد برای اعاده حیثیت
دیو آلودگی بیدار می شود؟
و ...
برای مشاهده آرشیو هفته نامه آتیه نو کلیک نمایید