این در حالی است که از ابتدای تاسیس در سال 1390 تا 1393، قردادهای عاملیت ریالی با بانک های عامل منعقد می شد که طی آن بر مبنای درخواست بانک و تا سقف مبلغ تعیین شده توسط صندوق، بانک مجاز به تامین مالی ریالی طرح های دارای مورد تایید بود.
اما از سال 1394 به بعد دیگر قرارداد عاملیت ریالی منعقد نشد و به سمت سپرده گذاری ریالی رفت.
قرارداد ریالی در 21.1 هزار میلیارد متوقف شد
بررسی تازه ترین گزارش عملکرد صندوق توسعه ملی تا پایان آذرماه سال گذشته در حوزه ریالی نشان می دهد ک ابتدای تاسیس صندوق تا پایان سال 1393 و براساس قوانین بودجه سنواتی، 21.1 هزار میلیارد تومان از منابع صندوق، در قالب قراردادهای عاملیت ریالی با بانک های عامل منعقد شده است که از محل آن و براساس نظام نامه ضوابط و شرایط اعطای تسهیلات ریالی، 11.8 هزار میلیارد به بیش از 13 هزار طرح معرفی شده از طرف این بانک ها اختصاص و به حساب آنها واریز شده است که در این جریان بیش از 56 درصد منابع نسبت به کل مبلغ قراردادهای منعقده، توسط این بانک ها جذب شده است.
جریان سپرده گذاری در 26 بانک
اما از سال 1394 به بعد که سپرده گذاری ریالی از منابع صندوق توسعه ملی شروع شد، در 26 بانک دولتی، خصوصی و موسسه مالی سپرده گذاری صورت گرفته که به حدود 60 هزار میلیارد تومان می رسد.
منابع سپرده گذاری شده جهت اجرای طرح های تعیین شده در قوانین مربوطه تخصیص یافته که بررسی ها نشان می دهد بیش از 50 هزار میلیارد تومان آن برای اجرای قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت (2) بوده است.
از مجموع 50 هزار میلیارد سپرده گذاری شده در این بخش ،بیش از 64 درصد معادل 32.8 هزار میلیارد تومان توسط بانک های عامل جهت تامین مالی حدود 97 هزار طرح به متقاضیان تخصیص داده شده است.
همچنین حدود 8.1 هزار میلیارد تومان از محل قراردادهای فعال به عنوان منابع آزاد قابل تخصیص نزد بانک های عامل موجود است.
سپرده 50 هزار میلیاردی به کدام بخش ها رسید؟
از کل مبلغ 50 هزار میلیارد سپرده گذاری در این بخش ، 55 درصد در بخش صنعت و معدن، حدود هفت درصد در گردشگری، 10 درصد در صنایع تبدیلی و تکمیلی و 28 درصد در بخش آب و کشاورزی سپرده گذاری شده است.
همچنین از این منابع سپرده گذاری شده، 56 درصد به قراردادهای ویژه سرمایه در گردش و 44 درصد به قراردادهای ویژه سرمایه ثابت (طرح) اختصاص یافته که میزان جذب این قراردادها به ترتیب 71 و57 درصد است.
9700 میلیارد برای حمایت از اشتغال روستایی و عشایری
اما از مجموع 60 هزار میلیارد تومان سپرده گذاری شده در بانک ها، حدود 9700 میلیارد تومان هم برای اجرای تکلیف قانون بودجه و اجرای قانون حمایت از توسعه و ایجاد اشتغال پایدار در مناطق روستائی و عشایری اختصاص پیدا کرده است.