به گزارش پایگاه تحلیلی خبری بانک و صنعت به نقل از بانک مرکزی، علیرضا مقتدایی در آیین افتتاحیه سی و نهمین هم اندیشی آموزشی آمار اقتصادی که در نوشهر برگزار شد، افزود: امروزه در محافل و نشست های گوناگون از آمارهای تولیدی بانک مرکزی استفاده می شود و بر همین اساس آمارگیران بانک مرکزی می توانند اثر تلاش و کوشش های خود را در جامعه ببینند و با خرسندی، احساس موثر بودن در جامعه داشته باشند.
مقتدایی درباره اقدام های مدیریت کل آمارهای اقتصادی بانک مرکزی در زمینه نظام های نوین جمع آوری و پردازش اطلاعات گفت: پارسال بانک مرکزی موفق به توسعه ابزارهای سامانه جامع آمارهای اقتصادی شد. در این زمینه با همکاری شرکت خدمات انفورماتیک و با هدف انتشار اثربخش اطلاعات با استفاده از توانمندی های هوش تجاری مطالعاتی صورت گرفت. همچنین طرح اخذ اطلاعات آفلاین در طرح بررسی بودجه خانوار و مرحله آزمایشی طرح آفلاین اشتغال و بیکاری نهایی شد و ابزار محاسبه تورم در تارنمای بانک مرکزی طراحی و پیاده شد.
وی برخی اقدام ها در زمینه تولید آمار شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی را برشمرد و گفت: گزارش های متعددی از سوی بانک مرکزی در زمینه شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی (تورم) تهیه و منتشر می شود. در این زمینه، نهادهای مهمی چون ستاد تنظیم بازار و هیات تعیین و تثبیت قیمت ها از این آمارها استفاده می کنند. همچنین شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی از مردادماه امسال بر اساس سال پایه 1395 منتشر می شود.
مقتدایی یادآوری کرد بانک مرکزی در سه گروه صنعت، خدمات و کشاورزی، گزارش شاخص بهای تولید کننده تهیه می کند و ادامه داد: در بررسی های صورت گرفته برای تغییر سال پایه 1395، مقرر شد گروه ساختمان و گروه واسطه گری نیز به شاخص بهای تولید کننده افزوده شود که پیش بینی می شود این مهم در سال 1397 به اجرا برسد.
وی بانک مرکزی و آمارهای اقتصادی آن را تنها تولیدکننده آمارهای سرمایه گذاری در بخش ساختمان کشور عنوان کرد و افزود: پارسال 2بررسی موازی در این زمینه که یکی بر اساس سال پایه90 و دیگری بر اساس سال پایه 95 بود، انجام گرفت که نتایج آن بزودی تقدیم می شود.
حسابداران ملی، یک سال مشخص را که به آن سال پایه گفته میشود انتخاب کرده و قیمتهای آن سال را مبنای ارزشگذاری مقدار تولید سالهای دیگر قرار میدهند.
برای حفظ سطح دقت نتایج محاسبات ملی باید سال پایه در فواصل چند ساله تغییر کند.
سالهای پایه آماری در حسابهای ملی ایران معادل سالهای پایه آماری شاخصهای قیمت از جمله شاخص قیمت مصرفکننده (به عنوان مبنای محاسبه نرخ تورم) است.