به گزارش پایگاه تحلیلی خبری بانک و صنعت,شرکت ملی نفت ایران در گزارشی به مناسبت هفته دولت، به تشریح دستاوردهای شرکت نفت مناطق مرکزی ایران پرداخته است که بر مبنای آن، شرکت نفت مناطق مرکزی ایران با فعالیت در 11 استان کشور یکی از زیرمجموعه های اصلی شرکت ملی نفت ایران است که مسئولیت استخراج، پالایش و انتقال نفت و گاز و همچنین میعانات گازی را بر عهده دارد. این شرکت با تولید روزانه نزدیک به 300 میلیون متر مکعب، دومین تولیدکننده بزرگ گاز کشور است و بر آن است تولید نفت خام خود را نیز با محوریت میدانهای مشترک، امسال به 2 برابر افزایش دهد.
شرکت نفت مناطق مرکزی در سال گذشته 700 میلیون بشکه نفت، میعانات و معادل گاز تولید داشته که با در نظر گرفتن هر بشکه 30 دلار، 21 میلیارد دلار درآمدزایی برای کشور به همراه داشته ؛ این شرکت همچنین پارسال 90 میلیارد متر مکعب گاز تولید کرده است.
میدان های نفت شهر، آبان، پایدار غرب، پایدار و دهلران از جمله میدان های مشترکی هستند که با هدف تولید حداکثری در اولویت شرکت نفت مناطق مرکزی قرار دارند؛ البته فعالیت های توسعه ای بر روی میدان های مستقل از جمله دانان، دال پری، سروستان، سعادت آباد و سرکان ماله کوه نیز در جریان است. در میدان مشترک گازی گنبدلی نیز فعالیت های لازم به منظور برداشت گاز در حال انجام است. میدان نفتی سروستان نیز هم اکنون توسعه یافته و با تولید روزانه هفت هزار بشکه در مدار است. بر اساس پیش بینی های انجام شده تولید نفت از میدان خشت نیز در نیمه نخست سال آینده آغاز می شود.
شرکت نفت مناطق مرکزی ایران در سال گذشته موفق به تحقق 100 درصدی برنامه های تولید نفت و گاز خود نسبت به برنامه تکلیفی و با احتساب کاهش های تکلیفی، شده است. تحقق بیش از 100 درصدی تولید میعانات گازی در سال 94 ، حفظ استمرار تولید با برنامه ریزی دقیق و شناسایی و رفع تنگناها و انجام تعهدات در تولید گاز زمستانی، انجام موفقیت آمیز رکوردگیری تولید نفت خام و متعاقب آن افزایش تولید نفت خام در اولین مرحله و آمادگی کامل جهت افزایش تولید در سقف تعیین شده در دوران پس از تحریم، انجام بیش از 189هزار نفر ساعت تعمیرات اساسی در سال 94 که نسبت به سال قبل آن 32 درصد افزایش داشته است، انطباق کامل برنامه تعمیرات اساسی با برنامه ریزی وزارت نفت، انجام 20 کیلومتر توپکرانی هوشمند برای پایش دقیق وضع خطوط و 159 کیلومترتوپکرانی پاکسازی و ساماندهی سیستم تعمیرات پیشگیرانه از اقدام های نفت مرکزی برای تحقق اهداف تولیدی بوده است.
همچنین تعمیرات اساسی در سال 94 جهت حفظ تولید حداکثری و مستمر در فصل زمستان و رفع مشکلات قطع تولید با اتکا بر برنامه ریزی دقیق توسط کارکنان شرکت های بهره بردار با کمترین کاهش تولید انجام شده است.
فعالیت های نفت مرکزی در مسیر عمل به سیاست های اقتصاد مقاومتی
شرکت نفت مناطق مرکزی ایران در راستای اصلاح الگوی مصرف و صرفه جویی به عنوان یکی از محورهای اقتصاد مقاومتی، بر بودجه ریزی عملیاتی تمرکز کرده است و از اقدام های شرکت نفت مرکزی در راستای عمل به شناسایی فرآیندها به عنوان یکی از زیربخش های رشد بهره وری می توان به شناسایی نقاط ضعف، مشکلات و نیازهای بخش عملیات و استمرار تولید و رفع آنها در زمان تعمیرات اساسی، شناسایی، ساماندهی و به روز رسانی کالاهای موجود انبارها و توجه جدی به طبقه بندی کالا و سیستم مکانیزه و پیگیری اجرای سیستم برنامه مکانیزه تعمیرات اساسی CMMS و انجام تعمیرات پیشگیرانه به منظور پایداری تولید، اشاره کرد.
تمرکز خرید در کمیسیون مناقصات و اداره قراردادها و تغییر فرایند خرید از سفارش خرید (PO) به قرارداد تامین کالا به منظور شفاف سازی در تعهدات و حذف گلوگاه های فساد، اصلاح فرایندها بر اساس قانون برگزاری مناقصات و بهبود آن به منظور حذف امکان ایجاد گلوگاه های فساد و شفاف کردن فرایندهای ذیربطف بازنگری در شرح کار و دسته بندی و یکسان سازی قراردادها در راستای کاهش تغییرات شرح کار و جلوگیری از ادعاهای (Claim) پیمانکاران، الزام به درج Overall Planالزامات HSE، بیمه، سازوکار پرداخت ها و... در قراردادها، مستقل کردن کمیته فنی بازرگانی و ایجاد فرم های استاندارد و تهیه چک لیست کنترلی در کمیته فنی بازرگانی، تشکیل کمیتههای دستور تغییر کار و کاهش میزان تغییرات در قراردادها و حجم کاهش کاریها و اضافه کاریها و فعال کردن کمیته قراردادهای سنواتی به منظور حل یکی از چالش های اصلی شرکت و کاهش پرونده های سنواتی از 756 مورد به 235 مورد در سال 94 نیز از اقدام های شرکت نفت مرکزی در عمل به اصلاح الگوها و فرآیندهای مناقصات و قراردادها به عنوان یکی دیگر از زیربخش های رشد بهره وری بوده است.
شرکت نفت مناطق مرکزی برای عمل به بهبود رویههای تامین کالا به عنوان یکی دیگر از زیربخش های رشد بهره وری، اولویت بندی تهیه کالا با سه رویکرد حیاتی، ضروری و عادی مرتبط با استمرار تولید، هماهنگی زمان تحویل کالا با زمان مورد نیاز جهت استفاده در عملیات حفاری، بهبود فرآیندهای جاری در مدیریت تدارکات و عملیات کالا و حذف خریدهای غیر ضروری، استفاده از کالاهای مازاد در طرح ها و پروژه ها و مدیریت بهینه و استفاده از حداکثر موجودی انبارها و جلوگیری از خریدهای غیرضروری که در مجموع 123 میلیارد ریال و 62 میلیون یورو در سال 94نسبت به سال 93 صرفه جویی داشته، انجام داده است.
یکپارچه سازی فعالیت ها با هدف افزایش تولید
تدوین برنامه جامع بین فعالیت های مهندسی نفت، کالا، حفاری، سطح الارضی و بخش اجرا در راستای بهرهوری بیشتر و چابکسازی سازمان (Total Plan)با رویکرد یکپارچگی فعالیت ها، تشکیل کمیته مخازن و عملیات یکپارچه در سطح شرکت که باعث پیوستگی فعالیت ها و ممانعت از دوباره کاریها شده است و تدوین برنامه جامع برای تامین خوراک پایدار پالایشگاه ها از جمله اقدام های شرکت نفت مرکزی در راستای عمل به سیاست افزایش تولید با هدف یکپارچه سازی فعالیت های در سال 94 بوده است.
دستیابی به برنامه حفاری مورد نیازجهت افزایش تولید نفت و گاز با برنامه ریزی دقیق و حذف تأخیرها با وجود کاهش تعداد دکل های حفاری، صرفه جویی تقریبی 170 میلیارد ریالی و 27 میلیون یورویی در حفاری با برنامه ریزی مدون و رفع تأخیرها، کاهش 18 درصدی زمان انتظار هر دکل درسال 94 در مقایسه با سال قبل، افزایش راندمان حفاری از 75 درصد در سال 93 به 97 درصد در سال 94 ، صرفه جویی اقتصادی به میزان 329 میلیارد ریال در تعمیرات اساسی،حذف تاخیر ناشی از حمل مواد و کالای دکل ها با واگذاری این بخش به شرکت های بهره بردار، انجام اصلاحات فرآیندی مانند تفکیک هدر پمپ های چشمه خوش برای دستیابی به حداکثر تولید، تحقق کامل برنامه حفاری سال 1394 ، تکمیل حفاری 14حلقه چاه و تعمیر 7 حلقه چاه دیگر در 10 ماه سال 94(متراژ کل حفاری 50855 متر) جهت نگهداشت تولید و به روز کردن مطالعات مخازن هیدروکربنی، از فعالیت های شرکت نفت مرکزی در راستای افزایش تولید با بهبود رویه های حفاری و عملیات تولید بوده است.
تعامل نفت مرکزی با شرکت های توانمند داخلی
شرکت نفت مناطق مرکزی به منظور داشتن دیپلماسی فعال اقتصادی و تعامل با شرکتهای توانمند داخلی، تامین کالا از سازندگان معتبر و اطمینان از اصالت کالاهای خریداری شده و کاهش هزینه ها و تضمین استمرار تولید همراه با ایمنی فرایندها و تسهیل و تسریع فرآیندهای مالی و پرداخت های ارزی به پیمانکاران را انجام داده است.
نفت مرکزی به منظور جذب سرمایه گذاری، با تاکید بر لزوم جذب سرمایهگذاری خارجی، آماده سازی و ارائه بسته سرمایه گذاری با رویکرد استفاده از بند ق و همچنین فرصت های جدید سرمایه گذاری برای طرح های توسعه ای میدان های جدید و تدوین فرصت سرمایه گذاری بیش از 6.1 میلیارد دلار در بخش گاز و 2 میلیارد دلار در بخش نفت را انجام داده است.
ارائه پیشنهاد همکاری از سوی شرکت های خارجی صاحب فناوری برای تعمیر و خرید تجهیزات، ارائه پیشنهاد از سوی شرکت های خارجی برای ساخت تجهیزات در داخل کشور با ارایه دانش فنی و انتقال فناوری نیز از اقدام های نفت مرکزی برای تامین و ساخت تجهیزات مورد نیاز بوده است.