به گزارش پایگاه تحلیلی خبری بانک و صنعت به نقل ازروابط عمومی بانک مرکزی، محسن خوش طینت ضمن تسلیت به مناسبت شهادت امام باقر (ع)، با بیان اینکه همایش بانکداری اسلامی هر ساله در شهریور ماه برگزار می شود، گفت: این همایش با قدمتی 28 ساله همه ساله در هفته بانکداری مقارن با تصویب قانون عملیات بانکداری بدون ربا در شهریور ماه 1362 برگزار میشود، از این رواین همایش فرصتی مغتنمی برای ارایه دیدگاهها و نقطه نظرات خبرگان و اهل فن در حوزه مسایل جاری بانکی برای تصمیمگیرندگان و سیاستگذاران اقتصادی و بانکی است.
رییس موسسه آموزش عالی بانکداری ایران با اشاره به موضوع اصلی بیست و هشتمین همایش بانکداری اسلامی باعنوان «نقش نظام اعتباری بانکها در حمایت از تولید و اشتغال در چارچوب بانکداری اسلامی» تصریح کرد: اعتبارات، بخش عمده داراییهای بانکها را تشکیل میدهد و سیاستگذاری اعتباری مطلوب، نقش مؤثری در توزیع منابع مالی به بخشهای مولد اقتصادی، تقویت تولید و اشتغال، دارد.
خوش طینت با برشمردن مهمترین مؤلفه های نظام اعتباری بانکها خاطرنشان کرد: از جمله این مولفه ها می توان به شیوههای اعتبارسنجی، مدیریت وثایق و تضامین، حدود اختیار ارکان اعتباری، روشهای نظارت بر مصرف و شیوههای تعیین نرخ سود تسهیلات اشاره کرد که این موارد بهطور بالقوه در معرض کاستیهایی قرار دارند. از اینرو و باتوجه به اهمیت این مسأله عنوان محور نخست همایش «ضرورت بازبینی و اصلاح نظام اعتباری بانکهای کشور در راستای حمایت از تولید و اشتغال» انتخاب شد.
این مقام مسئول با استناد به مطالعات بین المللی، بیش از 75 درصد ریسک بانکها را ناشی از ریسک اعتباری دانست و عنوان کرد: به کارگیری مدلهای ریاضی اندازهگیری ریسک اعتباری از دهه نود میلادی به بعد به صورت انفجاری رشد کرد که باید دلیل آن به درستی درک شود. بی تردید، معرفی مقررات احتیاطی کمیته نظارت بانکی بال و تغییر در شیوه های نظارتی نهاد ناظر پولی نقش به سزایی در این تغییرات داشته است. یکی از اصلی ترین اهداف این نوع مقررات احتیاطی،توزیع عادلانه اعتبارات در بخشهای مولد اقتصادی و ارتقای ثبات و سلامت بانکها است. از اینرو محور دوم همایش بانکداری بر نقش نظارت مؤثر بانک مرکزی در اعمال این مقررات احتیاطی و حمایت از تولید و اشتغال متمرکز شده است.
دبیر بیست و هشتمین همایش بانکداری اسلامی اخذ وثایق از مشتریان را یکی از مهمترین ابزارهای مدیریت ریسک اعتباری دانست و تصریح کرد: طولانی شدن فرایند رسیدگی به پرونده های حقوقی بانکها، کارکرد این ابزار برای مدیریت ریسک اعتباری و توزیع عادلانه اعتبارات در بخشهای مختلف اقتصادی را مختل می کند. از این رو همایش بانکداری اسلامی محور سوم خود را باتوجه به این مهم برموضوع«فرصتها و چالشهای حقوقی نظام اعتباری بانکهای کشور» مترکز کرده است.
خوش طینت با بیان اینکه هر چه منابع مالی سهامداران در مقایسه با سپردهگذاران کمتر باشد، سهامداران اشتهای ریسک بیشتری خواهند داشت، عنوان کرد: برای جلوگیری از افزایش ریسک پذیری بانکها، همزمان با جذب منابع جدید سپردهای، افزایش سرمایه آنها نیز اجتناب ناپذیر است. در غیر اینصورت ظرفیت اعتباردهی بانکها کاهش یافته و رشد تولید و اشتغال را مختل میسازد. بر این اساس در محورهای چهارم و پنجم فرصتها و چالشهای افزایش سرمایه بانکها و جذب سرمایهگذاری خارجی در راستای حمایت از تولید و اشتغال مورد توجه قرار گرفتند.
رییس موسسه آموزش عالی بانکداری ایران توسعه ابزارهای مالی جدید نظیر مشتقات مالی، اوراق بهادارسازی و ... در بازار سرمایه را فرصتی مناسب برای مدیریت ریسک بانکها خواند و گفت: این ابزارهای جدید کارکرد اعتباردهی بانک ها را تسهیل کرده است. از اینرو بازار سرمایه همواره باید به عنوان مکمل نظام بانکی کشور و نه جایگزین آن محسوب شود. بنابراین نقش بازار سرمایه در بهبود عملکرد نظام اعتباری بانکها محور آخر بیست و هشتمین همایش بانکداری اسلامی تعیین شد.
خوش طینت از دریافت تعداد 194 مقاله توسط دبیرخانه این همایش خبر داد و گفت: پس از ارزیابی مقدماتیِ کارگروه علمی، از بین 194 مقاله رسیده به این همایش، تعداد 89 مقاله واجد شرایط تشخیص داده شد که در نهایت از بین آنها، تعداد 15 مقاله توسط داوران به منظور ارائه در همایش و تعداد 54 مقاله جهت درج در مجموعه مقالات همایش برگزیده شد. چکیده مقالاتی که در طی دو روز همایش ارائه خواهد شد در قالب یک کتابچه و مجموعه کامل مقالات نیز در اسرع وقت منتشر شده و در اختیار علاقمندان قرار خواهد گرفت.