به گزارش پایگاه تحلیلی خبری بانک و صنعت به نقل از روابط عمومی بیمه کوثر، دو ماه ابتدای سال برای بازار سرمایه روزهای خوبی نبود. طی این مدت بازار در انتظار اعلام تصمیم ترامپ برای ماندن یا نماندن آمریکا در برجام بود و هر روز به روند نزولی خود ادامه میداد. اوضاع نامطلوب بازار سهام سبب شد که سرمایهگذاران با احتیاط بیشتری وارد بازار شوند و ترجیح دهند که فعالیت خود را محدود یا حتی متوقف کنند.
نوید خاندوزی، مدیر اقتصادی و سرمایهگذاری بیمه کوثر درباره شرایط بورس پس از خروج آمریکا از برجام میگوید: « انتظارات منفی خروج آمریکا از برجام، پیش از وقوع در بازار نمود پیدا کرد. شاخص کل از حدود 99 هزار در بهمن سال گذشته به تدریج روند نزولی خود را آغاز کرد و در اردیبهشت به 93 هزار واحد رسید».
وی همچنین اعتقاد دارد که «بازار سرمایه اثرات روانی این اتفاق سیاسی را پشت سر گذاشته و در آینده باید منتظر اثرات واقعی آن در اقتصاد و به دنبال آن در بازار سرمایه و وضعیت شرکتها باشیم. البته در این میان نباید از افزایش نرخ دلار و تاثیر آن در رشد سودآوری شرکتها غافل بود.» از وی همچنین درباره طرحها و برنامههای شرکت بیمه کوثر در سال 97 برای افزایش سوداوری شرکت سوال کردیم.
خاندوزی که وظیفهاش در بیمه کوثر بررسی برنامههای راهبردی اقتصادی در شرکت، کنترل ارزش بازار و مطالعه بر روی بحثهای کلان اقتصادی به همراه مدیرعامل است، خبرهای خوبی برای سهامداران کوثر دارد. م
دیر اقتصادی و سرمایهگذاری بیمه کوثر میگوید : «هدف ما در این بخش این است که با بیشترین بازده و کمترین ریسک، سوددهی بالایی داشته باشیم.» مشروح گفتوگوی ما با نوید خاندوزی در ادامه آمده است.
* در ابتدا یک تحلیل کلی از وضعیت بازار سرمایه و همچنین شرایط شرکتهای بیمهای در این بازار ارائه دهید.
اگر بخواهیم وضعیت یک صنعت یا یک شرکت را در بازار سرمایه ارزیابی کنیم باید در ابتدا به کلیت بازار نگاهی داشته باشیم. در حال حاضر بازار سرمایه در وضعیت مطلوبی قرار ندارد. در این بین صنعت بیمه هرگز گروه مورد توجهی در بازار سرمایه نبوده است که این موضوع چند دلیل مهم دارد؛ اولین علت آن شفافیت کمتر صورتهای مالی شرکتهای بیمه نسبت به بقیه بازار است که البته بخشی از این موضوع به دلیل غیرقابل پیشبینی بودن روند سود و زیان این صنعت است. این مساله درباره بانکها نیز وجود دارد. دومین دلیل آن ورود بیمه مرکزی در سال گذشته به بحث تقسیم سود شرکتهای بیمه بود که با تحمیل ذخایر اضافه به شرکتهای بیمه و اجازه ندادن به تقسیم سود، سیگنالهای منفی را به فعالان بازار منتقل کرد. این اتفاق ابهام در شرکتهای بیمه را زیاد کرد و این را به ذهن افراد متبادر کرد که امکان دارد سود خالص این شرکتها دستخوش تغییر شود. سهامدار هم چون چشمانداز سود را مبهم میبیند چندان رغبتی به خرید سهام این شرکتها نشان نمیدهم. این دو موضوع سبب شده است که گروه شرکتهای بیمه در بورس در گوشه رینگ قرار گیرد و حجم معاملات در پایینترین سطح باشد.
از سوی دیگر شرکتهای بیمهای با برخی مسایل داخلی روبهرو بودند؛ یکی از این مسایل رکود در بازار مسکن بود. در سالهای گذشته سرمایهگذاری بسیاری از شرکتهای بیمه در بازار ملک بود و رکود این بازار باعث شد که از سودآوری این شرکتها کاسته شود. همچنین کاهش نرخ سود بانکها، کمتر بودن افزایش حق بیمه در مقابل رشد نرخ دیه و عوامل اقتصادی دیگر سبب شد که بنیاد صنعت بیمه از نظر عملیاتی ضررده باشد. اینها، سیگنالهایی است که از صنعت بیمه به سرمایهگذاران منتقل میشود و درنهایت سبب شده که به سمت این گروه رغبت چندانی نداشته باشند. این کلیت صنعت بیمه است، اما هر اندازه شرایط فعلی دچار تغییر شود، بالتبع توجه به این بازار افزایش خواهد یافت.
* به سطح پایین شفافیت شرکتهای بیمه اشاره کردید، کدام یک از نهادهای مرتبط باید اقدامی در این خصوص انجام دهند؟
چند صنعت در بورس هستند که جزو صنایع تخصصی به شمار میروند، بانک و بیمه جزء آنهاست. بحث ذخایر از جمله ذخایر خسارت، ذخایر معوق و ... در محاسبات سود و زیان این شرکتها نقش زیادی دارد و ورود به این موارد از عهده نهاد ناظر بازار سرمایه یعنی سازمان بورس و ارواق بهادار خارج است. این نقش به عهده حسابرس و بیمه مرکزی است. البته بحث شفافیت در شرکتهای بیمه نسبت به گذشته از سوی حسابرسی و بیمه مرکزی با جدیت بیشتری صورت میگیرد اما هنوز به آن درجه از شفافیت که بتوان با اطمینان و اعتماد کامل در این بازار ورود پیدا کرد، نرسیدهایم.
* نماد کوثر در بازار دوم فرابورس در اردیبهشت با رشد روبهرو بوده است؟ دلیل این رشد قیمت چه بوده و پیشبینیتان درباره آینده این سهام چیست؟
وقتی در مورد سهم یک شرکت صحبت و قیمت آن را بررسی میکنیم باید بدانیم چه اتفاقاتی در آن شرکت رخ داده که باعث شده سهامداران به خرید آن توجه نشان دهند. بیمه کوثر طی سه ماه آخر سال گذشته در حوزه سرمایهگذاری اتفاقات مثبتی را تجربه کرد که در این رشد قیمت تاثیر داشته است. برای مثال، شرکت سهامهایی را که از قبل با قیمت پایین خریده بود در اسفند با قیمت بالاتری فروخت، این اطلاعات به بازار داده شد که شرکت بیمه کوثر از محل فروش سهام شرکت پالایش نفت اصفهان و یا غدیر سود خوبی کسب کرده و همین سبب شد که انتظار فعالان بازار از تعدیل مثبت سهام کوثر افزایش پیدا کند. همچنین با انتشار صورتهای مالی شرکت مشخص شد که پیشبینی سود شرکت تحقق پیدا کرده است. نسبت p/e شرکت نیز پایین بوده و با چنین تحلیلهایی بازار به این نتیجه رسیده داراییهای شرکت از 140 تومان بیشتر ارزش دارد. قیمت بالاتر از 150 تومان تازه شروع کار است، ارزش سهام باز هم افزایش پیدا خواهد کرد، خبرهای خوبی برای سهامداران بیمه کوثر داریم و در ادامه سال حتما با قیمتهای بالاتری روبهرو خواهیم بود. در سال 97 اخبار مثبت بسیار بیشتر از سال 96 خواهد بود.
* با توجه به نزدیک بودن به مجمع سالانه بیمه کوثر تقسیم سود در این شرکت به چه صورت است؟
تقسیم سود برای سهامداران معمولا حداکثری است و مزیت دیگری که بیمه کوثر نسبت به بقیه شرکتها دارد این است که بلافاصله پس از برگزاری مجمع و طی یک تا دو هفته سود سهام را به حساب سهامداران حقیقی واریز میکند. در واقع یعنی هم سود حداکثری و هم سرعت در پرداخت را داریم.
* بیمه کوثر در رتبهبندی شرکتها در سال گذشته جزو صد شرکت برتر بر اساس صورتهای مالی سال 1395 انتخاب شد. فکر میکنید این موضوع چه اندازه در نماد این شرکت تاثیر دارد؟
مهمتر از تاثیر این اتفاق در بازار سرمایه، اهمیت خود این موضوع است؛ اینکه شرکت به جمع صد شرکت برتر کشور پیوسته یعنی از نظر درآمدی در نقطه قابل قبولی قرار گرفته است. البته اطمینان سهامداران و شرکتهایی که در حوزه عملیاتی با ما همکاری دارند نیز با این اتفاق افزایش چشمگیری پیدا کرده است.
* با خروج آمریکا از برجام شاهد ریزش بازار سهام بودیم. فکر میکنید این مساله در میانمدت و بلندمدت چه تاثیری بر بورس داشته باشد؟
بازار سهام یک بازار پیشنگر است و همواره نسبت به رویدادهایی که ممکن است در آینده اتفاق بیفتد واکنش نشان میدهد. ما از فروردین شاهد ریزش شاخصها بودیم، چون این انتظار وجود داشت که ترامپ زیر بازی بزند. درواقع انتظارات منفی خروج آمریکا از برجام، پیش از وقوع در بازار نمود پیدا کرد. شاخص کل از حدود 99 هزار در بهمن سال گذشته به تدریج روند نزولی خود را آغاز کرد و در اردیبهشت به 93 هزار واحد رسید؛ یعنی این افت را شاهد بودهایم. پس بازار اثر روانی خروج آمریکا از برجام را پیشبینی کرد. پس از این باید بررسی کنیم که این اتفاق چه تبعات اقتصادی به همراه دارد. به اعتقاد من تاثیرات اقتصادی این اتفاق خیلی سریع نخواهد بود. 6 ماه بعد شاهد کاهش فروش نفت خواهیم بود، احتمالا تحریمهای بانکی را خواهیم داشت و این اتفاقات، اثرات واقعی خروج آمریکا از برجام را به بازار سرمایه نشان خواهد داد ولی با سرعت نیست.
نکته دیگری که در اینجا باید در نظر داشته باشیم این است که بازار سرمایه یک بازار دلار محور است و طی چهار ماه گذشته شاهد رشد قیمت دلار بودهایم که اوج آن در فروردین امسال بود. بازار سرمایه همواره از رشد دلار سود میبرد و این افزایش نرخ دلار بهزودی اثرات خود را در صورتهای مالی شرکتها نشان خواهد داد. تا امروز دولت با هر شکل ممکن جلوی رشد نرخ دلار را گرفته و اعلام کرده قیمت این ارز 4200 تومان است اما همه میدانیم که قیمت دلار در بازار آزاد بیش از 6 هزار تومان است. اگر این نرخ 4200 تومان به نرخ دلار مبادلهای مبدل شود و شرکتها صادرات خود را با نرخ دلار آزاد انجام دهند، شاهد یک رشد بسیار خوب در شرکتهای صادرکننده خواهیم بود.
* درباره اثرات اقتصادی خروج آمریکا از برجام کمی بیشتر توضیح میدهید. اینکه در چه بخشهایی کشور را با چالش مواجه خواهد کرد و تبعات آن چه خواهد بود؟
اقتصاد کشور ما نفتی است و کسی نمیتواند این موضوع را انکار کند. دشمن هم این موضوع را بهخوبی میداند و دست روی این موضوع گذاشته تا جمهوری اسلامی را با مشکل اقتصادی مواجه کند؛ یعنی تحریمهایی را برای خرید نفت از ایران و همچنین تبادل ارزی با ایران تدارک دیده است. در قدم ابتدایی، کشورهای خریدار نفت ایران باید هر 6 ماه، 20 درصد خرید نفت خود از ایران را کاهش دهند و ظرف یک سال و نیم فروش نفت ایران به نصف رقم کنونی خواهد رسید؛ یعنی برمیگردیم به زمان قبل از برجام. پس در وهله اول صنعت نفت تحت تاثیر قرار میگیرد و به دنبال آن تحریمهایی نیز بر روی صنایع پتروشیمی، فلزات و خودرو اعمال خواهد شد. بهعبارتی صادرات کشور با چالش مواجه میشود. البته باید در نظر داشته باشیم که تمام این تحریمها بهتدریج خواهد بود. در گذشته اتحادیه اروپا نیز با آمریکا همراهی میکرد اما شاهد هستیم که اکنون اروپا خواهان حفظ این قرارداد هستهای است. در حال حاضر اروپا روزانه 830 هزار بشکه نفت از ایران میخرد و هند و چین دیگر خریداران نفت ایران هستند و بعید به نظر میرسد که بهزودی شاهد تاثیرات این اقدام در بازار نفت باشیم.
* سال گذشته چه اهدافی برای سهام بیمه کوثر در نظر داشتید و به چه کسری از این اهداف دست پیدا کردید؟
سال گذشته سال بسیار خوبی برای بیمه کوثر در بازار سرمایه بود. البته ما در حوزه بانکی کاهش درآمد داشتیم چرا که نرخ سود بانکی کاهش پیدا کرد، قبلا بیمهها با سرمایهگذاری در بانکها نرخهای سود تا 25 درصد میگرفتند اما با تصمیماتی که دولت، شورای پول و اعتبار و بانک مرکزی گرفتند این عدد تا سطح 16 درصد کاهش پیدا کرد و به این ترتیب درآمد شرکتهای بیمه از محل سپرده بانکی کاهش پیدا کرد. اما از آنجایی که در شرکت بیمه کوثر این فضای اقتصادی را پیشبینی میکردیم در مرداد، سهام تعدادی از شرکتهای پالایشی و پتروشیمی را به ارزش 288 میلیارد تومان به شکل نقد و اقساط از یکی از سهامداران در بهترین قیمت ممکن و از بهترین سهمهای بازار خریداری کردیم. این اقدام سبب شد که سودآوری شرکت در سال 96 به رقم مناسبی برسد. برنامهریزی ما در ابتدای سال گذشته برای کسب سود از محل بازار سرمایه پنج میلیارد و 800 میلیون تومان بود اما این عدد در پایان سال به 57 میلیارد تومان رسید و سال بسیار خوبی برای بیمه کوثر رقم خورد. البته بازار سرمایه در سال 96 هم در شرایط خوبی به سر میبرد و نمیتوانیم بگوییم بازار شرایط خوبی نداشت و ما در شرایط نامساعد بازار این رقم را بهدست آوردیم. امیدواریم در سال 97 اگر شرایط بازار مانند سال گذشته پیش برود به رقمهای بالاتری دست پیدا کنیم.
* برنامههای شما برای سال 97 چگونه است؟
طبق برنامه شرکت منابع مالی ورودی از رشته بیمه عمر و سرمایهگذاری جدا خواهد شد و در حوزههای سودآور سرمایهگذاری خواهد شد. امسال برنامه داریم که اگر شرایط همچون گذشته باشد و اتفاقات عجیبی در بازار رخ ندهد در سه صنعت پتروشیمی و پالایش، معادن و فناوری سرمایهگذاری کنیم. این سه صنعت اولویت سرمایهگذاری ما به شمار میرود و منابع آن از محل درآمدهای شرکت از بیمههای عمر و سرمایهگذاری تامین خواهد شد. همچنین در سال جدید به داراییهای شرکت تنوع خواهیم داد و به سمت متنوع کردن پرتفوی سرمایهگذاریمان پیش خواهیم رفت. در این راستا برای ورود به حوزه استارتآپ برنامهریزی کردهایم تا با شناسایی طرحها و ایدههای جالب و تازه بر روی آنها سرمایهگذاری کنیم، در همین ارتباط تا مرحله انعقاد قرارداد برخی از این ایدهها نیز پیش رفتهایم. البته باید توجه داشته باشیم که سرمایهگذاری در این بخش کار بسیار پرریسکی است و مانند سایر حوزهها نیست، باید بررسیهای دقیقی انجام شود و ممکن است در این ایدهها تا 10 درصد امکان موفقیت وجود داشته باشد. اکنون کار مطالعاتی ما در این حوزه به اتمام رسیده و در مرحله شناسایی ایدهها و سرمایهگذاری هستیم.
همچنین در چندین حوزه دیگر برنامههایی برای سرمایهگذاری داریم که اکنون در دست بررسی است و با قطعی شدن آنها، کار در آن بخشها هم آغاز خواهد شد و متعاقب آن اطلاعرسانی هم صورت خواهد گرفت.
اما درباره برنامههای شرکت در حوزه بیمه در سال 97 که شاید برای سهامداران بسیار مهم باشد باید تاکید کنم که قبل از سال 97 عملیات بیمهگری ما با کندی در سودآوری همراه بود اما از امسال این روند تغییر خواهد کرد و تلاش داریم که تراز ما در این بخش مثبت و از متوسط صنعت بیمه کشور هم بالاتر باشد، چرا که در بخشهای زیانده مانند شخص ثالث کنترلهایی داشتهایم و انتظار داریم که از امسال اثرات این اقدام را مشاهده کنیم. پیشبینی میکنیم که این اقدام از امسال و در سالهای آینده تاثیر پایدار خود را در سودآوری شرکت داشته باشد.
همچنین برنامههایی برای برخی از داراییهای راکد شرکت در نظر داریم، برای مثال یک قطعه زمین در نیاوران از املاک شرکت است که بیش از 200 میلیارد تومان ارزش دارد. هدف ما این است که امسال چنین داراییهایی را بهینه کنیم؛ یا به داراییهایی دیگر تبدیل کنیم و یا آنها را بفروشیم که این اتفاق بازدهی مضاعفی برای سهامداران خواهد داشت.
یک برنامه سرمایهگذاری نیز در سال جاری خواهیم داشت که خرید سهام چند شرکت با حجم بالاست که قطعا در سود سال 97 شرکت موثر خواهد بود. در پایان باید تاکید کنم که لازمه تحقق یافتن تمام این موارد این است که ثبات اقتصادی در کشور داشته باشیم که متاسفانه در 2 ماه ابتدایی امسال شاهد چنین فضایی نبودهایم. در عملیات بیمهگری طبق برنامه پیش رفتهایم اما در حوزههای سرمایهگذاری، به دلیل تلاطم در بازار منتظر عادی شدن شرایط هستیم و بلافاصله پس از به ثبات رسیدن شرایط، وارد بازار سرمایهگذاری خواهیم شد که به نفع سهامداران خواهد بود.