به گزارش پایگاه تحلیلی خبری بانک و صنعت , در سال گذشته ارکان این بازار به دنبال آن بودند تا خود را برای ورود سرمایهگذاران خارجی آماده کنند. در این میان تا هفته گذشته صندوقهای سرمایهگذاری و سرمایهگذاران خارجی نمیتوانستند پول خود را به صورت مستقیم و از طریق مبادی رسمی به کشور وارد کنند اما هفته پیش نخستین صندوق سرمایهگذاری خارجی توانست از این طریق وارد بازار سرمایه شود و به عبارت دیگر درهای جدیدی برای ورود سرمایهگذاران خارجی به کشور گشوده شد که روحالله حسینیمقدم، معاون ناشران و اعضای شرکت بورس در این رابطه یادآور شد، این صندوق از هفته گذشته دست به خرید سهام شده و با نگاه بلندمدت سرمایههای خود را وارد بورس کرده است که این امر میتواند نویدبخش روزهای بهتر برای سرمایهگذاران خارجی باشد. مشروح این گفتوگو را در ادامه میخوانید. تاکنون چه تعداد هیات سرمایهگذار خارجی برای ورود به بورس تهران اعلام آمادگی کردهاند؟
بازار سرمایه ایران، به ویژه بورس اوراق بهادار تهران برای سرمایهگذاران خارجی بسیار جذاب است که این موضوع را میتوان از اعلام تمایل صندوقهای بزرگ سرمایهگذاری و شرکتهای بزرگ سرمایهگذار در سال 94 و در یک ماه نخست سال 95 مشاهده کرد. در این مدت نزدیک به 60هیات بزرگ سرمایهگذاری برای حضور در سهام شرکتهای بورسی اعلام آمادگی کرده و همچنین جلسههایی با شرکت بورس تهران و شرکتهای مورد نظر را برگزار کردهاند که همه این موارد حکایت از جذابیت بورس تهران برای سرمایهگذاران خارجی دارد.
آیا بازار سرمایه کشور آمادگی لازم برای ورود سرمایهگذاران خارجی به این بازار را دارد؟
در سال 94 این امکان برای شرکتها فراهم شد تا بخشی از گزارشهای خود را به زبانهای بینالمللی ارائه کرده و همچنین بخش بینالملل خود را تجهیز کنند تا به این ترتیب بتوانند میزبان شرکتها و هیاتهای خارجی باشند. این امکان نیز فراهم شد که بالاخره شرکتها و صندوقهای بزرگ خارجی با مقررات بازار سرمایه و بورس آشنا شوند. به نظر میرسد سال94 برای مطالعه بازار سرمایه ایران که بازاری ناشناخته برای دنیا است، فرصت بسیار خوبی بود.
سرمایهگذاران خارجی برای ورود به بازار سرمایه ایران چه مشکلاتی دارند؟
از دی تا پایان فروردین امسال سرمایهگذاران محدودیتهایی را برای انتقال پول به کشور گزارش میکردند و اعلام میشد که ما به صورت رسمی و از طریق بانکها در اروپا و آسیا نمیتوانیم به بانکهای ایرانی پول واریز کنیم تا اینکه هفته گذشته یکی از این صندوقهای اروپایی اعلام کرد توانسته بخشی از میزان پولی که تمایل به سرمایهگذاری در ایران دارد را به کشور منتقل کند. درحالحاضر همه آن پول به کشور وارد نشده و تنها بخشی از آن از طریق بانکها وارد ایران شده و این صندوق میتواند پس از تبدیل پول خود به ریال، در بورس اوراق بهادار تهران به مبادله بپردازد. اکنون این صندوق ?هزار میلیارد ریال وارد بورس تهران کرده و به خریداری سهم پرداخته است. درحالحاضر نکته مهم ورود این صندوق به بورس و حجم پول آن نیست بلکه این موضوع که این مسیر برای همه سرمایهگذاران باز شده و آنها میتوانند در بازار سرمایه ایران به سرمایهگذاری بپردازند مهم است. به این ترتیب میتوان فضا را برای همه افرادی که تمایل به سرمایهگذاری در بازار سرمایه ایران دارند، مهیا کرد.
سرمایه این گروه از افراد میتواند از طریق کانال بورس تجهیز شود و به سمت بخشهای واقعی اقتصادی به حرکت درآید. به این ترتیب تولیدکنندگانی که مجبور بودند با هزینههای بالا تولید کنند، با ورود سرمایهها به بورس میتوانند با صرف هزینههای کمتر، منابع مالی مورد نیاز خود را تامین کنند.
صندوقهای سرمایهگذاری خارجی بیشتر تمایل دارند در چه صنایعی سرمایهگذاری کنند؟
تنوعبخشی یکی از اصول سرمایهگذاران و صندوقهای سرمایهگذاری است به این معنا که این شرکتها در صنایع مختلف سرمایهگذاری میکنند تا به این وسیله ریسک خود را کاهش دهند اما به طور قطع استراتژی خود را به هیچ فردی اعلام نمیکنند و به عبارت دیگر به استراتژیهای مدیران شرکتهای سرمایهگذاری مربوط خواهد شد.
آیا برای میزان سرمایه آنها محدودیتی وجود دارد؟
هیچ محدودیتی برای میزان پول سرمایهگذاران خارجی به داخل کشور وجود ندارد. به این ترتیب سرمایهگذاران خارجی میتوانند در هر سطحی در بازار سرمایه کشور سرمایهگذاری کنند و محدودیتی از نظر مقرراتی وجود ندارد. از سوی دیگر این گروه از سرمایهگذاران هم میتوانند نقش کنترلی و مالکیتی پیدا کنند و هم اینکه تنها فعالیت سهامداری داشته باشند و در صنایع و شرکتهای مختلف به سهامداری بپردازد.
تاکنون چه تعداد کد سهامداری برای سرمایهگذاران خارجی صادر شده است؟
براساس آمارها در چند سال اخیر 539 کد سهامداری خارجی که بخشی حقیقی و بخشی حقوقی است صادر شده اما برخی از آنها توانستند منابع خود را از طریق صرافیها جابهجا کنند و درحالحاضر در بازار فعالیت میکنند.
اما براساس آخرین آمار منتشرشده، حجم معاملات سرمایهگذاران خارجی در بورس تهران پس از برجام نسبت به قبل از آن 3 برابر شده است. اما سرمایهگذاری از مبادی رسمی و بدون حضور صرافیها اتفاق تازهای است و مدیران این صندوق در سال گذشته اقدام به طی مراحل لازم برای دریافت کد سهامداری کرده بودند.
چه برنامههایی برای جذب سرمایهگذار خارجی دارید؟
اکنون هم در سازمان بورس، هم در بورسها، شرکتهای کارگزاری و نهادهای مالی دیگر برنامههای متنوع و مختلف پیگیری میشود. برای نمونه از جانب شرکت بورس تهران بحث تفاهم با چند بورس در دنیا در اولویت قرار دارد. در این راستا در اسفند سال 94 مقرر شد تا تفاهمنامههایی با بورس استانبول امضا شود و بهتازگی هم رییسجمهوری در سفر به ترکیه این موضوع را مطرح کردند، به این ترتیب تسهیل ارتباط نهادهای مالی دو کشور را در برنامه قرار دادهایم.
البته باید یادآور شد که سمیناری هم در این زمینه برگزار شده و هنوز هم ارتباطاتی در این زمینه وجود دارد و به دنبال فضایی هستیم که بتوانیم شرکتهایی از بورس تهران را تجهیز کنیم یا سهامشان را در این بورس عرضه کرده یا اوراق منتشر شود یا حتی در قالب صندوقهای سرمایهگذاری پذیرهنویسی این صندوقها را انجام دهند.
درحالحاضر سازمان بورس هم به دنبال تسهیل فرآیندها است و بررسیهای مناسبی را انجام میدهد و به دنبال آن هر جایی که لازم است مقررات جدید و دستورالعمل و بخشنامههای نوینی را در بخشهای مورد نیاز صادر میکند.
کدام کشورها برای سرمایهگذاری در بازار سرمایه ایران اعلام تمایل کردهاند؟
سرمایهگذاران و شرکتهای سرمایهگذاری از کشورهای متنوعی درخواست خود را برای ورود به بورس تهران اعلام کردهاند اما بیشتر شرکتهای اروپایی هستند.
سرمایهگذاران خارجی از طریق کدام کارگزاریها میتوانند به بازار سرمایه ایران ورود پیدا کنند؟
همه کارگزاریها این توان را دارند که با سرمایهگذاران خارجیها فعالیت کنند. در این میان برخی پیشرو بودند و نیروی انسانی خود را تجهیز کردند و برخی دیگر فعالیت خود را به تازگی آغاز کردهاند اما همه کارگزاریها میتوانند به شرکتهای خارجی خدمات مالی بدهند و در این زمینه محدودیتی وجود ندارد.
منبع : گسترش صمت