به گزارش بانک و صنعت، اعتراضی که در 6 تیرماه گذشته منجر به ریختن شیرخام توسط دامدارهای خرد در خیابان های چند شهر کشور شد. در راستای حل این موضوع با دعوت انجمن صنایع فرآورده های لبنی از تشکل های دامداری اعم از اتحادیه مرکزی دامداران، انجمن صنفی دامداران و نیز هلدینگ دامپروری بنیاد مستضعفان، جلسه ای تشکیل شد که به بررسی قیمت تمام شده شیرخام و ارائه راهکارهایی برای حمایت از مصرف کنندگان انجامید.
در این جلسه رضا باکری، دبیر انجمن صنایع فرآورده های لبنی با تاکید بر لزوم حراست از روابط دامدار و کارخانه دار، بر لزوم همه جانبه نگری در کل زنجیره صنعت تاکید کرد و در ادامه مقدسی، رئیس هیات مدیره کانون گاوداران ایران و فرهاد اکبری رئیس هیات مدیره اتحادیه تعاونی های مرکزی دامداری به ارائه تحلیل قیمت تمام شده تولید شیرخام پرداختند. رجایی، مدیرعامل هلدینگ دامپروری بنیاد مستضعفان ضمن ارائه داده های آماری دامداری های پیشرو و صنعتی کشور، بر لزوم اصلاح نگرش مساله محور به نگرش راهبردی در صنعت دامپروری ایران تاکید کرد. در ادامه تیموری، رئیس هیات مدیره انجمن صنایع فرآورده های لبنی با اشاره به واقعیت های موجود در بازار فروش محصولات لبنی و وضعیت تولیدکنندگان شیرخام بر این موضوع تصریح کرد که تنها راه حل واقعی و قابل اجرا که بتواند به حل مسائل اساسی صنعت بینجامد، انتقال شیرخام و محصولات لبنی از گروه یک کالایی به گروه دو و تفوق عرضه و تقاضا برای تعیین قیمت این محصولات است.
حاضران در جلسه با اشاره بر لزوم وجود صدای واحد در زنجیره تامین کالاهای لبنی به بررسی قیمت تمام شده شیرخام پرداخته و نتایج حاصل از توافقات صورت گرفته را طی نامه ای به مقامات ذی ربط ارسال کردند. گفتنی است به رغم اختصاص ارز مرجع برای تامین نهاده های دامی اما قیمت این محصولات برای خوراک دام گاوداری ها با شیب تندی رو به افزایش بوده و در کنار بروز خشکسالی و کمبود علوفه به افزایش هزینه تمام شده تولید شیرخام در دامداری ها انجامیده است.
افزایش قیمت شیرخام نیز متعاقبا منجر به افزایش قیمت تمام شده محصولات لبنی شده است به نحوی که سخنگوی انجمن صنایع فرآورده های لبنی هفته گذشته با اشاره به انتشار خبر افزایش قیمت شیرخام به 6400 تومان خبر از احتمال افزایش 70درصدی محصولات لبنی داده بود.اعلام مخالفت دولت از سوی رئیس دفتر رئیس جمهور با هرگونه افزایش قیمت شیرخام، اما با واکنش دامداری های خرد مواجه شد. به گفته بنی طبا، سخنگوی صنایع فرآورده های لبنی، کارخانه های لبنی عمده شیرخام موردنیاز خود را از گاوداری های صنعتی که تولیدکننده شیرخام کیفی و استاندارد هستند تامین می کنند و اصولا مخاطب اعتراضی که دامداری های خرد و سنتی در هفته گذشته داشتند، صنایع لبنی کشور نیستند. به گفته بنی طبا، صنایع لبنی از دریافت شیرخام غیرکیفی و غیراستاندارد منع شده اند و شیرخام تولیدکنندگان غیرصنعتی عموما توسط تولیدکنندگان صنفی (ماست بندی ها) دریافت می شود.