به گزارش پایگاه تحلیلی خبری بانک و صنعت، «امیر ناظمی» در شصت و سومین نشست سطح بالای کمیته مشورتی سازمان جهانی آیکان (GAC)ضمن انتقاد از تحریمهای یکجانبه آمریکا علیه ایران در حوزه فناوری اطلاعات، گفت که تحریمهای یکجانبه که بهعنوان «اقدامات قهری یکجانبه»(UCM) شناخته میشوند، نمونهای واضح از نقض حقوق اساسی آسیبپذیرترین اقشار است.
او در این باره ادامه داد: «تحریمهای ایالاتمتحده در زمینه صادرات فناوری به ایران، بر اساس مقررات تنظیمشده توسط این کشور، صادرات، صادرات مجدد، فروش و عرضه هر نوع کالا، فناوری یا خدمت، بهصورت مستقیم یا غیرمستقیم، از ایالاتمتحده یا یک فرد آمریکایی در هر نقطه دنیا به ایران را منع کرده است. چنانکه در سال 2017 آمازون برای فروش کالاهای مصرفی 300 دلاری به یک ایرانی مورد بازجویی قرار گرفت.»
به گزارش سازمان فناوری اطلاعات ایران، معاون وزیر ارتباطات اعلام کرد که این ممنوعیت حتی «فراهم آوردن دسترسی به اینترنت توسط اشخاص آمریکایی به ایرانیان» را نیز شامل میشود: «توسعهدهندگان نرمافزار ایرانی نمیتوانند محصولات خود را در App Store یا Google Play عرضه کنند. همچنین هیچ فرد ایرانی نمیتواند از محصولات Adobe AMD، MATLAB، McAfee و بسیاری دیگر استفاده کند و همچنین برخی از خدمات Google ، Microsoft، ESET یا Oracle یا وبسرویسهای مختلف آنها از آدرس IP با اصلیت ایرانی، ممنوع شده است. حتی نرمافزارهای ضروری برای تجهیزات پزشکی نیز از این تحریمها مستثنی نشدهاند.»
رئیس سازمان فناوری اطلاعات اظهار کرده است که، در چند ماه گذشته اپلیکیشنهای بسیاری از کسبوکارهای نوپای ایرانی از فروشگاه App Store یا Google Play حذفشدهاند و چنین محدودیتهایی کسبوکارهای نوپای ایرانی را مسیر ارتقاء کیفیت زندگی شهروندان با چالش و مانع مواجه کردهاست.
او همچنین گفته است که، محدود کردن دسترسی مردم به دانش، بهصورت یکطرفه توسط یک کشور، حق دسترسی آزاد به اطلاعات را نقض میکند. در دنیای واقعی، تحریمها مردم و نه دولتها را هدف قرار میدهد. چنین تحریمهایی فرصتهای منصفانه را از شهروندان سلب میکند و شکاف دیجیتالی را در جامعه بینالملل گسترش میدهد.
وی با بیان اینکه ما از تلاشهای بسیاری از نمایندگان دولتها در جهت گسترش استقلال آیکان از قوانین ایالاتمتحده و تقویت توانایی خود به منظور مقاومت در برابر تحریمهای OFAC علیه سایر ملتها و کشورها حمایت میکنیم، اضافه کرد: «هیچچیز برای عملکرد آیکان (ICANN) پرآسیبتر از محدودیتهای خودسرانه در دسترسی آزاد به اینترنت، دادهها و اطلاعات توسط برخی کشورها برای رسیدن به اهداف سیاسی نامشروع نیست.»