به گزارش بانک و صنعت به نقل از روابط عمومی اتاق ایران، امسال از مجموع حجم نقدینگی حقیقی که وارد بورس شده، حدود دو درصد از این منابع خالص جذب تولید شده و بقیه بین سهامداران چرخیده است.
براساس این گزارش دولت و بخش خصوصی سعی می کنند که با تسهیل شرایط، نقدینگی به کمک اقتصادی واقعی برود؛ راه اندازی سامانه رهسار با این هدف انجام شده است.
حمیدرضا صالحی، رییس کمیسیون انرژی اتاق ایران گفت: امروز درکشورهای توسعه یافته تامین مالی بنگاه های بزرگ در بازار سرمایه انجام می شود و بانک ها بیشتر به تامین مالی شرکت های کوچک و متوسط می پردازند.
وی تصریح کرد: اکنون در ایران وضعیت متفاوت است و شرکت های بزرگ به دلیل داشتن دارایی زیاد و توان لابی، بیشترین استفاده را از منابع بانکی برده اند و شرکت های کوچک و متوسط عملاً نتوانسته اند استفاده چندانی از این منابع ببرند.
به گفته صالحی، باید بتوان در این روزها چالش های پیش روی بخش خصوصی را در حوزه تأمین مالی از بازار سرمایه برطرف کرد، اما به واسطه رشد سریع بازار سرمایه برای نخستین بار این فرصت ایجاد شده که بازار سرمایه نقش بیشتری در تامین مالی بنگاه های اقتصادی بزرگ برعهده گیرد.
وی اضافه کرد: واقعیت اینکه در ورود به بورس و فرابورس اولویت با دارایی های فیزیکی بنگاه ها بوده و باید سعی شود در ورود بنگاه های پیمانکاری که خوش نام هستند، اهلیت و ثبات دارند، تسهیل گری انجام شود.
ضرورت استفاده بخش خصوصی از تحولات بازار سرمایه
حسین سلاح ورزی، نایب رییس اتاق ایران نیز در این نشست گفت: اتاق ایران به عنوان یکی از اعضای شورای عالی بورس از همان ابتدا تحولات بازار سرمایه، حجم و ارزش سرمایه، ورود سهامداران خرد و غیره را پیگیری کرد.
وی اضافه کرد: صرف نظر از این تحولات، نحوه ورود سرمایه گذاران خرد، مسائل و مشکلات آن یا حباب داشتن یا نداشتن بازار سرمایه، اتاق ایران به عنوان نماینده بنگاه های اقتصادی سعی می کند در این بازه زمانی که از سرمایه این بازار به نفع اقتصاد واقعی، تولید و نظام تولیدی کشور استفاده شود.
سلاح ورزی گفت: بررسی ها نشان می دهد که بخش خصوصی کمترین بهره را از این تحولات سرمایه ای برده و در جلسه هیات نمایندگان، جلسات شورای عالی بورس، شورای گفت وگوی دولت و بخش خصوصی این موضوع مطرح شده که افزایش شاخص بورس بیشتر به دلیل کمبود عرضه است.
وی افزود:کم بودن تعداد شرکت های عرضه شده در بورس، مشکلات و بروکراسی های پذیرش در آن باعث بالا رفتن شاخص شده و یا یکی از دلایلی بالا رفتن شاخص محسوب می شود، اما چنانچه تعداد شرکت های عرضه شده در بورس بالاتر رود، رشد بی رویه کنترل می شود.
به گفته سلاح ورزی، چنانچه حضور شرکت های واقعی بخش خصوصی در بورس فراهم شود، آنها می توانند بوسیله تامین مالی اثربخشی بهتری بر اقتصاد کشور داشته باشند.
وی حضور کمرنگ بخش خصوصی در بازار سرمایه را ناشی از کسب وکارهای خانوادگی دانست که اشتیاقی برای پذیرش در بورس ندارند و در برخی از سال ها تعدادی از این شرکت ها به سمت دو دفتره بودن رفته اند و این شفافیت نداشتن، مانعی برای ورود به بورس است؛ بروکراسی چند لایه در بورس باعث شده که بنگاه های اقتصادی تمایلی برای ورود نداشته باشند.
سلاح ورزی گفت: شاخصه اصلی بازار سرمایه شفافیت است، در کنار این باید بروکراسی های موجود تسهیل شود تا شرکت ها برای تامین سرمایه به جای بازار پول به بازار سرمایه توجه کنند.
نایب رییس اتاق ایران یادآور شد: در شورای عالی بورس با حضور وزیر امور اقتصادی و دارایی، نماینده اتاق ایران، نماینده بورس تهران، جامعه حسابداران رسمی ایران، فرابورس به این نتیجه رسیدیم که برای تسهیل ورود بخش خصوصی به بورس سامانه ای راه اندازی شود که در گام نخست به سنجش میزان آمادگی شرکت ها در بازار سرمایه کمک کند، در این سیستم م شرکت ها می توانند گزارش اولیه برای پیوستن به بورس را دسترسی داشته باشند و وضعیت خود را بسنجند تا اینکه شرکت ها قبل از درگیر شدن با فرآیند بوسیله سامانه کار خود را پیش ببرند.
نشست تخصصی کمیسیون انرژی اتاق ایران، تسهیل در راهیابی بنگاه های خصوصی به بازار سرمایه و معرفی سامانه رهسار با حضور حسین سلاح ورزی نایب رییس اتاق ایران، محمد امیرزاده عضو هیات رییسه اتاق ایران، حمیدرضا صالحی، محسن ضرابی و اعضای کمیسیون انرژی اتاق ایران برگزار شد و از چگونگی استفاده بخش خصوصی از بازار سرمایه مذاکره شد.