به گزارش پایگاه تحلیلی خبری بانک و صنعت به نقل از مرکز آمار ایران، طرح آمارگیری از گردشگران ملی-بهار 1397، با هدف جمع آوری آمار و اطلاعات فعالیتهای گردشگری خانوار از قبیل تعداد سفر، مقصد، نوع سفر، هدف سفر، شیوه سفر، نوع وسیله مورد استفاده، محل اقامت، نفر شب اقامت، هزینههای سفر و همچنین ویژگیهای اجتماعی اعضای خانوار مانند سن، جنس، وضع سواد، مدرک تحصیلی، وضع فعالیت و وضع اشتغال، از 12 تیر ماه تا 7 مرداد در کشور اجرا خواهد شد. در این طرح مأموران آمارگیر با مراجعه به 25000 خانوار نمونه، اطلاعات تفصیلی مورد نظر را در قالب پرسشنامه جمعآوری خواهند کرد. پیش از این طرح مذکور در سالهای 1387، 1390 تا 1396 ( به جز سال 1394) توسط مرکز آمار ایران به اجرا درآمده و نتایج آن منتشر شده است. سمینار آموزشی این طرح در روزهای 4 و 5 تیر ماه، توسط مرکز آمار ایران برای کارشناسان معاونت آمار و اطلاعات سازمان مدیریت و برنامهریزی استانها برگزار شد.
مدیر کل دفتر آمار های فرهنگی، بازرگانی و خدمات مرکز آمار ایران در افتتاحیه این سمینار آموزشی با اشاره به اهمیت آمار گردشگری در برنامه ریزی های کشور، گفت: گردشگری جابجایی فرد خارج از محل اقامت خود محسوب شده و یک پدیده اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی است و تولید ثروت میکند و با توجه به اهمیت آن در اقتصاد و برنامهریزی کشور، ایجاب می کند که در زمینه گردشگری آمار پویا و منسجمی داشته باشیم. مصطفی دانش با ذکر این نکته که این طرح اولین بار در سال 87 و در چهار فصل سال انجام شده است، افزود: در سالهای بعد این طرح در فصل های بهار و تابستان اجرا شده و در 2 سال اخیر نیز فقط در فصل بهار انجام شده است چون در فصل بهار تعداد گردشگران زیاد می شود و آمارهای مختلفی از استان ها در باره تعداد گردشگران استان ها ارائه می شود، لذا نیاز به ارائه آمار واقعی و دقیق بیشتر می شود.
آقای دانش همچنین در ادامه سخنان خود با اشاره به اهمیت آمار گردشگری در تهیه حسابهای اقماری گردشگری، بر این نکته تاکید کرد که در تهیه حسابهای اقماری گردشگری علاوه براطلاعات مربوط به گردشگران ملی، اطلاعات مربوط به گردشگران ورودی نیز میبایست با همکاری دستگاههای مرتبط جمعآوری گردد. وی همچنین با ذکر این نکته که اطلاعات جمع آوری شده در طرح های قبلی در درگاه ملی آمار بارگذاری شده است، از کارشناسان استانها خواست تا آمارهای جمع آوری شده را برای برنامهریزیهای استانی در اختیار دستگاههای اجرایی قرار دهند. دانش در ادامه گزیدهای از نتایج طرح آمارگیری گردشگری در فصل بهار 96 را ارائه نمود:
در فصل بهار سال 1396، حدود 68 درصد خانوارهای کشور که معادل 16901086 خانوار میباشند، حداقل یک سفر داشتهاند.
- تعداد سفرهای داخلی در فصل بهار، 102593932 سفر بوده است. 47 درصد از سفرهای داخلی فصل بهار، با اقامت شبانه و 53 درصد بدون اقامت شبانه بوده است.
- بیشترین سفرهای با اقامت شبانه فصل بهار در سال 1396، با هدف دیدار دوستان و بستگان (56 درصد)، گردش و تفریح (26 درصد) و زیارت و درمان (هر یک 8 درصد) انجام پذیرفته است. سفرهای با اهداف فوق در مجموع 96 درصد از سفرها را تشکیل داده است. حدود 4 درصد از سفرها در فصل بهار با اهدافی نظیر آموزش، خرید و کسب و کار انجام شده است.
- در فصل بهار سال 1396، 33 درصد از سفرهای بدون اقامت شبانه با هدف گردش و تفریح، 30 درصد با هدف دیدار دوستان و بستگان، 18 درصد با هدف درمان و 5 درصد با هدف زیارت انجام شده است. 14 درصد سفرهای بدون اقامت شبانه، با اهدافی نظیر آموزش، خرید و کسب و کار انجام شده است.
- اقامتگاه اصلی مورد استفاده در سفرهای داخلی با اقامت شبانه خانوارها در فصل بهار سال 1396، خانه بستگان و آشنایان با 72 درصد، ویلا و آپارتمان اجارهای با 9 درصد، ویلا و آپارتمان شخصی با 6 درصد، اقامتگاه عمومی با 4 درصد، اقامتگاه سازمانی و چادر و کمپ شخصی هر یک با 3 درصد و سایر اقامتگاهها با 2 درصد بوده است.
- 10 استان خراسان رضوی، مازندران، تهران، گیلان، فارس، اصفهان، خوزستان، هرمزگان، آذربایجان شرقی و کرمان مقصد بیشترین سفرهای با اقامت شبانه در فصل بهار 1396 بودهاند.
- 10 استان گیلان، مازندران، کرمانشاه، فارس، تهران، اصفهان، گلستان، خراسان رضوی، خوزستان و کرمان مقصد بیشترین سفرهای بدون اقامت شبانه در بهار 1396 بودهاند.
- 10 شهرستان مهم گردشگرپذیر کشور در بهار سال 1396، شامل تهران، مشهد، رشت، شیراز، اصفهان، قم، کرمانشاه، قزوین، تبریز و بندرانزلی بوده است که دارای بیشترین تعداد سفر بودهاند.
- هر خانوار ایرانی در فصل بهار سال 1396 به طور متوسط در حدود 600 هزار تومان هزینه سفر داشته است.
گفتنی است در مراسم افتتاحیه این سمینار از کارشناسان 3 استان خراسان جنوبی، خوزستان و مرکزی برای اجرای بهتر طرح گردشگری تقدیر به عمل آمد.