به گزارش پایگاه تحلیلی خبری بانک و صنعت به نقل از روابط عمومی میراث آریا، علیاصغر مونسان معاون رئیسجمهوری و رئیس سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری، شامگاه شنبه 13 مرداد با بیان این مطلب در برنامه زنده تلویزیونی «متن حاشیه» که از شبکه سه سیما پخش شد تصریح کرد: در آمارها گفته میشود سالانه یکمیلیارد و 200میلیون یورو ارز از کشور بهوسیله گردشگران خروجی، خارج میشود درحالیکه این عدد درست نیست و بر اساس آنچه بانک مرکزی اعلام کرده، در سال گذشته 242میلیون یورو ارز بهوسیله گردشگران خارج شده است.
او افزود: بر اساس آمارها سالانه حدود 9میلیون نفر گردشگر خروجی داریم که برخیها بهاشتباه اینگونه در نظر میگیرند که هر گردشگر خروجی هزار دلار ارز خارج میکند؛ درحالیکه اینگونه نیست چراکه اولاً از این 9میلیون نفر 50 درصد گردشگران زیارتی هستند که ارز زیادی خارج نمیکنند و 2میلیون نفر نیز در ایام اربعین از کشور خارج میشوند که این نیز باعث خروج ارز از کشور به شکل قابلملاحظهای نمیشود بنابراین، آمار ارائهشده در این خصوص قابلقبول نیست.
او سپس به بسته جدید ارزی که در هفته جاری از سوی دولت ارائه خواهد شد اشاره کرد و افزود: بسته جدید ارزی دوشنبه هفته جاری ابلاغ خواهد شد که در این بسته وضعیت تبدیل ارز گردشگران ورودی و خروجی به کشور نیز تعیین تکلیف میشود.
تأکید مقام معظم رهبری و رئیسجمهوری بر اجتناب از سفرهای خارجی غیرضروری
مونسان در ادامه به اهمیت سفرهای داخلی و اجتناب از سفرهای خارجی غیرضروری اشاره کرد و گفت: مقام معظم رهبری و نیز رئیسجمهوری بر اجتناب از سفرهای خارجی غیرضروری تأکید دارند، بنابراین با توجه به داشتههای فراوان فرهنگی تاریخی، جاذبههای بینظیر گردشگری و نیز آدابورسوم زیبا و طبیعت بکر در سرتاسر ایران، بهنظر میرسد تا جایی که امکان دارد باید از سفرهای خارجی غیرضروری اجتناب شود و با سفر به مناطق مختلف کشور از زیباییهای خدادادی و مواهب زیبای طبیعی در کشور خودمان بازدید کنیم.
معاون رئیسجمهوری در ادامه گفت: نسبت به گذشته زیرساختهای گردشگری به شکل مناسبتری تأمین شده و بستر برای رونق انواع گردشگری ازجمله گردشگری طبیعی فراهم شده است، اعتقاد من بر این است که سفرهای داخلی کم از سفرهای خارجی ندارد.
او در بخش دیگری از صحبتهای خود گفت: برای تأمین زیرساختهای گردشگری یکی از اقداماتی که شروع کردیم، احداث اقامتگاههای بومگردی است در حال حاضر 600 واحد بومگردی در کشور فعال است و پیشبینی میکنیم به 2هزار واحد افزایش یابد، این اقامتگاهها باعث ایجاد اشتغال در روستاها شده و درآمدزایی ایجاد کرده و باعث شده تا شاهد مهاجرت معکوس روستاییان از شهر به روستا باشیم.
رئیس سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری در ادامه گفت: بومگردی در حال حاضر بهعنوان یک مزیت مطرح شده و از مردم عزیزمان درخواست دارم تا در شرایط فعلی به گردشگری داخلی توجه داشته باشند.
کمکاری در حوزه تبلیغات مهمترین ضعف در حوزه گردشگری است
این مقام مسئول در ادامه با انتقاد از ضعف تبلیغات در حوزه گردشگری تصریح کرد: اطلاعرسانی ضعیف و کمکاری در حوزه تبلیغات مهمترین ضعف در حوزه گردشگری است، موضوعی که برای جبران آن دست به اقداماتی زدهایم اما اعتقاد داریم باید جاذبهها و ظرفیتهای کشور بهشکل مناسبتری تبلیغات شود، پورتال جامع گردشگری کشور راهاندازی شده و این پورتال در نوروز امسال موردتوجه گردشگران داخلی قرار گرفت، در این پورتال به آدرس visitiran.ir تمام قابلیتهای گردشگری نقاط مختلف کشور معرفی شده است و بهزودی صنایعدستی نیز به این پورتال اضافه میشود.
مونسان در ادامه گفت: خوشبختانه در دولت تدبیر و امید اتفاقات بسیار خوبی در حوزه گردشگری رخ داده و حمایتهای ویژهای از این صنعت میشود و شخص رئیسجمهوری بر توسعه و رونق این صنعت و رفع مشکل اشتغال با توجه به گردشگری تأکید دارد.
حمایتهای ویژه رئیسجمهوری و دولت از حوزه گردشگری
او افزود: تعداد هتلهای 5 و 4 ستاره احداثشده در دولت تدبیر و امید برابر با تمام هتلهای 5 و 4 ستارهای است که تا پیش از این دولت احداث شده بود، 1700 پروژه گردشگری از محل تسهیلات صندوق توسعه ملی در حال احداث است که 1250 پروژه تا پایان دولت دوازدهم به بهرهبرداری خواهد رسید.
مونسان افزود: اعتقاد من بر این است اگر به میزانی که از صنعت حمایت میشود، از گردشگری حمایت شود در این بخش جهش اتفاق خواهد افتاد، خوشبختانه در دولت یازدهم و دوازدهم این حمایتها آغاز شده و قلبا اعتقاد دارم جایگزینی گردشگری بهجای نفت امکانپذیر است.
معاون رئیسجمهوری در بخش دیگری از صحبتهای خود افزود: اولین و مهمترین اقدام برای جذب گردشگران خارجی تبلیغات است، ترکیه به آژانسهایی که گردشگران خارجی به این کشور میآورد یارانه میدهد، روسیه نیز برای مناطق کمتر شناختهشده خود به آژانسها یارانه میدهد، باید از صنعت گردشگری حمایت کرد و تبلیغات در این صنعت باید پررنگتر دنبال شود.
در تبدیل سازمان میراثفرهنگی به وزارتخانه به ابزارهای جدید توجه شود
رئیس سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری سپس به تصویب طرح تبدیل سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری به وزارتخانه اشاره کرد و افزود: نمایندگان محترم علاقهمند هستند تا با ایجاد تغییراتی در ساختار این سازمان به رونق صنعت گردشگری کمک کنند، با تصویب این طرح، دولت موظف شده است تا ظرف یک سال ساختارهای جدید این وزارتخانه را فراهم کند. گردشگری یک حوزه فرابخشی است و امیدواریم در ساختار جدید این وزارتخانه، ابزارهای جدید نیز موردتوجه قرار گیرد.
او در ادامه با بیان اینکه گردشگری میتواند، درآمد ایجاد کند، به ایجاد شغل کمک کند و باعث رونق اقتصادی و نشاط اجتماعی شود تصریح کرد: بر همین اساس طرح تعطیلات زمستانی را مطرح کردهایم که در صورت اجرای این طرح، شاهد تحول و موج دوم سفرها در نیمه دوم سال خواهیم بود.
رشد 50درصدی صادرات صنایعدستی در سهماهه اول سال جاری
مونسان در ادامه با اشاره به اهمیت تولید، فروش و صادرات صنایعدستی نیز گفت: در سال گذشته 281میلیون دلار صادرات صنایعدستی از مبادی گمرکی داشتیم که با توجه به ورود 5میلیون گردشگر به کشور اگر هر گردشگر 50 دلار صنایعدستی خرید کرده باشد، 250 میلیون دلار نیز از این طریق به فروش رسیده است و 1400میلیارد تومان نیز فروش داخلی صنایعدستی در سال گذشته داشتهایم.
او افزود: صنایعدستی یک فرصت مغتنم برای تولید و صادرات است بهگونهای که در سهماهه اول سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل، شاهد رشد 50درصدی صادرات صنایعدستی هستیم. ظرفیت صادرات صنایعدستی در سال تا 2میلیارد دلار است و هدفگذاری ما برای صادرات صنایعدستی رسیدن به این عدد در سال است.
او سپس به طرح تجاریسازی صنایعدستی اشاره کرد و افزود: برند سازی، بستهبندی و... در طرح تجاریسازی موردتوجه قرار گرفته و فروش هرگونه صنایعدستی خارجی ازجمله چینی در سایتهای تاریخی ممنوع شده است.
معاون رئیسجمهوری خاطرنشان کرد: تمام استادکاران صنایعدستی در روستاها و مناطق عشایری بر اساس تفاهمنامه با صندوق بیمه روستاییان و عشایر بیمه خواهند شد.
او در ادامه به موضوع آثار و بناهای تاریخی کشور اشاره کرد و افزود: به همت صندوق احیا و بهرهبرداری از آثار و بناهای فرهنگی تاریخی در سال گذشته موفق شدیم 37 بنای تاریخی برای مرمت واگذار کنیم که 10 بنا در حال حاضر مرمت شده و از آنها استفاده بهینه میشود.
او خاطرنشان کرد: درصدد هستیم هر ماه دو بنای تاریخی از طریق صندوق احیا واگذار و مرمت شود.