به گزارش پایگاه تحلیلی خبری بانک و صنعت ، محمدرضا نعمت زاده، وزیر صنعت، معدن و تجارت در سومین نشست اجلاس جهانی کالای اولیه در کنیا با شعار «گسستن زنجیرههای وابستگی کالاهای اولیه» گفت: پسابرجام موجب شد تا ایران در جهت توسعه توانمندیهای خود بیش از پیش گام بردارد.
وی افزود: تاسیس صندوق توسعه ملی که منجر به جدا کردن درآمدهای نفتی از بودجه دولت تا حد ممکن شده است، ارتقای صادرات غیرنفتی، ترفیع سرمایه گذاری در فعالیتهای پایین دستی در بخشهای معدنی و کشاورزی، ارتقای توسعه پایدار در بخش کشاورزی، پیشرفت صنعت پر رونق ماشین آلات و تجیهزات کشاورزی و حذف یارانه سوخت فسیلی، از آن جمله به شمار می روند.
نعمت زاده این اجلاس را فرصتی مهم برای همه کشورهای در حال توسعه دانست و تصریح کرد: در این اجلاس تلاش میشود تا چالشهای دیرینه در خصوص آسیب پذیری کشورها در برابر شوک و نوسانات قیمت کالای اولیه را به بحث و تبادل نظر بگذاریم.
وزیر صنعت، معدن و تجارت عنوان کرد: برای چند دهه است که متخصصان در امور توسعه به دنبال یه راه طلایی هستند تا زنجیره وابستگیهای کالای اولیه را با افزایش ارزش افزوده صنایع از طریق گسترده سازی تولیدات صنایع پایین دستی در بخشها شکسته و از بین ببرند.
وی گفت: میزان آسیبهای سیستماتیکی که از طریق نوسانهای قمیت در نرخ جهانی کالای اولیه رخ داده، خارج از اندازه گیری است، این در حالی است که در نظر نگرفتن قیمت کالاهای اولیه در سراسر جهان طی سالهای اخیر باعث کاهش رشد اقتصادی و سرمایه گذاری در زیرساختها علاوه بر تهیه خدمات ضروری عمومی همچون سلامت و آموزش شده است.
نعمت زاده افزود: تجربه به ما نشان داده است که حتی افزایش قیمت کالاهای اولیه در غیاب برنامه ریزی مناسب و با دیدگاه آینده نگری، منجر به رشد اقتصادی غیرمتعادل میشود.
وزیر صنعت، معدن و تجارت در بخش دیگری از سخنان خود با بیان این که تجارت آزاد مانع صنعتی شدن میشود و ما را در محیطی کنار اقتصاد جهان نگه میدارد تصریح کرد: به این نتیجه رسیدهایم که نه تجارت آزاد و نه سیستم حمایت از تولیدات داخلی، مشکل وابستگی کالای اولیه کشورهایی که در حال صنعتی شدن هستند را برطرف نخواهد کرد.
وی با ارائه پیشنهادهایی به سیاستگذاران و مشاوران سیاسی که در جهان در حال توسعه از مشکل سیستمی وابستگی کالایی رنج میبرند، عنوان کرد: اعتماد به تواناییهای درونی خود برای دستیابی به راه حلهای نوآورانه و تمرکز بر تکمیل زنجیره ارزس در بخش کالاهای اولیه با ایجاد فضایی مناسب برای سرمایه گذاری خارجی با تاکید بر تبادل تکنولوژی و دانش میتواند شما را در این مسیر همراه کند.