به گزارش بانک و صنعت، عضو هیات نمایندگان اتاق ایران در خصوص تعهدات ارزی صادرکنندگان گفت: بخش خصوصی قسمت مهمی از تعهدات صادراتی خود را انجام داده است. از سال 1397 تا 1400 قیمت های پایه صادراتی 40 یا 50 درصد بیشتر از قیمت واقعی بوده و معدل گیری ارز گمرکی با ارز 4200 صورت می پذیرفت. این بیش بودها باعث به وجود آمدن بدهی غیرمنصفانه ای برای صادرکنندگان واقعی شده است.
شریعتی مقدم بیان کرد: قرار بود تعهدات ارزی به یک اعتبار برای صادرکنندگان تبدیل شود و 30درصد از بدهی روز آنها کم شود که این وعده توسط کمیته اقدام ارزی و بانک مرکزی عملیاتی نشده است. اکنون که با کاهش 50درصدی صادرات محصولات پیشرو و انحصاری مانند زعفران و پسته مواجه هستیم و تعداد زیادی از صادرکنندگان با مشکلات جدی مواجه هستند انتظار این حمایت وجود دارد.
وی در ادامه خاطر نشان شد: این بیش بودها باعث مسائل جانبی مانند پولشویی، عدم شفافیت مالی و مشکلات مالیاتی می شود.
شریعتی مقدم گفت: اگر اراده ای برای رفع این مشکل وجود دارد هر چه سریعتر کمیته اقدام ارزی و بانک مرکزی به صورت منسجم اعتبار تعهدات ارزی را به میزان 30درصد برای کسانی که توانسته اند تعهدات خود را انجام بدهند اجرایی و عملیاتی کنند.
وی همچنین در خصوص عوارض آب مجازی گفت: یکی از عجیب ترین تصمیماتی بوده که از فروردین برای محصولاتی چون گیاهان دارویی، زعفران و پسته که میزان آب بری کمی دارند اخذ شده که قانونی آسیب زننده است.
شریعتی در پایان عنوان کرد: درخواست ما در جلسات دیپلماسی غذایی و از سایر بخش ها این بود که مبالغ دریافت شده، برای توسعه بازار محصولاتی که نیاز به آب کم دارند استفاده شود یا در جهت معرفی این محصولات و فعالیت های دانش بنیان در این حوزه ها بودجه بندی شود.