به گزارش پایگاه تحلیلی خبری بانک و صنعت به نقل از پژوهشکده پولی و بانکی، فهرست بروزرسانی شده صرافی های دارای مجوز از بانک مرکزی نشان می دهد که 717 صرافی، مجاز به فعالیت در بازار ارز هستند؛ بر این اساس در مقایسه با خرداد ماه سال گذشته 25 صرافی دیگر به جمع صرافی های دارای مجوز پیوسته اند که نشان از روند رو به رشد تأسیس صرافی ها در کشور دارد.
از این میزان صرافی 353 مورد در تهران مشغول به کار هستند که بیشتر آنها در محدوده خیابان فردوسی فعالیت دارند. همچنین 26 صرافی که تمامی آنها در پایتخت فعالیت می کنند صرافی بانکی هستند و مابقی یعنی 591 صرافی دیگر به شکل تضامنی تأسیس شده اند. طبق اعلام بانک مرکزی، سرمایه تأسیس صرافی ها در کلانشهرها 12 میلیارد تومان و در سایر شهرها 6 میلیارد تومان است.
در حال حاضر براساس قوانین بانک مرکزی، خرید و فروش ارز حاصل از صادرات به صورت حواله های ارزی در چارچوب مقررات ارزی بر مبنای نرخ بازار صرفاً از طریق «سامانه نظام یکپارچه معاملات ارزی (نیما)» مجاز است. همچنین صرافی های مجاز معتبر موظفند حواله های ارزی خریداری شده از صادرکنندگان را در سامانه نیما راسا و یا به واسطه سایر صرافی های معتبر و بانک های عامل حداکثر ظرف مدت سه روز کاری به فروش رساند. نرخ فروش ارز صرافی های مجاز معتبر حداکثر یک درصد بالای نرخ خرید مندرج در سامانه «نیما» و «سنا» خواهد بود.
با توجه به قوانین جدید خرید و فروش ارز به صورت اسکناس (معاملات جزئی بر مبنای مقررات ناظر بر عملیات ارزی صرافی ها) توسط صرافی های مجاز معتبر صرفاً با ثبت در «سامانه نظارت ارز (سنا)» امکان پذیر است و کلیه صرافی های مجاز معتبر می توانند نسبت به خرید ارز به صورت اسکناس با رعایت مقررات ارزی و مقررات مبارزه با پولشویی اقدام کنند.
براین اساس فروش ارز به صورت اسکناس توسط صرافی های مجاز معتبر بابت مصارف ارزی خدماتی با رعایت مقررات ارزی و مقررات مبارزه با پولشویی مجاز است و صرافی های مجاز معتبر می توانند حداکثر پنج درصد از حواله های ارزی خریداری شده را تبدیل به ارز کرده و به صورت اسکناس برای مصارف خدماتی به فروش رسانند. همچنین کلیه هزینه های نقل و انتقالات و تبدیلات ارزی به عهده مشتری خواهد بود.