به گزارش پایگاه تحلیلی خبری بانک و صنعت به نقل از ایبِنا,شفافیت و سیر طبیعی معاملات رکن اصلی بازارهایی همچون پول و سرمایه است، به همین منظور نهادهای ناظر برای جلوگیری از هرگونه خطا یا سواستفاده در روند بازار، مطابق با قوانین و چارچوب تعیین شده نظارت هایی بر امور دارند، اما در این میان هستند کسانی که عملکردی مطابق با قوانین نداشته باشند یا به اصطلاح نهاد ناظر را دور بزنند، بازارهایی که ریسک پذیری بالایی دارند معمولا با مشکلات این چنینی همراه هستند.
در بازار سرمایه با توجه به هیجان و ریسک بالای معاملات به طو ر عام سودجویانی هستند که با مهارت در تعیین دامنه نوسان و ریسک کوتاه مدت قیمت سهام، سهامداران تازه وارد به بورس را در مسیر هدایت خود قرار دهند، این موضوع در زمان حبابی شدن قیمتها و رشد بی رویه شاخص کل بورس و اوراق بهادار قابل رویت بود اما هم اکنون که معاملات تالار شیشه ای و تالار نقره ای سیر طبیعی دارند به نظر می آید نقش نهاد ناظر در معاملات پررنگ تر و حضوری سختگیرانه تر دارند به طوری که کارشناسان و فعالان بازار سرمایه حضور یقه سفیدان را کاملا تکذیب و وجود دلالان در تالار معاملات را ضروری می دانند.
سودجویان جایی در بازار سرمایه ندارند
علی سنگینیان، رئیس کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق بازرگانی تهران در گفت و گو با خبرنگار شبکه خبری اقتصاد و بانک ایران (ایبِنا) با اشاره به معاملات بازار سرمایه بیان کرد: بازار سرمایه ترکیبی است از مجموعه سرمایهگذاران نهادی و خصوصی با سیاستها و برنامههای سرمایهگذاری کوتاه و بلند مدت، ترکیب این عوامل با یکدیگر با توجه به حواشی مطلوب معاملات روزانه تالار شیشه ای را جذاب میکند.
وی افزود: اختلاف نظر سرمایه گذاران و معامله گران در نوسان گیری موجب جذابیت بازار و تامین مالی و نقدشوندگی همچنین امنیت معاملات می شود.
سنگینیان با تاکید بر اینکه گفته میشود برخی معامله گران در روال معاملات اختلال ایجاد میکنند یا حضور آنها مخالف منافع بازار است، گفت: حضور معامله گران سودجو یا یقه سفیدها در تالار معاملات صحت ندارد، در دنیا ترکیبهای مختلفی از سرمایهگذاران در بازار فعالیت میکنند که باعث تعیین مسیر بازار میشوند.
بی ثباتی اقتصاد کلان، بازار را یکسو کرده است
رئیس کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق بازرگانی تهران مشکل اصلی بازار سرمایه را بی ثباتی اقتصادکلان کشور دانست و افزود: بی ثباتی اقتصاد کلان سرمایهگذاری های کوتاه مدت را جایگزین سرمایه گذاری های بلند مدت کرده، به طوری که روند معاملات با توجه به اختلاف نظر سهامداران یکسو شده است.
وی ادامه داد: بی اعتمادی سهامداران به سرمایه گذاری های بلند مدت با توجه به بی ثباتی اقتصادی طبیعی است، به همین علت بازار با جهتی یکطرفه همراه شده است که نتیجه آن کاهش عمق و نقدشوندگی بازار است. رویدادی که هم اکنون در تالار معاملات با تشکیل صفهای طویل خرید یا فروش قابل رویت است.
اعتماد؛ مکانیزم معاملات بورسی
همچنین حسین خزلی خرازی، کارشناس بازار سرمایه نیز در گفت و گو با خبرنگار شبکه خبری اقتصاد و بانک ایران (ایبِنا) حضور دلالان بازار سرمایه را مثبت دانست و گفت: مکانیزم بورس مبتنی بر کارگزار و معامله گران تالار است هیچ سرمایه گذاری به طور مستقیم معامله نمیکند، با اعتماد به دلالان تالار شیشه ای و تبعیت از قوانین موجود معاملات هر روزه انجام می شود.
وی افزود: کارگزارها با اخذ مجوز و گواهینامه ها از سازمان بورس و اوراق بهادار با رعایت قوانین و مقررات معاملات روزانه را دنبال می کنند، باید گفت راه دیگری برای معامله در تالار معاملات وجود ندارد.
لقب "دلال" مناسب معامله گران نیست
این کارشناس بازار سرمایه اظهار داشت: کلمه دلال در کشور بار منفی زیادی دارد در صورتی که دلال یا همان لیدر در بازارهای سرمایه کشورهای مختلف حضور دارند، آنها روزانه حجم زیادی از معاملات را در دست دارند، این اتفاق تنها مختص به بازار سرمایه ایران نیست.
خزلی خرازی با بیان اینکه لیدر ها با توجه به موقعیتی که در بازارها دارند به راحتی می توانند از شرایط مطلوب سواستفاده کنند، گفت: لیدرها یا همان دلالان بازار سرمایه متناسب با شرایط خود در تالار معاملات به راحتی می توانند از وضعیت خود سواستفاده کنند اما ما معتقدیم که این معضل در بازار سرمایه وجود ندارد.
وی تاکید کرد: حضور نهاد ناظر معاملات بورس را منظم کرده است، به جرات می توان گفت نظارت معاملات بورس و اوراق بهادار سختگیرانه تر از نظارت بانک مرکزی است.
این کارشناس بازار سرمایه افزود: انسجام و دقتی که در بازار سرمایه وجود دارد در هیچکدام از بازارهای موازی رعایت نمیشود، این موضوع یکی دیگر از دلایل معاملات منطقی در بورس است.
سفته بازان اجزای جدایی ناپذیر بازار سهام
حامد ستاک، دیگر کارشناس بازار سرمایه نیز در گفت و گو با خبرنگار ایبِنا با اشاره به به تفکیک فعالان بازار سرمایه ، گفت: ریسک پذیرها و پوشش دهندگان ریسک با زیر مجموعه های خود عناصر اصلی بازار سرمایه هستند.
وی افزود: در گروه ریسکپذیرها افرادی با نام سفته بازها شهرت یافته اند، علی رغم تصور بسیاری از افرادی که شناخت کافی نسبت به بازار های مالی ندارند سفته بازها از اجزای جدایی ناپذیر و لازم بازار هستند که حضور آنها موجب رشد معاملات می شود.
ستاک در پایان اظهار داشت: در صورت نبود این گروه در بازارهای مالی علاوه بر کاهش نقدینگی جذابیت معاملاتی نیز از بین می رود و حضور نداشتن آنها باعث به بن بست رسیدن بازار سرمایه خواهد شد.