به گزارش پایگاه تحلیلی خبری بانک و صنعت به نقل از روابط عمومی NIOC شرکت ملی نفت، بیژن زنگنه (دوشنبه، 29 مردادماه) برای پاسخ به پرسشهای علیرضا محجوب، نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی، نادر قاضی پور، نماینده مردم ارومیه در مجلس و غلامرضا کاتب، نماینده گرمسار در مجلس درباره دلیل آتشسوزی چندباره در پالایشگاههای نفت و دریافت غیرقانونی مبالغی در تعرفه گاز مصرفی مشترکان به مجلس رفت.
وی در آغاز سخنان خود ضمن ابراز تاسف از حوادث رخ داده در صنعت نفت بهویژه در پالایشگاه تهران و از دست رفتن جان کارکنان اظهار کرد: صنعت نفت با همه عوامل خطرساز از جمله مواد سمی روبهروست و هیچ صنعتی به اندازه این صنعت با ریسک و خطر روبهرو نیست.
وزیر نفت با اشاره به این که هم اکنون 6 هزار جایگاه عرضه سوخت مایع و گاز طبیعی فشرده شده (سیانجی) در کشور وجود دارد که روزانه میلیونها نفر برای دریافت خدمات به آن مراجعه میکنند، یادآور شد: 27 میلیون مشترک گاز، 60 واحد پتروشیمی بزرگ بالادستی و 10 پالایشگاه عظیم وجود دارد و روزانه 90 میلیون لیتر بنزین و 80 میلیون لیتر گازوئیل در شرایط ایمن توزیع میشود که کار بزرگ و مهمی است، البته این به آن معنا نیست که مشکلی وجود ندارد.
زنگنه به برخی از این مشکلات اشاره کرد و افزود: واقعیت این است که با ادغام وزارت کار در وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی که طیف وسیعی از فعالیتهای متنوع اقتصادی و جذاب به آن داده شده توجه به بخش ایمنی و سلامت کار در این وزارتخانه کم شده است.
وی با بیان این که مسئول قانونی حفاظت کار شورای عالی حفاظت فنی و بهداشتی کار در وزارت کار است و در این موضوع مسئولیت حکومتی و حاکمیتی دارند، تصریح کرد: وزارت کار باید از منظر ایمنی بر همه شرکتهای متعلق به وزارت نفت نظارت داشته باشد، ضمن این که وزارت نفت باید از منظر مالکیت نظارت کند و بخشهایی که تحت مالکیت وزارت نفت نیست این وزارتخانه مسئولیتی درباره آنها ندارد.
خصوصیسازی بدون حساب و کتاب
وزیر نفت به خصوصیسازی بدون حساب کتاب بهعنوان دیگر مشکل اشاره کرد و افزود: سازوکار لازم برای نظارت در هنگام خصوصیسازی پیشبینی نشده و این موضوع مشکلات زیادی ایجاد کرده است. برای نمونه گاه افرادی در شرکتهای پالایشی یا پتروشیمی مسئولیت میگیرند که تخصص کافی برای انجام آن ندارند، یا برای سود کوتاهمدت، تعمیرات پالایشگاه و پتروشیمی را به تاخیر میاندازند که این مسائل ایجاد خطر میکند.
زنگنه تصریح کرد: تنها ابزار ما قطع خوراک پالایشگاههاست که اگر آن را قطع کنیم خودمان متضرر میشویم، بنابراین قدرت حاکمه در دست وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی است نه وزارت نفت.
وی به پالایشگاه تهران به عنوان یک نمونه خصوصیسازی اشاره کرد و با بیان این که این پالایشگاه صاحب ندارد و متعلق به خداست، تصریح کرد: این پالایشگاه متعلق به سهام عدالت است، اگرچه در یک مقطع زمانی وزارت نفت را مجبور کردند هیئت مدیره این پالایشگاه را تعیین کند.
وزیر نفت گفت: البته باید توجه کرد هیئت مدیره به معنای مجمع شرکت نیست و به معنای عزل و نصب است و در مجمع، بودجه، اختصاص منابع برای تعمیرات و ... تعیین میشود که هماکنون وجود ندارد.
زنگنه به نامه اخیر خود به وزیر امور اقتصادی و دارایی اشاره کرد و با بیان این که در این نامه عنوان کردم دیگر نمیتوانیم تاسیساتی را که متعلق به سهام عدالت هستند اداره کنیم، اظهار کرد: استهلاک تاسیسات نفت از دیگر مشکلات صنعت نفت است، پالایشگاه تهران که آقای محجوب به آن اشاره کردند بیش از 56 سال عمر دارد.
وی ادامه داد: برخی تاسیسات نفتی ایران بیش از 90 سال عمر دارند، در حالی که زمان استهلاک یک واحد پالایشگاهی حداکثر 30 سال است. بسیاری از پالایشگاهها مستهلک شدهاند و در تاسیسات نفتی جنوب روزانه شاهد 10 مورد سوراخ شدن خطوط لوله هستیم و منابعی برای بازسازی و نوسازی آن وجود ندارد.
وزیر نفت تصریح کرد: باید از کارکنان پالایشگاهها و به خصوص کارکنان مناطق نفتخیز جنوب، مناطق مرکزی و فلات قاره برای اداره مناسب این تاسیسات قدردانی کرد.
موثر نبودن نقش شرکتهای بیمه
زنگنه از موثر نبودن نقش بیمهها بهعنوان دیگر مشکل یاد کرد و افزود: در همه دنیا ایمنی را از طریق بیمه اعمال میکنند، اما شرکتهای بیمه ما بر رفتار شرکتها نظارت ندارند. پارسال من در جلسهای در وزارت نفت از رئیس کل بانک مرکزی خواستم نسبت به بیمه شرکتهای نفتی سختگیری داشته باشد.
وی گفت: اگر بخواهیم اصول ایمنی را در شرکتی لحاظ و اجرا کنیم باید مراحل طراحی واحد، تجهیز واحد به امکانات کافی، روزآمد کردن استانداردها و آموزش آن به افراد طی شود، افزود: نداشتن فرمانده حوادث یکی از مشکلات است. البته پس از آتشسوزی پتروشیمی بوعلی سینا تصمیم گرفتیم در این زمینه آموزشهایی بدهیم که 45 نفر انتخاب شدند و در ایران و خارج از کشور دوره دیدند.
وزیر نفت افزود: همچنین شورای مرکزی سلامت ایمنی و محیط زیست (سلام) در وزارت نفت راهاندازی و با وزارت کار هم موافقتنامهای در این زمینه امضا شد. همچنین پس از هر حادثه بررسیهایی داریم، با متخلفان برخورد میکنیم و شخصا ساعتها وقت میگذارم و دستورعملهای لازم را ابلاغ میکنم.
زنگنه با بیان اینکه وقوع آتشسوزیهای مهم در صنعت نفت، تکرارپذیری آن و ضریب شدت حوادث در سالهای گذشته کاهش یافته است، اظهار کرد: تلاش ما این است که با انضباط، آموزش و ابلاغ استانداردها بتوانیم همچنان این حوادث را کاهش دهیم.
علیرضا محجوب، نماینده مردم تهران و نادر قاضیپور، نماینده مردم ارومیه از پاسخ وزیر نفت بدون آن که در صحن به رأی گذاشته شود، قانع شدند.