به گزارش بانک و صنعت به نقل از روابط عمومی و امور بین الملل پژوهشکده بیمه، این طرح پژوهشی توسط دکتر لیلی نیاکان عضو هیات علمی پژوهشکده بیمه و با همکاری دکتر فاطمه عطاطلب پژوهشگر پژوهشکده بیمه و دکتر سجاد فرازمند دکتری مدیریت مالی، در چهار بخش کلی شامل «کلیات تحقیق و مرور ادبیات»، «مطالعه و مقایسه تطبیقی»، «شناسایی خلاها و چالش های احتمالی قانون تاسیس بیمه مرکزی و بیمه گری» و «نتیجه گیری و پیشنهاد» اجرا شده است.
با توجه به احتمـال شکست بـازار و بـسیاری از شرایط اقتصادی، سیاسـی، قـانونی و اجتمـاعی پیرامـون بـازار بیمه، وجود یک نظارت عالیـه بـر فعالیـتهـای بیمهگران و عرضهکنندگان خـدمات بیمهای جهت پیشگیری از انجام فعالیتهایی که موجبات ایجاد رقابت ناسالم را فـراهم مـیکننـد، در عین حفـظ منافع بیمهگذاران و ذینفعان ضروری است. چارچوب فعالیتهای تنظیمگری در صنعت بیمه را می توان به سه محور اساسی شامل تنظیم و وضع قوانین و معیارهایی که برای تأثیرگذاری بر رفتار مشارکتکنندگان در بازار بیمه ضروری است، نظارت بر رفتار و عملکرد مشارکتکنندگان در بازار، ملزم کردن مشارکتکنندگان در بازار به اجرای قوانین تنظیمی با استفاده از وضع جرایمی بر آنها، زمانی که از اجرای قوانین خودداری کنند، میتوان تقسیمبندی نمود.
سازمان های نظارتی و تنظیم گر برای اطمینان از تحقق ماموریتها و انجام صحیح وظایف تعریف شده برای آنها، لازم است تحت یک چارچوب قانونی و مقرراتی فعالیت نمایند. قانون تاسیس بیمه مرکزی ایران و بیمه گری اصلی ترین چارچوب قانونی حاکم بر فعالیت این سازمان است. با توجه به گذشت بیش از نیم قرن از تصویب این قانون و الزامات جدیدی که هم از محیط درونی و هم فضای بین المللی بر صنعت بیمه تحمیل می شود بازنگری در این قانون ضروری می نماید.
بر این اساس هدف از انجام این طرح پژوهشی، بررسی قوانین و مقررات حاکم بر تاسیس و فعالیت نهادهای نظارتی و تنظیم گر بیمه ای در کشورهای منتخب و همچنین مطالعه اصول استاندارد بین المللی در این خصوص و مقایسه آن با چارچوب قانونی فعالیت نهاد ناظر صنعت بیمه ایران با هدف شناسایی خلاءهای احتمالی ترسیم چارچوب مطلوب و پیشنهاد اصلاحاتی جهت نزدیک شدن به چارچوب مطلوب می باشد.
برای رسیدن به این هدف از مطالعه کتابخانه ای و مستندات ملی و بین المللی موجود در این زمینه جهت شناسایی چارچوب های کلی استفاده شده است. علاوه براین با استفاده از نظریه داده بنیاد و ابزار مصاحبه و پرسشنامه خلاءهایی که از منظر خبرگان و ذی نفعان اصلی صنعت بیمه کارکرد موثر این نهاد را با اختلال مواجه می سازد شناسایی گردیده است. درنهایت نیز، به استناد روش تحقیق مورد استفاده در این پژوهش که ترکیبی از مطالعات کتابخانهای و بررسی میدانی (مصاحبه و پرسشنامه) بوده است؛ محورهای نیازمند اصلاح، بازنگری یا حداقل توجه ویژه از سوی نهاد ناظر صنعت بیمه کشور پیشنهاد شده است.
برای مشاهده و دریافت متن کامل طرح پژوهشی «بررسی و آسیب شناسی مقررات حاکم بر شکلگیری و فعالیت نهادهای تنظیم گر و ناظر بیمه ای در ایران» به تارنمای پژوهشکده بیمه و یا به نشانی https://www.irc.ac.ir/fa-IR/Irc/4944/Articles/view/16040/1626/ مراجعه فرمایید.