به گزارش پایگاه تحلیلی خبری بانک و صنعتبه نقل ازسنا، روند تغییرات قیمت کامودیتیهای مهم در بازارهای جهانی به شرح جدول زیر است:
رنگ سبز در جدول بالا نشانه بهبود قیمتها و رنگ قرمز به معنی کاهش قیمتها در دوره مورد بررسی است. روند قیمتها میتواند از سبز به زرد، نارنجی و سپس قرمز کاهش یابد یا بالعکس. همانگونه که جدول قیمت کامودیتیها نشان میدهد همچنان در مورد تمام کامودیتیهای ارائه شده در مقایسه با ابتدای سال 1398 باکاهش قیمت مواجه بوده ایم. البته به دلیل از بین رفتن بخشی از ظرفیت تولید نفت عربستان به دلیل حملات انجام شده، قیمت نفت و محصولات پتروشیمی که با آن همبستگی بالایی دارند، مدتی افزایشی بوده است.
همانطور که نمودار بعدی نشان می دهد قیمت فولاد در 9 ماهه اخیر اغلب روند کاهشی داشته است و فشار قیمت تاجایی بوده است که قیمت بیلت صادراتی کشورهای CIS به نزدیک قیمت بلیت صادراتی ایران رسیده است که در ماه های اخیر قیمت های پایینی را تجربه کرده بود. این امر موجب شده است که مزیت قیمتی بیلت ایران در مقایسه با سایر کشورهای صادر کننده تا حدی کم شود. البته از سوی دیگر این امر نشان می دهد که قیمت ها احتمالا به کف خود رسیده است و ظرفیت کاهش بیشتر را ندارد.
روند تغییرات شاخص جهانی MSCI World Materials که دربرگیرنده شرکتهای فعال در حوزه مواد شیمیایی، کانههای فلزی و غیرفلزی، فلزات اساسی، محصولات کشاورزی، و بسته بندی میشود؛ نشان میدهد که در سپتامبر 2019 روند مجددا افزایشی شده است و به بالای متوسط یکساله صعود کرده است که این نشان می دهد که برخی از کاهش قیمت های چند ماهه اخیر اصلاح شده است.
در زمینه قیمت نفت به عنوان یکی از مهمترین کامودیتی ها که بر قیمت بسیاری از محصولات پالایشی و پتروشیمی اثر گذار است، وضعیت تعداد دکلهای نفتی امریکا در ماه سپتامبر 2019 نیز روند کاهشی خود را حفظ کرده است و در حال نزدیک شدن به میانگین سه ساله خود است. تعداد دکلها چشم انداز میزان تولید نفت امریکا را ترسیم می کند. این امر نشان می دهد که شرکت های تولید کننده نفت امریکا همچنان انتظار افزایش قیمت نفت را ضعیف میدانند و قصد افزایش تولید ندارند.
روند تغییرات شاخص جهانی شرکتهای بخش انرژی MSCI World Energy که دربرگیرنده شرکتهایی نظیر اگزون موبیل، شورون، رویال داچ، بریتیش پترولیوم وتوتال است نشان میدهد که پس از اتفاقاتی که برای آرامکو عربستان رخ داد و قیمت نفت را با افزایش شدیدی مواجه کرد این شاخص نیز با افزایش همراه شده است، البته مقدار آن هنوز به متوسط یک ساله اخیر خود نرسیده است.
در مجموع بهبود آمارها از اقتصاد جهانی و کاهش تنش ها بین چین و امریکا موجب شد که روند افزایشی طلا متوقف شود و با کمی کاهش نیز مواجه شود با این حال کاهش نرخ بهره امریکا موجب شد که میزان کاهش محدود باشد و قیمت جهانی طلا بالای 1500 دلار/اونس باقی بماند. تحلیلرگان معتقدند که کاهش بیشتر نرخ بهره امریکا و کاهش نرخ برابری دلار در برابر سایر ارزها که رئیس جمهور این کشور خواهان آن است مانع از کاهش قیمت طلا خواهد شد.