پایدار نماند مال بی تجارت زندگی بهادار تعهدی به ضمانت ملل اپلیکیشن پرداخت صاپ در مقابل اعتماد شما؛ مسئولیم خدمات دیجیتال بانک ایران زمین؛ تجربه ای متفاوت
آرشیو اخبار
روز
ماه
سال
پايگاه اطلاع رساني دفتر مقام معظم رهبري پايگاه اطلاع رساني رياست جمهوري اسلامي ايران خانه ملت - خبرگزاري مجلس شوراي اسلامي پرتال جامع قوه قضائيه جمهوري اسلامي ايران logo-samandehi
  • | انصراف
به کانال تلگرام بانک و صنعت بپوندید بانک و صنعت را در اینستاگرام دنبال کنید
شماره: 586318 تاریخ : 1400/05/24-10:10:17
,17,
بدهی دولت به بانک ها 650 هزار میلیارد تومان شد

رئیس سازمان برنامه و بودجه:

بدهی دولت به بانک ها 650 هزار میلیارد تومان شد

رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت: گاهی می گویند نفت نمی فروشیم، این مشکلات پیش می آید، اما شرایطی بوده که نفت هم فروختیم، ولی نابسامانی را در شاخص های کلان کشور داشتیم.

به گزارش بانک و صنعت، مسعود میرکاظمی رئیس سازمان برنامه و بودجه دولت سیزدهم در مراسم تودیع و معارفه که با حضور معاون اول رئیس جمهور در سازمان برنامه و بودجه برگزار شد، اظهار داشت: بودجه امسال کسری دارد که باید فکری برای آن کرد.

وی با اشاره به کسری بودجه سال گذشته گفت: در خرداد سال 92, صد و چهار هزار میلیارد تومان به بانک ها بدهی داشتیم، امروز بر اساس آمار سایت بانک مرکزی 650 هزار میلیارد تومان به نظام بانکی بدهی داریم که 90 درصد آن متعلق به خود دولت است نه شرکت ها.

میرکاظمی افزود: اگر بدهی ها را بررسی کنیم 300 تا 400 هزار میلیارد تومان به تأمین اجتماعی و بیش از 50 هزار میلیارد تومان به وزارت نیرو بدهی وجود دارد که اگر بخواهیم این مسیر را ادامه دهیم هزینه های زیادی دارد.

وی گفت: پارسال 560 هزار میلیارد تومان عملکرد مصارف داشتیم که جای سوال دارد چطور یک دفعه به هزار و 277 میلیارد تومان می رسد در شرایطی که می دانیم تحریم نیز شدیدتر شده پس نمی توانیم این طور ادامه بدهیم.

رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت: اگر سقف اول آن را هم در نظر بگیریم که 937 هزار میلیارد تومان است آیا امکان تأمین این رقم وجود دارد در حالی که حدود 270 میلیارد تومان مالیات می گیریم و در 5 سال اول امسال حدود 80 درصد آن محقق شده است.

میرکاظمی با تاکید بر اینکه شرایط خیلی سخت است، افزود: چرا باید به این نقطه برسیم در سال 91 عملکرد هزینه جاری 89 هزار میلیارد تومان بود چرا امروز باید به 900 هزار میلیارد تومان برسد، آیا شرایط اقتصادی خوبی داشتیم؟ آیا اقتصاد مقاومتی را رعایت کردیم؟

وی گفت: من تلاش دوستان را نفی نمی کنم می دانم در بدترین شرایط تصمیم گرفتند، تأمین منابع کردند اما ادامه این مسیر به کجا می رسد؟ آیا نباید بازنگری کنیم.

میرکاظمی به بودجه 99 اشاره کرد و افزود: 50 درصد از درآمدها عمومی بوده، 30 درصد از فروش دارایی های مالی به دست آمده و امسال با پرداخت هایی که تاکنون انجام شده عملکرد درآمدی ما 225 هزار میلیارد تومان بوده است در حالی که مصارف ما 280 هزار میلیارد تومان بوده است.

وی گفت: علی رغم همه سرمایه گذاری هایی که شده است چرا شاخص های کلان ما بهبود پیدا نمی کند، آیا باید با این فرمان جلو برویم؟ تا کجا می توانیم پیش برویم؟

رئیس سازمان برنامه و بودجه افزود: می خواهیم بر سر مسائل اصلی کشور تمرکز کنیم اگر بودجه به این ترتیب باشد با این سازمان عریض و طویل که حدود 5 هزار شاغل در معاونت ها و این سازمان وجود دارد با 50 نفر بودجه را می توان جمع کرد و اتفاق خاصی نمی افتد.

میرکاظمی گفت: در این سازمان باید از فرهیختگان کشور استفاده کرد و ریل را عوض کرد چراکه این ریل درستی نیست، ما یک سازمان انقلابی در تراز انقلاب باید داشته باشیم تا بتوانیم جلوی ناملایماتی که در آینده اتفاق می افتد را بگیریم.

وی افزود: امروز شاهدیم در سال 1400؛ هزینه جاری رشد 10 برابری دارد، سال های بعد باید چه کار کنیم؟ تا جایی که می توانیم آیا باید ادامه دهیم.

میرکاظمی گفت: با بدهی هایی که بوجود آمده باید چه کار کنیم؟ آقای نوبخت امروز رفتند، من هم یک روزی می روم، با این بدهی ها باید چه کار کرد؟ یک جایی باید این را نظام مند و متوقف کنیم، باید انضباطی ایجاد کرد.

وی افزود: اگر بودجه انضباط پیدا کند قطعاً وضعیت بهتر خواهد شد با این وضعیت مدیران ما مستهلک می شوند ما راهی جز اصلاح مسیر حرکت نداریم، در 42 سال قبل سرمایه گذاری سنگینی در زیرساخت ها شده است، 40 سال است که تحریم هستیم.

رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت: در دوران جنگ قطعات یدکی خودرو به ما نمی دادند و قدرت تولید هم نداشتیم، امروز قدرت تولید داریم نباید تحریم را بیش از اندازه بزرگ کنیم، در دوران جنگ حتی قدرت تولید یک سلاح کوچک نداشتیم، اما امروز جزو چند کشور اول جهان در تولید تجهیزات نظامی هستیم.

میرکاظمی افزود: می توانیم موفق شویم، چون امروز قدرت تولید داریم و امیدواریم با آشنایی کامل به ظرفیت های کشور به خصوص نیروی انسانی، بتوانیم مشکلات را دقیق شناسایی و برای آن راه حل پیدا کنیم.

وی گفت: این سازمان علاوه بر اینکه باید بر وجوه مدیریت کند مدیریت ریل گذاری کشور را به عهده دارد و اگر بتوانیم چنین کنیم یک سازمان موفق هستیم.

میرکاظمی افزود: در گذشته زحماتی کشیده شد و تا جایی موفق شدیم، ولی الان باید قوی تر و با دقت بیشتر و با اراده قوی تر حرکت کنیم در غیر این صورت موفق نیستیم.

وی به مذاکره اشاره کرد و گفت: مذاکره جای خودش را دارد امیدواریم به نتیجه برسد و اگر نرسید ما کشور ضعیف و فقیری نیستیم منابع فراوان و نیروی انسانی زیادی داریم باید فضایی ایجاد کنیم که بتوانند رشد و نمو کنند.

آدرس های غلط اقتصادی ندهیم

رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت: آدرس های غلط اقتصادی ندهیم، آدرس های درست بدهیم تا بتوانیم مشکل را ریشه یابی، شناسایی و برای آن راه حل اساسی پیدا کنیم. فارغ از همه هیاهوهایی که در کشور وجود دارد وظیفه اصلی ماست که بتوانیم بر این امر نائل شویم. اگر شاخص های بهره وری در طول 40 سال گذشته بررسی کنیم، ثابت یا منفی بوده، چرا باید این طور باشد.

رئیس سازمان برنامه و بودجه افزود: سرمایه گذاری هنگفتی انجام شده، ولی تولید مؤثری نداشتیم، چرا امروز باید 90 درصد واحدهای صنعتی ما تعطیل شود؟ به شما قول می دهم خیلی از آن ها اگر در شرایط تحریم هم نبودیم تعطیل بودند.

رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت: در برخی مواقع به تولید 10 واحد یک کالا نیاز داریم، اما ظرفیت 100 واحد ایجاد شده است و قدرت رقابت هم ندارد، چرا این منابع را باید هدر دهیم.

میرکاظمی افزود: بهره وری سرمایه، بهره وری کل، بهره وری نیروی انسانی وضعیت خوبی نداشته درحالیکه خروجی های بالایی در سطح کارشناسی ارشد و دکتری در رشته های مختلف با رشد علمی یازده برابری داشتیم، متأسفانه شاخص های بهره وری نیروی انسانی، شاخص های خوبی نیست و نشان می دهد باید دقیق تر و ظریف تر مسائل کشور را رصد کنیم این امر به خصوص باید در سازمان برنامه و بودجه اتفاق بیفتد تا بتوانیم به راه حل هایی دست یابیم.

رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت: در رشد اقتصادی هم علیرغم سرمایه گذاری سنگین در زیرساخت ها، متوسط رشد اقتصادی پایین بوده است، در 8 تا 10 سال گذشته رشد اقتصادی هشت دهم تا نزدیک به صفر بود.

وی افزود: تورم نیز عمدتاً بالاست و در طول 40 سال گذشته، جز دو تا سه سال بقیه سال ها با تورم های دو رقمی و افزایش هزینه ها روبرو بودیم، امروز متوسط قیمت خوراکی که بانک مرکزی اعلام می کند حدود 400 تا 500 درصد است و رشد قیمت در مسکن 700 درصد و رشد قیمت در خودرو 800 درصد است، آیا این مسیر می تواند ادامه پیدا کند؟ به نظرم باید روی این موضوع کار کنیم و ریل را تغییر دهیم.

میرکاظمی در ابتدا از حسن اعتماد رئیس جمهور نسبت به خودش برای انتخاب مسئولیت سازمان برنامه و بودجه تشکر کرد و گفت: امیدوارم باری از دوش مردم برداریم. وضعیت مناسب نیست و امیدوارم خدا کمک کند تا این شرایط را پشت سر بگذاریم.

رئیس سازمان برنامه و بودجه با اشاره به اینکه در هر مقطع و دولتی همه زحمت کشیدند و کار کردند، اما ممکن است نقدهایی باشد گفت: این به معنای در نظر گرفتن زحمت آن ها نیست. اگر به بعد از انقلاب برگردیم شرایطی داشتیم که تحریم شدیدتر یا ضعیف تر بوده، قیمت نفت بالا یا پایین بوده، سلیقه های مختلف سیاسی چه کارگزار، چه اصلاح طلب و چه اصولگرا حاکم بودند، ولی آنچه که به عنوان شاخص های کلان اقتصادی مطرح می شود خیلی وقت ها مطلوب نبوده است.

رئیس سازمان برنامه و بودجه افزود: اگر صحبت از رشد اقتصادی 8 درصدی بوده عملاً تحقق پیدا نمی کرد و اگر دنبال تورم یک رقمی بودند متأسفانه در بسیاری مواقع دچار تورم دو رقمی بودیم، در کشور نرخ بیکاری یک رقمی را در برنامه قرار می دادند، اما اتفاق نمی افتاد و عمدتاً دو رقمی بوده است و همه این ها نشان می دهد یک مشکلی وجود دارد.

وی ادامه داد: اگر این مشکلات را به تحریم گره بزنیم درست است، تحریم تأثیر دارد، کسی آن را رد نمی کند، ولی در شرایطی که خیلی هم تحریم جدی نبوده این مشکلات را داشتیم.

رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت: گاهی می گویند نفت نمی فروشیم این مشکلات پیش می آید، اما شرایطی بوده که نفت هم فروختیم، ولی این نابسامانی را در شاخص های کلان کشور داشتیم.

باید ارزیابی درستی از مشکلات اساسی کشور صورت گیرد

رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت: باید تلاش کنیم شناخت دقیقی از وضع موجود داشته باشیم و ارزیابی درستی از مشکلات اساسی کشور داشته باشیم.

سید مسعود میرکاظمی در حاشیه مراسم تودیع و معارفه خود در جمع خبرنگاران افزود: باید به گونه ای حرکت کنیم که از زمان های گذشته به خصوص 10 سال گذشته درس بگیریم و بتوانیم به سمتی حرکت کنیم و به گونه ای ریل گذاری انجام دهیم تا از همه ظرفیت های داخلی کشور اعم از سخت افزاری و نیروی انسانی با استعداد استفاده کنیم.

وی با بیان اینکه ما کشور ثروتمندی هستیم و نباید این نوع عملکردها را در شاخص ها مشاهده کنیم، گفت: قطعاً با ریل گذاری دقیق و صحیح و با توجه به شرایط کشور برنامه ریزی می کنیم تا شاهد بهتر شدن شاخص های کلان کشور باشیم.

وی درباره کسری بودجه نیز گفت: ما باید به سمت منابع پایدار برویم، منابع ناپایدار به جز اینکه از جیب افراد ضعیف جامعه در می آورد و ضریب جینی را افزایش می دهد به نابرابری درآمد نیز دامن می زند و فقیر را فقیرتر و دارا را داراتر می کند، بنابراین نتیجه ای ندارد پس این شرایط را باید تغییر دهیم که قابل مطالعه و انجام است و در فرصت های بعد آن را انجام خواهیم داد.



ارسال به دوستان با استفاده از:

نظر کاربران

Memory usage: 199
آینده خواندنی است طرح آرامش پست بانک ایران