به گزارش پایگاه تحلیلی خبری بانک و صنعت , از آغاز دولت یازدهم و شروع به کار تیم جدید وزارت نیرو، طرح مهمی به نام "طرح احیا و تعادلبخشی آبهای زیرزمینی" مطرح شد و هماکنون نیز در کل کشور در دست اجرا است و دستاوردهای قابل توجهی تا این مرحله داشته است. به گونهای که میتوان گفت یکی از نتایج بسیار مهم آن در سه سال گذشته، انسداد بیش از 23 1700 چاه غیرمجاز در کشور بوده است.
انسداد این میزان چاه در کشور باعث صرفهجویی بیش از 1200 میلیون مترمکعبی ذخایر آب زیرزمینی کشور شده این در حالی است که این میزان برای سالهای 88-91 تنها برابر با 412 میلیون مترمکعب بوده است.در واقع، در سه سال گذشته روند صرفه جویی در منابع آبهای زیرزمینی از طریق انسداد چاههای غیرمجاز بیش از 2 برابر سالهای گذشته بوده است.
گرچه این میزان صرفه جویی، با میزان صرفه جویی پیش بینی شده 5 میلیارد مترمکعبی سالانه برای جبران کسری ذخیره استاتیک در 20 سال آینده فاصله دارد؛ اما باز هم وجود «اراده جبران»، قدم بسیار بزرگی شناخته می شود که در طول سه سال گذشته برداشته شده است.
براساس گزارشهای موجود بیشترین چاههای مسدود شده در میان استانهای کشور در سه سال گذشته مربوط به استان فارس با بیش از 2550 حلقه چاه بوده که باعث صرفهجویی آب در مخازن زیرزمینی این استان به میزان 191 میلیون مترمکعب شده و کمترین میزان انسداد مربوط به استان قم با انسداد 30 حلقه چاه غیرمجاز بوده که منجر به صرفهجویی 1.84 میلیون مترمکعبی آبهای زیرزمینی در این استان شده است.
همچنین گزارشها حاکی از این است که بیشترین میزان انسداد چاههای غیرمجاز در سه سال گذشته در سال 1394 رخ داده که حدود 9209 حلقه چاه بوده این در حالی است که کل چاههای غیرمجاز مسدود شده از سال 88-91 برابر با 9521 حلقه چاه بوده با این در شرایطی است که میزان آب صرفهجویی ناشی از انسداد چاههای غیرمجاز در سال 1394، به تنهایی 32 میلیون مترمکعب بیش از سالهای 88-91 بوده است.
علاوه بر این از 609 محدوده مطالعاتی کشور تا پایان سال 1394، تعداد 355 محدوده مطالعاتی یا دشتها و مناطقی از این محدودهها ممنوعه اعلام شده این در حالی است که در سال 1385 تعداد دشتهای ممنوعه حدود 243 عدد بوده و این یعنی اینکه در 9 سال گذشته حدود 112 دشت به دشتهای ممنوعه کشور اضافه شده است.
براساس ارزیابیهای انجام شده از سوی کارشناسان منابع آب و اقلیم، بخش اعظمی از خشک شدن این دشتها ناشی از برداشتهای بی رویه از چاههای مجاز و حفر چاههای غیرمجاز در این مناطق بوده است؛ به طوری که حجم مخزن آب زیرزمینی در 13 سال اخیر، به طور متوسط سالانه بیش از 5 میلیارد مترمکعب کاهش پیدا کرده و به صورت تجمعی تا پایان سال 94 به بیش از 66 میلیارد مترمکعب رسیده و این در حالی است که متاسفانه آمارها برای 50 سال گذشته به مراتب بدتر از این بوده و براساس گزارشها میزان تجمعی کاهش مخزن آبهای زیرزمینی در این سالها به بیش از 120 میلیارد مترمکعب کاهش پیدا کرده است.
یکی دیگر از برنامههای های بسیار خوبی که در سالهای گذشته برای فائق آمدن بر بحران آب به دلیل ماهیت «فرابخشی بودن» آن، اجرا شده تشکیل شورای عالی آب به ریاست رییسجمهور بوده است، شورایی که تصمیمات آن میتواند برای حفظ منابع آبی کشور بسیار حیاتی و در عین حال فصلالخطاب باشد. با این حال تا قبل از سال 1392 نشستهای این شورا به صورت مستمر پیگیری نمیشد و هفت جلسه بیشتر تشکیل جلسه نداد. این در حالی است که در سه سال گذشته این شورا بیش از 20 بار برای حل بخشی از مشکلات پیش روی منابع آب کشور تشکیل جلسه داده است.
در مجموع دولت یازدهم توجه ویژه ای به مساله آب داشته به طوری که هم در برنامه ششم توسعه و هم در لایحه بودجه 96 آب محور اصلی قرار گرفته اما بدیهی است که بحران دیرینه ایران با یک برنامه و یا یک دولت قابل جبران نیست و حل این مساله نیاز به یک بسیج همگانی دارد.