به گزارش پایگاه تحلیلی خبری بانک و صنعت به نقل از روابط عمومی بانک انصار، ایشان نخستین بار در دیدار با کارآفرینان کشور در شهریورسال 1389 لزوم تبدیل ساختار اقتصادی ناپویای کشور به اقتصادمقاومتی را به شکل آشکار مطرح و بر کسب آمادگی کشور برای جهش اقتصادی از طریق یک حرکت عمومی مجاهدانه و متکی به مدیریت جهادی تأکید فرمودند.
بانک انصار، به عنوان بانکی ارزشی و متعهد به پیروی از منظومه فکری امامخمینی(ره) و امام خامنهای(مدظلهالعالی) در همه عرصهها همواره کوشیده است در راستای اجرای رهنمودهای رهبری معظم به تلاش مضاعف مبادرت ورزیده و در حوزه اقتصادمقاومتی نیز به عنوان بانکی پیشتاز عمل کند و با ایجاد "شورای عالی راهبری اقتصادمقاومتی" در راستای تحقق آن گامهایی در حد ظرفیتها و تواناییهای خود بردارد. این بانک همواره اطمینان داشته است که با اتکا به وعدههای الهی و بهرهمندی از برکات پیروی خالصانه از پیشوای مسلمین جهان، به موفقیت دست یابد.
با توجه به اهمیت آگاهی از فعالیتهای بانکانصار در این حوزه و اطلاع از آخرین دستاوردهای شورایعالیراهبری اقتصادمقاومتی این بانک درسال 1396، با دکتر آیتاله ابراهیمی مدیرعامل بانک و رییس شورای مذکور به گفتگو نشستهایم که حاصل آن تقدیم مخاطبین گرانقدر میشود.
ویژگیهای عمده اقتصادمقاومتی کدامند؟
اقتصادمقاومتی شیوههای تولیدیای را دنبال میکند که به استحکام فرایندهای مقاومت برابر تکانههای خارجی و داخلی اقتصاد بینجامند. امامخامنهای(مدظلهالعالی) این اقتصاد را برخوردار از مجموعهای کامل از عناصراقتصادی میدانند و تاکید بر اهمیت اصلاح الگوهاى تولید، مصرف و پرهیز از اسراف و داشتن یک نظام اخلاقی معین، اهتماممضاعف، کارمضاعف، حرکتعمومی تحتعنوان جهاداقتصادى، تولیدملى، حمایت از کار و سرمایه ایرانى و مدیریتجهادی را از عناصر این اقتصاد برمیشمارند. در واقع معظمله به شکلی هوشمندانه طی سالهای گذشته ضمن پیگیری این مطالبه تاریخی، آن را ابزاری پیشبرنده دانستهاند که قادر است حرکتعمومى کشور را در زمینههای اقتصادی ساماندهى کند.
طی 10 ماهه سالجاری در حوزه تسهیلات وتعهدات چه اقداماتی انجام شده است؟
از مجموع 9هزار و 178 میلیارد تومان تسهیلات پرداختی، مبلغ 6هزار و 350 میلیاردتومان در قالب تسهیلات اقتصادمقاومتی پرداخت شده است که حاکی از عملکرد 68.95درصدی اقتصادمقاومتی در بخش تسهیلات است علاوه بر این از مجموع یک هزار و900میلیاردتومان انواع ضمانتنامههای صادره، مبلغ یک هزار و 460 میلیاردتومان در راستای اهداف اقتصادمقاومتی صادرشده است که از عملکرد 76.85درصدی در بخش ضمانتنامه ها حکایت دارد. همچنین 785 میلیاردتومان انواع اعتبارات اسنادی داخلی- ریالی گشایش شده است و با عنایت به این که تمامی اعتبارات اسنادی گشایش شده در راستای تولید نهاده های داخلی می باشد، بنابراین، در بخش اعتبارات اسنادی داخلی- ریالی شاهد عملکرد 100درصدی به سود اقتصادمقاومتی هستیم. درمجموع، از 11 هزار و 871 میلیارد تومان تسهیلات پرداختی وتعهدات ایجادی آخر دی ماه سالجاری میزان 8هزارو580میلیاردتومان یعنی 72.27درصد درحوزه اقتصادمقاومتی مصرف شده است.
در زمینه فرهنگسازی وآموزشی چه اقداماتی صورت گرفته است؟
انعقادقرارداد سه جانبه با دبیرخانه مجمعتشخیصمصلحتنظام و دانشگاه خوارزمی به عنوان یک حرکت آموزشی و فرهنگی بلندمدت است که باعث برنامهریزیهای گسترده ومستمر در مسیر فرهنگسازی و پیشبرد برنامههای آموزشی شده است . در کنار برگزاری همایشهایی در مراکز مختلف ازجمله دانشگاه خوارزمی، دانشگاه امامحسین(علیه السلام) و بانکهای مختلف کشور به همراه اقدامات تبلیغی در صداوسیما، شبکههای اجتماعی و مطبوعات، برگزاری مسابقات فرهنگی و ورزشی، ساخت کلیپ وسرود، تولید ویژهنامهها، حمایت مالی از همایشهای اقتصادمقاومتی، حمایت و مشارکت در همایش ملی مدیریت جهادی، برگزاری دورههای آموزشی ویژه اقتصادمقاومتی، اجرای برنامههای نظاممند و منسجم صرفه جویی و توسعه اتوماسیون اداری در بانک و مشارکت در گفتمانسازی اقتصادمقاومتی در سطحعمومی و محلههای تهران، نمونههایی از فعالیتهای بانک انصار در عرصههای این امر خطیر و مهم است.
درخصوص دیجیتالیزهکردن بهعنوان یک راهحل اساسی در حوزه اقتصادمقاومتی چه فعالیتهایی انجام شده است؟
اقدامات بانک انصار در این عرصه فهرست پرشماری دارد،آمادهسازی مرکزرشد بانک انصار با هدف رشدوشکوفایی شرکتهای دانش بنیان واستارت آپهای کشور که تبادل پول بدون کارت پولی و کیف پول الکترونیکی پولام از جمله آنهاست، حمایت و مشارکت در برگزاری همایشها و مسابقات علمی وکارآفرینی که با هدف افزایش مشارکت جمعی مانند هکاتون برنامهنویسی با مشارکت شرکت توسن صورت گرفته است، همچنین هکاتون خدمات مالی وشهری- شهرهوشمند، برنامهریزی برای تبدیل کسبوکارهای موجود به دیجیتال، طراحی بستههای ارزش خاص و فرهنگسازی بانکداری دیجیتال، صدور کارت حاتم، عقد قرارداد با فین تک های ایرانی و ایجادکدینگ تسهیلات براساس اقتصادمقاومتی از دیگر مواردی است که در این خصوص انجام شده است. علاوه بر این ها باید یادآور شد، بانک انصار براساس یک برنامه مدون آموزشی، درحال آموزش منابع انسانی و آماده ساختن آن ها برای ورود به عصر بانکداری دیجیتال با همکاری موسسات خبره در این زمینه است.
به مقوله صرفهجویی به عنوان بند 7 سیاستهای کلی اقتصادمقاومتی نیز اشاره داشتید، بانک انصار در این خصوص چه اقداماتی انجام داده است؟
بانک انصار اساساً براساس فلسفه وجودی خود یک نهاد پرمصرف و تجملگرا نبوده و نیست، با این وجود به محض دریافت این سیاستها برنامهریزی اجرایی ویژه برای آن در داخل بانک عملیاتی کرده است. اصلاح الگو و بهینهسازی مصرف انرژی، استفاده از وسایل پربازده، عقد قرارداد با شرکتهای دانش بنیان داخلی و کسب آمادگی برای تأمین اقلام با شرکتهای دانش بنیانی که به شکل سیستمی به کاهش مصرف انرژی مبتنی برهوش مصنوعی تمایل دارند، برنامهریزی برای راه اندازی نیروگاههای خورشیدی، رعایت ضوابط مبحث 19 مقررات ملی ساختمان، کاهش هزینه پروژهها و تأسیسات تولیدداخلی، خریدکلیه اقلاممصرفی و سرمایهای موردنیاز از صنایع داخلی، پیادهسازی طرحهای صرفهجویانه در همه حوزههای کار و فعالیت اداری نمونههایی از اقدامات بانک انصار نسبت به اجرای بند7 سیاستهای کلی اقتصادمقاومتی است.
درخصوص توسعه بانکداری نمونه اسلامی تحت نظارت مشترک علمای شیعه و أهل سنت چه پیشرفتهایی حاصل شده است؟
با توجه به پیامدها و آثار پیگیری این راهبرد، خوشبختانه در سال جاری نیز 2 استان زیرپوشش طرح تأسیس شعب نمونه بانکداری اسلامی تحت نظارت مشترک علمای شیعه وأهلسنت قرارگرفتند و شعبی در استان های هرمزگان و آذربایجان غربی ایجاد شدند. این اقدام یک حرکت بنیادی در راستای تحکیم مبانی مالی و بانکی اقتصادمقاومتی است که براساس آن برادران أهل سنت ساکن در استان های مرزی کشور به شبکه بانکداری کشور متصل شده و زمینه برای استفاده حداکثری از منابع موجود در استان های کشور در راستای ایجاد بانکداری مقاوم در تراز انقلاب اسلامی و تأمین مالی پروژههای اقتصادمقاومتی فراهم آمده است؛ از آنجا که این حرکت موفق و مورد استقبال هموطنان و علمای اهل تسنن واقع شده است ،براساس برنامه های تدوین شده ان شاءالله باقیمانده استانهای مشمول این طرح در سال آینده تحت پوشش آن قرار خواهند گرفت.
نقش پژوهش در فعالیت های مربوط به اقتصادمقاومتی بانک انصار را چه میدانید؟
هیچ فعالیتی در بانک انصار بدون مطالعات گسترده، مستمر و پژوهشمحور انجام نمی گیرد. در سال های 1395 و 9 ماهه سالجاری بیش از 46 تحقیق، پایان نامه و مطالعه نسبت به حوزه بانکداری کسب و کار، بانکداری اسلامی و اقتصادمقاومتی انجام گرفته و دهها جلسه از سوی شورای عالی راهبری اقتصادمقاومتی بانک انصار با عضویت اساتید مطرح و به همین میزان نشست کارشناسی با استادان به نام کشور برای بررسی موضوعات مرتبط با اقتصادمقاومتی برگزار شده و همه طرح هایی که تاکنون به تصویب و به مورد اجراء گذاشته شده، پس از مشاوره و هماهنگی با صاحبنظران و هماهنگی با ریاست بانک مرکزی جمهوری اسلامی و همکاری دیگر بانک های کشور صورت گرفته است.