«جان کری» وزیر خارجه آمریکا روز سهشنبه طبق برنامه قبلی برای توضیح در مورد توافق هستهای موقت با ایران به مجلس نمایندگان رفت.
در ابتدای این جلسه «اد رویس» رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا به انتقاد از توافق ژنو پرداخت و گفت این توافق به صورت غیررسمی حق ایران برای غنیسازی را به رسمیت شناخته است، در حالی که به عقیده مجلس نمایندگان ایران نباید اجازه غنیسازی داشته باشد.
وی همچنین گفت: تعهد آمریکا برای کاهش برخی تحریمها بر اساس توافق موقت، موجب شده است تا رژیم تحریمها در معرض خطر قرار گیرد.
رویس علاوه بر این به تداوم مواضع ضدآمریکایی در ایران اشاره کرد و گفت: اکنون شعارهای «مرگ بر آمریکا» از سوی مقامات ایرانی هم گفته میشود. وی در ادامه ایران را به حمایت از تروریسم، حمایت از نظام سوریه و تلاش برای دستیابی به بمب هستهای متهم کرد.
در ادامه «الیوت انجل» نماینده جمهوریخواه حامی افزایش تحریمهای ضد ایرانی، تصریح کرد که توافق ژنو باید طوری طراحی میشد که ایرانیها دستکم در حالی که مذاکرات در جریان است، غنیسازی را به طور کامل تعلیق کنند.
وی همچنین گفت: امیدوار است آنطور که کری ادعا میکند، تحریمهای برداشتهشده قابل بازگشت باشند. وی از دولت آمریکا خواست به شرکتها نسبت به عجله کردن در نزدیک شدن به ایران و نادیده گرفتن تحریمها هشدار دهند. انجل برنامه هستهای ایران را تهدیدی برای سه متحد اصلی آمریکا در منطقه یعنی اسرائیل، عربستان و امارات دانست و گفت باید این برنامه را محدود کرد.
کری در پاسخ به این اظهارات ضمن ابراز امیدواری نسبت به اینکه بتواند نگرانیهای کنگره را برطرف کند، گفت: رئیسجمهور اوباما و من بسیار در تعهد خود کاملا صریح بودهایم که ایران نباید به سلاح هستهای دست یابد... این در صدر سیاست خارجی ما قرار داشته است.
وی در پاسخ به سوالی که به عنوان نام این جلسه مطرح شده بود، گفت: بله، این توافق امنیت ملی آمریکا را بهبود میبخشد... همچنین امنیت اسرائیل و کشورهای منطقه خلیج را. اما چطور؟ این توافق برای اولین بار در نزدیک حدود 10 سال توسعه برنامه هستهای ایران را متوقف میکند و برخی بخشهای آن را به عقب برمیگرداند. همچنین امکان بازرسیهای بسیار گسترده را فراهم میکند... در حالی که ما برای رسیدن به توافقی جامع بحث میکنیم، تا تمام نگرانیهای خود را برطرف کنیم، میدانیم که ایران برنامه هستهای خود را گسترش نمیدهد.
بنا بر این توافق، ایران تمام ذخایر اورانیوم 20درصد خود را بیاثر میکند. یعنی آن چیزی که نخستوزیر نتانیاهو در سازمان ملل روی یک تصویر نقاشی شده نشان داد، اکنون از 200 کیلوگرم به صفر میرسد. ایران همچنین تعداد سانتریفیوژهای خود را افزایش نخواهد داد. همچنین میزان دسترسیها برای بازرسی به میزان بیسابقهای افزایش پیدا میکند... ما خواهیم توانست به نطنز سرکشی کنیم، میتوانیم هر ماه به تأسیسات اراک برویم، بازرسی کنیم و متوجه شویم که آیا آنها به تعهدات خود پایبند بودهاند، یا نه. ایران توافق کمک میکند تا اطمینان یابیم ایران از مذاکرات به عنوان پوششی برای پیشبرد مخفیانه برنامه هستهای خود استفاده نمیکند... نیروگاه اراک برای ما غیرقابل قبول است. ما در گام اول توانستیم از آغاز به کار آن، تزریق مواد و همچنین نصب قطعات نصبنشده جلوگیری کنیم.