به گزارش بانک و صنعت به نقل از روابط عمومی بانک مرکزی، حمید آذرمند با بیان اینکه روند تأمین مالی بنگاه های اقتصادی با اوراق گام در ماه های اخیر شتاب گرفته و با استقبال بنگاه های اقتصادی مواجه شده است، افزود: از جمله نکات شاخص در این خصوص افزایش تنوع فعالیت های استفاده کننده از اوراق گام است به طوری که در حال حاضر طیف گسترده ای از فعالیت های تولیدی نظیر دارو، صنایع غذایی و کشاورزی، صنعت خودرو و قطعات، فلزات اساسی، مصنوعات فلزی، صنایع شیمیایی، صنایع الکتریکی و الکترونیکی، لوازم خانگی، بازرگانی، مصالح ساختمانی و تاسیسات و انرژی، از این ابزار برای تأمین مالی استفاده می کنند.
وی ادامه داد: تاکنون بالغ بر 45 هزار میلیارد تومان اوراق توسط پانزده بانک منتشر شده و سایر بانک ها نیز آماده توسعه این ابزار می باشند. از این میزان، حدود 11 هزار میلیارد تومان سررسید شده و تعهدات به طور کامل بازپرداخت شده است. بر این اساس و با توجه به کارکرد مؤثر این ابزار در تأمین مالی تولید و رفع تنگنای اعتباری بنگاه ها با شیوه های غیرتورمی، گسترش ابزار در زنجیره های مختلف تولیدی با جدیت تداوم خواهد یافت.
فرآیند صدور و تسویه اوراق گام
آذرمند با اشاره به ویژگی های این ابزار گفت: اوراق گام یک ابزار اعتباری برای تأمین مالی بنگاه های تولیدی است. فرآیند کار به گونه ای است که بنگاه تولیدکننده به عنوان متعهد اوراق، درخواست صدور اوراق را به همراه صورتحساب خرید کالا و خدمت به بانک عامل ارائه کرده و بانک پس از طی مراحل اعتبارسنجی و دریافت تضامین، اقدام به صدور اوراق گام به نفع فروشنده نهاده می کند.
وی ادامه داد: فروشنده نهاده، می تواند اوراق را تا سررسید نگهداری کرده و در سررسید وجه آن را با تضمین بانک، از بانک صادرکننده دریافت نموده یا اوراق را جهت خرید مواد اولیه مورد استفاده قرار دهد. در این صورت، انتقال اوراق بین حلقه های زنجیره، بدون کارمزد و از طریق بانک عامل به سادگی میسر بوده و نیازی به تنزیل اوراق و فروش آن در بازار سرمایه نخواهد بود.
به گفته مدیر اداره تامین مالی زنجیره تولید بانک مرکزی بنگاه اقتصادی دارنده اوراق می تواند تمام یا بخشی از اوراق در اختیار خود را در هر زمانی و بدون پرداخت کارمزد، بابت خرید کالا و خدمت به حلقه قبلی زنجیره تأمین منتقل کند. همچنین حسب مصوبه ستاد هماهنگی اقتصادی دولت، امکان پرداخت بدهی مالیاتی، پرداخت حقوق دولتی معادن، خرید نهاده از شرکت های دولتی مانند شرکت ملی نفت، پالایش و پخش فرآورده های نفتی، بازرگانی دولتی، خدمات حمایتی و پشتیبانی امور دام و نظایر آن از طریق اوراق گام نیز وجود دارد.
آذرمند تاکید کرد: البته به عنوان یک گزینه تکمیلی، دارنده اوراق امکان فروش اوراق در بازار سرمایه در هر زمانی تا قبل از سررسید را دارد ولی با توجه به کارکرد اصلی اوراق، دارنده اوراق می تواند بدون نیاز به فروش اوراق در بازار ثانویه، مستقیماً از طریق بانک عامل این اوراق را منتقل نماید.
وی با اشاره به برنامه های بانک مرکزی در راستای توسعه ابزارهای تأمین مالی زنجیره ای گفت: گسترش تنوع ابزارهای جدید و استفاده از ابزارهایی مانند اعتبار اسنادی داخلی، برات الکترونیکی و کارت اعتباری، توسعه روش های تأمین مالی خانوار با شیوه های اعتباری و همچنین توسعه کاربرد اوراق گام در زنجیره های مختلف صنعتی و کشاورزی از جمله این برنامه به شمار می رود.