به گزارش پایگاه تحلیلی خبری بانک و صنعت ، عملیاتی سازی سیاست های اقتصاد مقاومتی از زمان روی کارآمدن دولت یازدهم در زمره مهمترین عناصر برنامه ریزی و تصمیم گیری مسوولان اجرایی بوده و به همین جهت شاهد گشایش های اقتصادی قابل توجهی همچون توسعه صادرات بوده ایم.
این نوشتار بخشی از مهمترین گزارش و تحلیل های یک هفته گذشته روزنامه ها در زمینه عملکرد دولت در اجرایی سازی سیاست های اقتصاد مقاومتی را در هفته چهارم بهمن ماه بررسی کرده است که در زیر به مهمترین محورهای آن اشاره می شود.
رونق صنایع و تولید داخلی
یکی از مقوله های مهم اقتصاد مقاومتی تکیه بر ظرفیتهای داخلی و رونق تولید است. در این زمینه روزنامه تجارت در گزارشی با عنوان «صنعت فولاد در آستانه تحول بزرگ» نوشت: صنعت فولاد ایران با آغاز دولت یازدهم وارد شرایط جدیدی شد. پیش از آن همزمان با تصمیم مسئولان دولت دهم برای انحلال شرکت ملی فولاد روزهای سختی پیش روی این صنعت استراتژیک قرار گرفته بود؛ شرایطی که حالا به مرور در دولت یازدهم به سوی رونق تغییر کرده است.
در بخشی از گزارش آمده است: طرحهای هفت گانه فولادی که طبق اعلام «مهدی کرباسیان» مدیرعامل ایمیدرو باید تا پایان سالجاری سه موردش افتتاح میشد و تا سال آینده همه آنها به بهرهبرداری میرسید، یک موردش در آبان امسال افتتاح شد و سه طرح آن در مرز 90 درصد پایانی قرار دارند و سه طرح دیگر نیز به مرز 80 درصد پیشرفت فیزیکی رسیده است.
روزنامه تجارت همچنین در گزارشی دیگر با عنوان «رشد 40 درصدی صنایع خودروسازی در سالجاری» به نقل از « محمدرضا نعمتزاده» وزیر صنعت، معدن و تجارت نوشت: در حال حاضر مواد اولیه این صنعت (فولاد مخصوص) از خارج از کشور وارد میشود و بر مبنای اقتصاد مقاومتی و تلاش برای باروری توان داخل، بسترسازی برای دستیابی به توان فنی و تولید این مواد در داخل کشور شده است.
در ادامه می خوانیم: براساس مصوبه اعطای تسهیلات رونق تولید دولت باید این تسهیلات در اختیار هفت هزار و 500 واحد تولیدی قرار میگرفت اما تاکنون سه برابر تعهد دولت تسهیلات پرداخت شده است. امسال با احتساب واحدهای تولیدی در زمینه کشاورزی به 21 هزار و 500 واحد تسهیلات رونق تولید پرداخت شده و روند اعطای تسهیلات ادامه دارد.
نعمتزاده، میزان پرداختی در قالب تسهیلات رونق تولید از در سالجاری 150 هزار میلیارد ریال عنوان کرد و افزود: تلاش میشود که این رقم به بیش از 200 هزار میلیارد ریال افزایش یابد. امسال بهطور میانگین شاهد رشد پنج درصدی صنعت در کشور بودیم و در برخی صنایع از جمله صنایع خودروسازی با رشد 40 درصدی مواجه بودیم که متعاقبا صنایع وابسته به این صنعت نیز با رشد همراه خواهند شد.
اکتشاف ذخایر نفتی جدید
بند چهاردهم ابلاغیه سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی در زمینه افزایش ذخایر راهبردی نفت وگاز کشور به منظور اثرگذاری در بازار جهانی نفت و گاز و تأکید بر حفظ و توسعه ظرفیتهای تولید نفت و گاز، بویژه در میادین مشترک است.
در همین زمینه روزنامه اعتماد گزارشی را با عنوان « پیمانه نفتی ایران پرتر شد» منتشر کرد. در این گزارش آمده است: 9 میدان گازی، چهار میدان نفتی و یک مخزن نفتی جدید که حجم ذخایر آن به ترتیب62.5 تریلیون فوت مکعب 6.5 میلیارد بشکه نفت است در دولت یازدهم کشف شد.
در ادامه گزارش «سید صالح هندی» مدیر اکتشاف شرکت ملی نفت از کشف 11 میدان گازی و 10 میدان نفتی در برنامه پنج ساله پنجم خبر داد و گفت: علاوه بر این میدانها دو مخزن گازی و دو مخزن نفتی جدید نیز کشف شده است. همچنین در مورد چهار میدان نفتی که قبلا کشف شده بودند باید گفت با حفر چاههای تحدیدی، افزایش حجم نفت و میعانات تجمیعی 30 میلیارد بشکه درجا و 7/4 میلیارد بشکه قابل استحصال، همچنین 128 TCF گاز درجا و 8/83 گاز قابل استحصال کشف شد. بهطور کلی مجموع کشفیات حفر 37 حلقه چاه اکتشافی و تحدیدی بوده است.
رونق گردشگری و اقتصاد مقاومتی
بند سوم کلیات اقتصاد مقاومتی به محور قراردادن رشد بهرهوری در اقتصاد با تقویت عوامل تولید، توانمندسازی نیروی کار، تقویتِ رقابتپذیری اقتصاد، ایجاد بستر رقابت بین مناطق و استان ها و به کارگیری ظرفیت و قابلیتهای متنوع در جغرافیای مزیتهای مناطق کشور پرداخته است.
از این رو برخی براین باورند که توجه به صنعت گردشگری عامل مهم و اساسی تاثیر گذار در گشایش های اقتصادی و دستیابی به توسعه پایدار محسوب می شود. زیرا علاوه بر ایجاد زمینه های توسعه ای و تحقق اقتصاد مقاومتی باعث استقلال اقتصاد از نفت می شود.
در این زمینه روزنامه «تفاهم» در یادداشتی با عنوان «برنامه ششم توسعه برگ برنده گردشگری» نوشت: گردشگری مهمترین پدیده اجتماعی با اثرات سیاسی، اقتصادی و فرهنگی است که بعد از انجام مطالعات و بررسی های گسترده صورت گرفته در دنیا توانست در قالب یک صنعت ظهور و بروز کند.
در ادامه این یادداشت آمده است: در تدوین برنامه ششم توسعه برای رهایی از اقتصاد تک محصولی و رونق به وضع نابسامان آن توجه ویژه ای به میراث فرهنگی و گردشگری شد تا جایی که دستور مقام معظم رهبری مبنی بر 5 برابر شدن میزان ورود گردشگران به کشور به طور خاصی در آن لحاظ شده است.
توسعه صادرات
یکی از مهمترین اهدافی که اقتصاد مقاومتی دنبال می کند توسعه صادرات کشور است. در همین ارتباط، روزنامه تجارت در گزارشی با عنوان «روزهای شیرین صنعت ایران در پسابرجام» به افزایش 20 درصدی صادرات فرش و 46 درصدی محصولات معدنی پرداخت و نوشت: بررسی گزارشهای منتشر شده از ابتدای سالجاری نشان میدهد که صادرات کشور طی این مدت رشد قابل توجهی را تجربه کرده است.
در بخشی از گزارش آمده است: همزمان با اجرایی شدن برجام و برداشته شدن تحریمها بسیاری از کشورها آمادگی خود را برای مبادلات تجاری با ایران اعلام کردند. گروهها و هیاتهای مختلف اقتصادی طی یک سال گذشته بارها به ایران سفر کردهاند. در این میان مسئولان وزارت صنعت سیاستهای جدید تجارت خارجی کشور را بارها مورد ارزیابی قرار داده و بررسی کردهاند. در این مدت صادرات گستردهای در زمینه محصولات معدنی صورت گرفته و همچنین فرش دستباف نیز یکی از کالاهایی است که با افزایش صادرات نسبت به مدت مشابه سال گذشته مواجه شده است.