به گزارش پایگاه تحلیلی خبری بانک و صنعت، سید حمید پورمحمدی روز سه شنبه در نشستی تخصصی با موضوع «آسیب شناسی نظام بودجه ریزی در ایران» در موسسه مطالعات حقوق عمومی دانشگاه تهران، گفت: نظام بودجه ریزی ما در همه بخش ها همچون دولت، مجلس شورای اسلامی، شورای نگهبان، مجمع تشخیص مصلحت نظام مناسب نیست.
وی افزود: سازمان برنامه و بودجه منابع بودجه را حداکثری می بیند اما باز هم شاهد هستیم که بودجه 407 هزار میلیارد تومانی تهیه شده توسط دولت در مجلس 500 هزار میلیارد تومان افزایش می یابد.
معاون امور اقتصادی سازمان برنامه و بودجه با بیان اینکه در پیش بینی بودجه سال آینده منابع کم و انتظارات زیاد بود، گفت: امسال وقتی لایحه بودجه 98 آماده شد مشکلاتی همچون کاهش فروش نفت از 2.5 میلیون بشکه به یک و نیم میلیون بشکه و کاهش درآمدهای دولت را پیش بینی کردیم و از سوی دیگر دستگاه ها با توجه به افزایش تورم، خواهان منابع بیشتری بودند؛ با این حال لایحه 437 هزار تومان بودجه تدوین شد.
وی ادامه داد: پیش از ارائه لایحه بودجه به مجلس، رهبر معظم انقلاب بیان کردند که این لایحه متناسب با شرایط تحریم نیست و همچنین نباید سهم صندوق توسعه ملی از بودجه 10 درصد کاهش یابد که به سرعت این کار را انجام دادیم و لایحه را تقدیم مجلس شورای اسلامی کردیم.
پورمحمدی اظهارداشت: اصلاحات ساختاری لایحه بودجه سنواتی کشور از سه جهت لازم و ضروری است که از جمله آنها می توان به الزام رهبری برای اصلاحات، عدم امکان اداره کشور با استمرار روی موجود و الزام تبدیل تهدیدات ناشی از تحریم به فرصت اشاره کرد.
وی با بیان اینکه با توجه به شرایط تحریمی و کاهش درآمدهای دولت و با ادامه روند بودجه ریزی براساس سنوات گذشته دیگر نمی توان کشور را اداره کرد، گفت: شرایط تحریمی موجب ی شود تورم افزایش یابد و به تبع آن بدهی بانک ها نیز زیاد می شود و در جامعه شاهد معضلات بانکی، مشکلات صندوق بازنشستگی، کاهش رقابت پذیری در اقتصاد، معضلات محیط زیست خواهیم بود.
این مقام مسئول تاکید کرد: بنابراین در بودجه ریزی باید اصلاحاتی انجام شود که منابع مطمئن برای اداره کشور، حمایت از تولید و اشتغال، ارتقای عدالت و معیشت مردم مدنظر قرار گیرد.
به گفته وی ایجاد اجماع در سطح حاکمیت، ترسیم نقشه راه اجرای برنامه، تعیین سنجش تحقق برنامه ها از جمله الزام تحقق اهداف اصلاحات ساختاری بودجه است.
پورمحمدی افزود: همچنین طرح اصلاحات بودجه ای پشتیبان رشد پایدار و اشتغال زا چهار محور دارد که از جمله آنها می توان تقویت نهادی بودجه، هزینه کرد کارا، ثبات اقتصادی و درآمدزایی ناپایدار اشاره کرد.
این مقام مسئول در سازمان برنامه و بودجه بیان کرد: یکی از منابع درآمدی دولت مالیات است که براساس آمار 50 هزار میلیارد تومان معافیت مالیاتی وجود دارد که در اصلاحات ساختاری پیشنهاد شده است لایحه دو فوریتی برای کاهش تدریجی معافیت مالیاتی انجام شود.
وی ادامه داد: همچنین در بودجه سنواتی 36 هزار میلیارد تومان یارانه پنهان پرداخت می شود که رضایت خاطری در بین مردم وجود ندارد و نیازمند اصلاحاتی است که البته خود آن نیز با مخاطرات زیادی همراه است.
پورمحمدی در پاسخ به سوالی درخصوص اینکه آیا بودجه سال آینده محقق می شود، تصریح کرد: بودجه سال آینده با فروش 1.5 میلیون بشکه نفت با نرخ 54 دلار تنظیم شده است و سعی کردیم در پایین ترین میزان بودجه 1398 را آماده کنیم بنابراین این بودجه محقق می شود.
وی تاکید کرد: بودجه 1398 بسیار منعطف و با آینده نگری تنظیم شده و تلاش کردیم با توجه به شرایط تحریمی و اولویت معیشت، سلامت و امنیت مردم تنظیم کنیم.
دومین نشست آسیب شناسی نظام بودجه ریزی در کشور با حضور «داود دانش جعفری» عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، «سید حمید پورمحمدی» معاون امور اقتصادی و هماهنگی برنامه و بودجه سازمان برنامه و بودجه، «محمد قاسمی» و «هادی طحان نظیف» در موسسه مطالعات حقوق عمومی دانشگاه تهران برگزار شد.