به گزارش پایگاه تحلیلی خبری بانک و صنعت، فرهاد دژپسند در نشست خبری خود با خبرنگاران در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه سیدمحسن قمصری، مدیرسابق امور بین الملل شرکت ملی نفت در مصاحبه ای گفته: «اطلاعات شبکه صرافیهای کشور دو سال قبل توسط مرکز fIU وزارت اقتصاد افشا شد»، چه تضمینی وجود دارد که در شرایط تحریمی کشور، اطلاعات محرمانهای که راههای دور زدن تحریم در آنها مستتر است، بار دیگر توسط این مرکز افشا نشود؟ گفت: این یک فرمایش است. بنده دو سال پیش وزیر نبودم و از این موضوع اطلاع ندارم. جدیداً هم اتفاقی در این حوزه نیفتاده است.
وی در پاسخ به این سوال که چه تضمینی وجود دارد که مجدد شاهد این طور اتفاقات نباشیم، افزود: اصلاً چه دلیلی وجود دارد که این موضوع اتفاق بیافتد؟ البته این مسئله که شما مطرح کردید را نمی دانم که اتفاق افتاده است یا نه و باید بررسی شود. به هر حال من آن زمان وزیر نبودم.
خبرنگاری به وزیر گفت شما هم اکنون سکاندار هستید و به هر حال باید در این رابطه شفاف سازی کنید که وزیر اقتصاد گفت: همانگونه که گفتم باید خبر شما را بررسی کنم که البته ادعای آقای قمصری است. باید بینید که این مسئله صحت دارد یا نه. اگر در دوره وزارت من این اتفاق میافتاد بنده پاسخگو بودم اما این موضوع موردی است که واقعاً نیاز به بررسی دارد.
رشد صادرات غیرنفتی علیرغم سنگ اندازی دشمن
وی در بخشی از سخنان خود با بیان اینکه وابستگی بودجه به نفت را همه میدانیم و از ابتدای انقلاب به دلیل قلت درآمدهای مالیاتی، عمده اتکا به منابع حاصل از نفت بود، اظهار داشت: زمانی که دولت تصمیم گرفت اتکا به نفت را کاهش دهد جنگ تحمیلی آغاز شد و نتوانست اهداف خود را پیش ببرد. همچنین تکانه سال 64 در حوزه نفت، دولت را ناچار کرد در سال 67، 50 درصد بودجه را از طریق استقراض از نظام بانکی تأمین کند.
وزیر امور اقتصادی و دارایی افزود: بعد از جنگ به اشکال مختلف مساله جدایی از نفت اعلام شد تا اینکه در سال 75 رهبری خواستار این موضوع شدند و اگرچه این هدف هرگز فراموش نشد اما با توجه به نیازهای مختلف، مسیر طی شد تا اینکه طی سنوات اخیر، جدایی نفت از بودجه جدیتر دنبال شد.
وی با بیان اینکه درآمدهای مالیاتی سالمترین و تمیزترین جایگزین درآمد نفتی است، گفت: مالیات مستقیم نیز تمیزترین نوع مالیات ستانی است که طی سالهای اخیر نیز برنامههای ویژهای در سازمان امور مالیاتی در دستور کار قرار گرفت تا اینکه امروز درآمدهای مالیاتی توانست بخشی از نیاز دولت به درآمد نفتی را تأمین کند.
دژپسند افزود: شاید بگویند که فشار باعث توجه به افزایش درآمد مالیاتی شد اما مهم نیست؛ زیرا امروز هیچ استقراضی برای تأمین بودجه از نظام بانکی صورت نگرفته و درآمدهای مالیاتی به مرحلهای رسیده که میتوانیم بگوییم که بخشی از نیازهای دولت را تأمین میکند.
وزیر اقتصاد گفت: بهره مندی از عرضه اوراق و استفاده از بازار بدهی از دیگر روشهای تأمین مالی بود. تا به امروز برای بازپرداخت اوراق حتی یک ساعت هم با تأخیر مواجه نبودیم. اعتبار اسناد خزانه و اوراق دولتی خوش درخشید.
وی با بیان اینکه افزایش صادرات غیرنفتی از دیگر موضوعات مدنظر ما بود، گفت: دشمن در مقام انسداد این شیوه تأمین مالی برامد اما در 10 ماهه امسال نسبت به 10 ماهه سال 97، فقط 3 درصد کاهش ارزشی داشت و از نظر وزنی 27 درصد رشد داشت.
دژپسند تاکید کرد: اصلاح ارزش پایه صادراتی موجب کاهش ارزش صادرات شد آن هم برای اینکه صادرکنندگان کمتر در معرض فشار قرار گیرند. به طور متوسط گمرک 30 درصد ارزش پایه را کاهش داد و در واقع به رقم این عدد، فقط کاهش 3 درصدی در صادرات داشتیم. در واقع اگر عملیات را همگن کنیم باید رشد مثبت 7 درصدی را برای صادرات لحاظ کنیم.
دژپسند با بیان اینکه اگر چه دشمن تمام تلاش خود را بکار گرفت تا مسیر جلب سرمایه گذاری خارجی ما دچار مشکل شود اما چندان موفق نشد، گفت: طبق آخرین آمار که مربوط به 10 ماهه سال 98 است جلب سرمایه گذاری خارجی نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد 50 درصدی داشته است.
وی افزود: البته باید به جذب سرمایه گذاری خارجی هم فکر کنیم اما طبیعی است که فرایند جذب زمانبر است.
وزیر اقتصاد در ادامه با بیان اینکه بانکها طی چند سال گذشته بار سنگینی را به دوش کشیدند اظهار داشت: بانکها ناچارا متولی اموال تملیکی شدند و وجود دارایی منجمد مانع از انجام رسالت اصلی بانکها می شد اما بانکها با عزم و اهتمام جدی توانستند پارسال 700 هزار میلیارد تومان تسهیلات دهند و امسال نیز پیش بینی میشود میزان تسهیلات دهی به 700 هزار میلیارد تومان افزایش یابد.
به گفته دژپسند در 8 ماهه اول سال، 52 درصد این تسهیلات این اعطایی برای سرمایه در گردش بوده است.
وی با بیان اینکه در کنار واگذاری بحث مولدسازی دارایی نیز در دستور کار قرار دارد اظهار داشت: باید از بانک پایه بودن اقتصاد خارج شویم و سهم بازار سرمایه را افزایش دهیم. این روزها بازار سرمایه با یک قوت در حال افزایش سهم خود در اقتصاد است که باید آن را توسعه دهیم. فقط در بازار فرابورس حدود 6 هزار میلیارد تومان مورد مبادله قرار گرفته است. این عدد، عدد درشتی است زیرا در صورت کوچ به بازارهای دیگر، کل بازارها را دچار بحران می کند.
وزیر اقتصاد تصریح کرد: رویکرد مدیریت بورس در بازار سرمایه پرهیز از مداخله در بازار بورس در کنار مدیریت حمایت آمیز است.
وی گفت: از روز جمعه ای که سپهبد سلیمانی شهید شد تا دو هفته به صورت طاقت فرسا مراقبت صورت گرفت و جلساتی برای جلوگیری از سقوط غیرمنطقی بازار بورس برگزار شد. البته نوسان در بازار بورس طبیعی است اما سقوط ناشی از عوامل سیاسی باید مدیریت شود. الان هم بورس روند نرمالی را طی می کند و تلاش میشود که شرکت های متقاضی برای ورود به بورس با مانع مواجه نشوند.
دژپسند افزود: همچنین برای تحرک بیشتر اقتصاد خصوصی سازی را به معنای واقعی انجام خواهیم داد که یکی از مجاری خصوصی سازی شفاف و بدون دغدغه همین بازار سرمایه است زیرا رقابتی بوده و قیمت ها آشکار است و هیچ حرف و حدیثی وجود ندارد. روش های جدیدی را تدوین کرده ایم که با تصویب بودجه 99 کمک می کنیم تا مقیاس مردمی کردن اقتصاد در مسیر واگذاری های دولت عمیق تر شود. هدف فرعی ما تامین مالی دولت است.
وزیر اقتصاد با بیان اینکه در کنار تامین مالی، انضباط مالی نیز مهم بوده و ما بدنبال افزایش نقش ذیحساب هستیم، اظهار داشت: همچنین بهبود فضای کسب و کار به عنوان یکی از گام های تعیین کننده برای تحرک اقتصاد طی یک سال اخیر به طور ویژه مورد توجه بوده که یکی از دستگاههای همکار در این حوزه وزارت جهاد کشاورزی است.
میان ادراک فساد و واقعیت فساد فاصله است
وی در پاسخ به سئوالی مبنی بر اینکه چرا در رنکینگ جهانی فساد رتبه ایران 8 پله سقوط کرده است، افزود: این مسئله بیشتر مربوط به ادراک فساد میشود و میان ادراک فساد تا واقعیت فساد فاصله وجود دارد و ما به شدت می خواهیم این مسئله را مهار کنیم. در یک نظرسنجی از 100 نفر پرسید که آیا در ایران فساد وجود دارد و 93 نفر پاسخ مثبت دادند اما از بین این 93 نفر فقط 13 نفر توانستند مورد فساد را بگویند و این همان فاصله ادراک با واقعیت فساد است.
دژپسند گفت: من فساد را کتمان نمی کنم و دستگاه قضایی با فاسدین و عوامل موجب فساد برخورد می کند. البته فساد زمانی ریشه کن میشود که محیط شیشه ای شود واین مسئله مستلزم اقتصاد هوشمند است.
وزیر اقتصاد افزود: تا هفته دولت سال آینده گمرک هوشمند رونمایی میشود و تا پایان سال 99 بورس هوشمند به عنوان یک بورس نمونه در منطقه منا رونمایی خواهد شد.
به اینستکس متکی نمی شویم
وی در پاسخ به سوالی در مورد سازوکار اینستکس گفت: ما در مورد اینستکس امید داریم و تلاش هم می کنیم اما به این کانال اتکا نمی کنیم.
دژپسند گفت: دیشب در جلسه ای که با مقامات وزارت امورخارجه داشتیم اخبار نویدبخشی از اینستکس وجود دارد؛ اما استفاده خوبی می کنیم اما به آن متکی نمی مانیم.
وزیر اقتصاد درباره اف ای تی اف گفت: زمانی که مسئله ای بین شورای نگهبان و مجلس به اختلاف بخورد به مجمع تشخیص مصلحت نظام می رود و در آنجا تصمیم گیری میشود و در آخرین جلسه ای که با مجمع برگزار شد تصمیمی در این مورد گرفته نشد و موکول بررسی های بیشتر شد.
وی تصریح کرد: در جلسه مقدماتی با نمایندگان این نهاد مالی اعلام شد که از 41 اکشن پلن، 36 مورد در ایران اجرا شده است. بنابراین در این شرایط نمی توان ورود ایران به لیست سیاه را مطرح کرد. به هر حال امیدوارم مانع ورود به لیست سیاه اف ای تی اف شویم.