به گزارش پایگاه تحلیلی خبری بانک و صنعت، بحران ارزی ترکیه ادامه دارد. ارز ترکیه دوشنبه 11 درصد دیگر سقوط کرد. این سقوط به دلیل ترس از توانایی این کشور برای مقابله با بحران است که بازارهای جهانی را هم تکان داده است.
لیر ترکیه در تجارت صبحگاهی آسیا، 11 درصد از ارزش خود را در برابر دلار از دست داد. لیر هفته گذشته هم 20 درصد از ارزش خود را در درگیری سیاسی شدید با امریکا از دست داده بود. سرمایه گذاران درباره عدم اقدام دولت ترکیه برای مقابله با مشکلات اقتصادی مضطرب هستند.
تلنگر لیر، بازارهای جهانی را هم تکان داده است. با توجه به اینکه ترکیه از بانک های اروپایی وام های زیادی گرفته است، نگرانی ها از بازگشت این پول، بانک های اروپایی را تحت فشار قرار داده است.
روز دوشنبه، شاخص سهام توکیو، هنگ کنگ و شانگهای 1.5 درصد کاهش پیدا کرد.
رجب طیب اردوغان، رییس جمهوری ترکیه، خواستار افزایش نرخ بهره برای رفع بحران شده است
اقتصاددانان هشدار داده اند که اگر اعتماد به بازار برنگردد، ترکیه دچار رکود اقتصادی و بحران بدهی شدید خواهد شد و به کمک مالی صندوق بین المللی پول نیاز پیدا می کند.
ویلیام جکسون، اقتصاددان بازارهای نوظهور در Capital Economics می گوید: سرمایه گذاران به شدت نگران هستند دولت ترکیه برای بالا بردن ارزش پول اقدامی انجام ندهد و بحران بانکی این کشور همین طور بیشتر شود.
لیر از شروع سال جاری، 45 درصد از ارزش خود را در برابر دلار از دست داده است. این ماجرا برای شرکت های ترکیه ای که وام های خود را به پول امریکا پرداخت می کنند، مشکل آفرین است. در همین حال هم دولت امریکا فشار بر ترکیه را برای بازداشت یک کشیش امریکایی افزایش می دهد.
ترامپ در توئیتی نوشته: «من فقط تعرفه های آلومینیوم و فولاد را دوبرابر کردم، حالا لیر ترکیه هم به سرعت در برابر دلار بسیار قوی ما سقوط کرده است.»
دولت ترکیه طرحی برای این بحران اقتصادی در نظر گرفته است و برات البایراک، وزیر دارایی این کشور در گفتگویی با یک روزنامه ترکیه ای اعلام کرد دولت طرح پیشنهادی اقتصادی خود را از روز دوشنبه آغاز خواهد کرد.
البایراک که داماد اردوغان است، روشن نکرده که چه طرحی قرار است برای مقابله با این بحران عملی شود.
به گفته تحلیلگران، سرمایه گذاران به دنبال پاسخی متقاعد کننده از بانک مرکزی و دولت ترکیه هستند. یک دلار در حال حاضر، تقریبا کمتر 7 لیر است، این در حالی است که در شروع سال، هر یک دلار، کمتر از 4 لیر بود.