به گزارش پایگاه تحلیلی خبری بانک و صنعت، مجید شفیعپور در حاشیه مراسم امضای سند چارچوبی توافقنامه و تمدید استقرار مرکز منطقهای بازل در تهران بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دبیرخانه کنوانسیون بازل در جمع خبرنگاران گفت: وسعت کانونهای تولید ریزگردها رو به افزایش است، بخش وسیعی در استرالیا و در آسیا، مغولستان، چین، کره و ژاپن و همچنین صحرای قرهقوم ترکمنستان، افغانستان، پاکستان، ایران و تقریباً تمامی کشورهای حاشیه خلیجفارس غیر از عمان، عربستان سعودی، عراق، بخشهایی از جنوب ترکیه، سوریه، در آفریقا، تمام شمال و مرکز آفریقا، در اروپا، بخشهایی از اسپانیا و ایتالیا و همچنین بخش گستردهای از خاک آمریکای شمالی و بخشی هم از آمریکای مرکزی را تماماً کانونهای انتشار ریزگردها دربر گرفته است.
شفیعپور تصریح کرد: این یعنی معضل ریزگردها محدود به یک کشور و منطقه نیست و بحثی جهانی است که نیاز به تدابیر جهانی دارد.
وی ادامه داد: با پیگیری شدید جمهوری اسلامی ایران، نخستین قطعنامه درباره گرد و غبار به عنوان یک تلاش ارزشمند در دسامبر سال گذشته در مجمع عمومی ملل متحد تصویب شد که شاهکلید اصلی این تلاش، تکلیف دبیرکل ملل متحد برای تهیه، تنظیم و ارائه گزارشی از وضعیت طوفانهای شن و گرد و غبار در عرصه جهانی بود.
رئیس مرکز امور بینالملل و کنوانسیونهای سازمان حفاظت محیطزیست افزود: در دومین تلاش، خرداد ماه امسال در بانکوک ابعاد اقتصادی و اجتماعی هم بر ابعاد این معضل افزوده شد که با تلاش جمهوری اسلامی ایران و پاکستان آغاز شده و یک قطعنامه جهانی دیگر شکل گرفت. کلید این قطعنامه نیز ضرورت همکاری کشورهای هر منطقه درباره این موضوع است و مثلاً در غرب آسیا، ایران، عراق، سوریه، ترکیه، قطر و عربستان سعودی باید در این زمینه همکاری منطقهای داشته باشند.
شفیعپور خاطرنشان کرد: یک هفته پس از آن در نیمه خرداد ماه در دومین مجمع عمومی محیطزیست سازمان ملل متحد UNEA در نایروبی، سومین قطعنامه جهانی گرد و غبار شکل گرفت که آن هم با محوریت جمهوری اسلامی ایران آغاز شد و به انجام رسید و کلید این سومین قطعنامه، ضرورت مشارکت نهادهای مالی جهانی و منطقهای برای اجرای پروژههایی در این زمینه است.
وی تأکید کرد: جمهوری اسلامی ایران تلاشی را آغاز کرد که معضل گرد و غبار به عنوان یک معضل جهانی مطرح شود که به هیچ منطقهای محدود نیست و ضرورت ورود کنوانسیونهایی مثال بیابانزایی را نیز گوشزد کردیم. برای این کار هفته گذشته شاهد مصوب شدن دومین قطعنامه مجمع عمومی در کمیته دوم سازمان ملل بودیم و برای نهایی شدن آن طی حداکثر دو هفته آینده به مجمع عمومی ارائه شده و مسیر تشریفاتی تصویب آن طی خواهد شد.
رئیس مرکز امور بینالملل و کنوانسیونهای سازمان حفاظت محیطزیست با بیان اینکه در یک سال گذشته چهار قطعنامه خاص موضوع گرد و غبار با همت، تلاش و پشتیبانی جمهوری اسلامی به ثبت و تصویب رسید، گفت: از ویژگیهای مهم قطعنامه دوم مجمع عمومی، برگزاری یک اجلاس جهانی است که با حضور همه ذینفعان اعم از کشورها، مجامع مالی و تخصصی مثل سازمانهای اعلام هشدار قبلی برگزار میشود و قرار شد در نیمه اول سال 96، جمهوری اسلامی ایران در تهران میزبان این نشست جهانی باشد و پیشبینی میشود بالغ بر 50 کشور علاوه بر سازمانهای منطقهای و بینالمللی در آن حضور پیدا کنند تا چگونگی مواجهه و تعدیل اثرات پدیده گرد و غبار را بررسی کنند.