به گزارش پایگاه تحلیلی خبری بانک و صنعت، مروری بر جریان گردش چک در شبکه بانکی از این حکایت دارد که در آخرین آمارها در بهمن ماه سال گذشته حدود 9 میلیون و 600 هزار فقره چک مبادله شده که نسبت به دی ماه تا 0.2 درصد کاهش داشته است. حجم چکهای مبادلهای نیز حدود 73 هزار میلیارد تومان است که رشد 9.9 درصدی دارد. از مجموع چکهای مبادله شده هشت میلیون و 200 هزار فقره (58 هزار میلیارد تومان) وصول و یک میلیون و 400 هزار فقره (14 هزار و 900 میلیارد تومان) برگشت خورده است.
بررسی آمار چکهای برگشتی در استانها که از سوی بانک مرکزی ارائه شده، با نکات جالبی از جمله اختلاف قابل توجه بین پایتخت و سایر استانها همراه است. از مجموع 73 هزار میلیارد تومان چکهای مبادله شده 61.2 درصد مربوط به استان تهران بوده و بعد از آن استان خراسان رضوی و همچنین استان اصفهان قرار دارند.
اما در مورد یک میلیون و 400 هزار فقره چک برگشتی باید یادآور شد که تعداد آنها نسبت به بهمن دو سال پیش 1.1 درصد و از نظر مبلغ (حدود 14 هزار و 900 میلیارد تومان) 16.1 درصد افزایش دارد. در بین آمار چکهای برگشتی سهم بالای استان تهران دیده میشود که 35.7 درصد تعداد و 58 درصد مبلغ کل را به خود اختصاص داده است.
از چکهای مبادله شده در تهران حدود 517 هزار فقره که مبلغی حدود 8700 میلیارد تومان را شامل میشود، برگشت خورده است. از این تعداد حدود 498 هزار فقره به مبلغی نزدیک به 8300 میلیارد تومان به دلیل کسری یا نبود موجودی برگشت خوده است که نشان از برگشت 95 درصد چکهای پایتخت نشینان در نتیجه نبود پول دارد. همچنین استانهای اصفهان با 6.1 درصد، خراسان رضوی با 5.2 درصد و آذربایجان شرقی با 3.3 درصد بعد ازتهران از لحاظ چکهای برگشتی قرار دارند.
توزیع استانی چکهای برگشتی بر اساس تعداد
توزیع استانی چکهای برگشتی بر اساس مبلغ
چکهای برگشتی در حالی در مسیری هر چند کند اما روبه رشد حرکت میکند که در سالهای اخیر سیاستهایی برای ممانعت از افزایش اینچکها اجرایی شد که از جمله آن میتوان به سامانه پردازش و پذیرش الکترونیکی چک(چکاوک)، و به طور خاص به سامانه صدور یکپارچه الکترونیکی دستهچک (صیاد) اشاره کرد که این سامانه در سال گذشته رسما آغار به کار کرده است. در سامانه صیاد چکهای متحدالشکل و یکپارچه در شبکه بانکی صادر شده و اهدافی همچون افزایش ضریب امنیتی و اعتباربخشی به برگه چک و همچنین بررسی صلاحیتدارنده دستهچک از طریق سامانههای اعتبارسنجی بانک مرکزی را دنبال میکند.
مهمترین ویژگی چکهای صیاد به امکان استعلام اطلاعات مربوط به صادرکننده چک بر میگردد که دریافتکننده میتواند از آخرین وضعیت اعتباری صادرکننده آگاه شود.