به گزارش بانک و صنعت به نقل از پایگاه خبری اتاق ایران، بیشتر کالاهای اساسی مورد نیاز خانوار در دسته خوراکی ها قرار دارند. کاهش قیمت مواد غذایی یکی از مهم ترین شعارهایی است که مسئولان مدام به آن اشاره دارند و برای کنترل قیمت آن ها هم، نهادهای متفاوتی درگیر هستند؛ مثل تعزیرات حکومتی، اتحادیه ها و سازمان حمایت از حقوق مصرف کنندگان اما در نهایت تورم اقلام خوراکی با وجود همه وعده ها، تهدیدها و اقدام هایی مثل اختصاص دادن ارز دولتی به واردات نهاده های تولید آن ها، باز هم به شکل سرسام آوری گران می شوند و از مرز میانگین تورم کشوری هم عبور می کنند.
بر اساس گزارش مرکز آمار ایران، در اردیبهشتی که پشت سر گذاشتیم، تورم نقطه ای کل کشور ( اردیبهشت امسال نسبت به اردیبهشت سال گذشته) 46.1 درصد برآورد شده است. با این وجود، حدود 70 درصد از 53 قلم خوراکی منتخب مرکز آمار بیش از این رقم -46.1 درصد- در یک سالی که گذشت، گران شده اند.
15 درصد از کالاهای مورد بررسی مرکز آمار ایران، بیش از 100 درصد گران شده اند، برنج خارجی، نخود، کره پاستوریزه، خامه پاستوریزه، نوشابه گازدار، مرغ ماشینی، روغن نباتی جامد و هویچ اقلام خوراکی بودند که در میان دو بهار، تورم های سرسام آوری را تجربه کردند که در این میان، هویج فرنگی با 173 درصد رشد قیمت در یک سال بر صدر جدول تورم خوراکی ها نشسته است.
تنها کالای خوراکی که در مدت زمانی مورد بحث، ارزان شده است، لیمو ترش با منفی 26.5 درصد تغییر قیمت است و کمترین افزایش قیمت هم مربوط به سیب زمینی با 3.2 درصد رشد نسبت داده می شود.
رکورددار رشد قیمت
در ماه گذشته اما، با وجود کاهش نرخ دلار و برقرار شدن آرامش نسبی در بازارها، نسبت به ماه فروردین، همچنان افزایش قیمت بعضی کالاها ادامه پیدا کرده است. 73 درصد خوراکی های منتخب مرکز آمار ایران در اردیبهشت سال 1400، نسبت به فروردین همین سال، افزایش قیمت را تجربه کرده اند که در این میان رکود گران شدن در یک ماه در کارنامه نوشابه گازدار با افزایش 7.9درصدی قیمت به ثبت رسیده است.
بیشترین کاهش قیمت در یک ماه هم به خربزه با 38.3 درصد کاهش، نسبت داده شده و به روایت مرکز آمار ایران، هندوانه، خیار، موز، پرتقال، تخم مرغ، بادمجان، کدوسبز، سیب، روغن جامد، قارچ، پیاز و روغن مایع ارزان در ماه گذشته نسبت به فروردین ماه، ارزان شدند.