به گزارش بانک و صنعت، بانک مرکزی برای بانک هایی که این قانون را رعایت نکنند جریمه نقدی نیز درنظر گرفته است.
در این دستورالعمل بانک مرکزی در مورد الزام بانکها به ایجاد حساب های جاری متمرکز عنوان شده است: «طبق مفاد دستورالعمل جدید بانکها موظف خواهند شد ظرف مدت شش ماه پس از لازم الاجرا شدن دستورالعمل، حساب های جاری غیرمتمرکز (سنتی) خود را به طور کامل غیرفعال کنند و صرفا حساب های جاری متمرکز مورد استفاده مشتریان قرار گیرد. این الزام می تواند گام بسیار مهمی جهت پیاده سازی سیستم بانکداری متمرکز در شبکه بانکی کشور باشد.»
همچنین در این دستورالعمل به ممنوعیت افتتاح بیش از یک حساب جاری در هر بانک نیز اشاره و ذکر شده است: «به منظور کاهش آمار چک های برگشتی و نیز جلوگیری از افتتاح و نگهداری حساب های جاری متعدد برای شخص واحد در یک بانک، در دستورالعمل جدید موضوع ممنوعیت افتتاح و نگهداری بیش از یک حساب جاری برای هر شخص حقیقی مدنظر قرار گرفت. در این راستا بانک موظف است، ظرف یک سال از لازم الاجرا شدن دستورالعمل، تمامی حساب های جاری موضوع این بند را شناسایی و پس از اطلاع مکتوب به مشتری، تا زمان تعیین تکلیف حساب های جاری مازاد، در مرحله اول از اعطای دسته چک جدید به حساب های جاری مازاد، خودداری کرده و در مرحله بعد، نسبت به انسداد حساب های جاری مازاد اقدام کند. مشتریان نیز موظف به تعیین حساب های جاری مازاد خود در هر بانک هستند و در صورت استنکاف از انجام، بانک مکلف است راسا اقدام به تعیین حساب های جاری مازاد آنها کند.»
جریمه نقدی بانکها در صورت اجرا نکردن مقررات حساب جاری نیز موضوع دیگر مطرح شده در این دستورالعمل است. در این مورد که با عنوان «به کارگیری ماده 44 قانون پولی و بانکی به منظور ایجاد ضمانت اجرایی برای مقررات حساب جاری» به آن تاکید شده، ذکر شده است: «با هدف رعایت کامل مفاد دستورالعمل جدید و نیز پیشگیری از بروز تخلف، بانکهای متخلف مشمول مجازات های انتظامی موضوع ماده 44 قانون پولی و بانکی کشور خواهند شد. بنابراین در دستورالعمل جدید مهمترین ابزار اجرای مقررات که همان ضمانت اجرای مقررات است، به نحو مطلوبی لحاظ شده است. ماده 44 قانون پولی و بانکی کشور، تخلف از دستورات بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران را موجب اعمال مجازات های انتظامی تذکر کتبی به مدیران یا متصدیان متخلف، پرداخت مبلغی روزانه تا حداکثر 200 هزار ریال برای ایام تخلف و ممنوع ساختن بانک یا موسسه اعتباری غیربانکی از انجام بعضی امور بانکی به طور موقت یا دائم دانسته است