سید عباس موسویان در خصوص جزئیات اوراق سلف نفت اظهار داشت: کلیات این اوراق در کمیته فقهی بررسی و تصویب شد و قرار است جزئیات آیین نامه اجرایی آن نیز مجدد در کمیته مطرح شود .
وی افزود: این اوراق بر پایه قرارداد سلف بوده و از سوی شرکت ملی نفت، مقدار معینی از نفت کشور پیش فروش میشود. خریداران این اوراق مقدار مشخصی از نفت را خریداری و از افزایش قیمت نفت سود میبرند.
دبیر کمیته فقهی بورس در خصوص موفقیت این اوراق گفت: موفقیت در فروش اوراق سلف نفتی بستگی به نرخ در نظر گرفته برای آن دارد. پیشبینی اولیه برای فروش به سه شکل ریال، دلار و ریال و دلار قابل تبدیل به هم است. سود اولیهای که برای اوراق در نظر گرفتهاند مناسب بود و به نظر میرسد استقبال خوبی از آن شود.
موسویان در خصوص سود در نظر گرفته شده برای اوراق نفتی ادامه داد: هنوز قطعی نشده اما بر اساس نرخ بین المللی دلار 10 درصد برای هر سال سود در نظر گرفتهاند و با توجه به اینکه دلار به طور متوسط بالای 10 درصد سالانه رشد میکند، به نظر میرسد که سالانه 20 درصد از این طریق سود نصیب دارندگان اوراق شود. همچنین، ممکن است از محل افزایش قیمت نفت نیز سود دیگری بدست آورند.
به گفته وی، خریداران اوراق نفتی در صورتی که قیمت نفت در نرخ پایهای که در قرارداد ذکر شده ثابت بماند، 20 درصد از این طریق سود بدست میآورند و اگر قیمت نفت در بازار بین المللی از مقدار مشخصی که در قرارداد ذکر میشود بالاتر رود علاوه بر سود 20 درصدی از این محل نیز سود کسب میکنند.
وی در خصوص تحویل نفت در زمان سررسید و اینکه آیا منجر به تحویل فیزیکی میشود یا خیر، بیان کرد: با توجه به اینکه تحویل فیزیکی نفت خام فرایند خاصی دارد، هر کسی نمی تواند این کار را انجام دهد. بر این اساس شرکت ملی نفت ایران پیش بینی کرده که اگر کسی تقاضای تحویل نفت را دارد می تواند اوراق یک میلیون بشکه را از دست مردم جمع آوری کرده و از شرکت ملی نفت ایران آن را تحویل بگیرد.
دبیر کمیته فقهی بورس با اشاره به اینکه اگر کسی احتیاج به نفت خام ندارد میتواند به قیمت روز آن را به شرکت ملی نفت بفروشد، تصریح کرد: یکی از مزایای این اوراق نسبت به اوراق مشارکت سود تضمین شده بیشتر آن است و علاوه بر سود تضمین شده، سود دیگری از طریق افزایش قیمت نفت نیز بدست میآورند، بنابراین بازدهی بیشتری نسبت به اوراق مشارکت فعلی دارد.
وی ادامه داد: با توجه به گذشته شرکت ملی نفت ایران که چنین پیشفروشی را برای شرکت های خارجی داشت، این سود به جیب کشور های خارجی میرفت، اما با فروش این اوراق این سود به نصیب مردم کشور میشود.
موسویان در پاسخ به این سؤال که برخی احتمال شکست این طرح را میدهند نظر شما در این باره چیست، اظهار داشت: موفقیت این طرح همان طور که گفته شد به نرخ گذاری آن بستگی دارد؛ اگر بر اساس واقعیت و کشش بازار این نرخ تعیین شود موفق خواهد شد ولی اگر انتظار سرمایهگذاران را برآورده نکند موفقیت آن با تردید روبهرو میشود.
این مقام مسئول با اشاره به اینکه بر اساس نرخهایی که در حال حاضر اعلام شده، این میزان مناسب بوده و استقبال خوبی از آن میشود، درخصوص احتمال تغییر نرخ سود خاطر نشان کرد: این مسئله به سیاست گذران اصلی کشور از جمله وزارت اقتصاد، سازمان بورس، بانک مرکزی و سایرین که تصمیم گیرنده هستند بستگی دارد.
وی در ادامه بیان کرد: گسترش این اوراق باعث میشود بخشی از منافعی که از طریق فروش نفت از کشور خارج میشد به مردم کشور خودمان تعلق میگیرد. همچنین، معتقدم این اوراق مناسب بوده زیرا یک سود تضمین شده مشخصی داشته و احتمال افزایش سود آن نیز وجود دارد.
دبیر کمیته فقهی بورس در پایان با بیان اینکه اوراق سلف نفتی برای افرادی که در تجارت نفت کار میکنند این اوراق سرمایه گذاری مناسبی است، گفت: اوراق سلف نفتی یک ابزار جدید با ویژگی خاص است و برای افردادی که در بخش گاز و نفت فعال هستند یک ابزار سرمایه گذاری خوب است.