به گزارش روز چهارشنبه شبکه تخصصی بانک و صنعت ،افزایش تعداد بانکهای حاضر در بورس از پایان سال 87 و با واگذاری بانک ملت به عنوان اولین بانک دولتی آغاز شد و با ورود بانکهای خصوصی به بورس و فرابورس در سال 89 و90 قوت گرفت به طوری که در حال حاضر15 بانک در بازارسرمایه حضور دارد که در این میان بانکهای اقتصاد نوین، سینا، کارآفرین، پست بانک، پارسیان، تجارت، ملت، صادرات و بانکهای تازه وارد پاسارگاد، انصار در بورس و بانک تات، سرمایه، دی، گردشگری و آرین نیز در فرابورس فعال هستند.
در حال حاضر بانکهای حاضر در بورس با در اختیار گرفتن21،4 درصد از ارزش بازار سرمایه در مقام نخست صنایع بورسی ایستادهاند. فلزات اساسی با 24 شرکت 17 درصد ارزش بازار ایران را دراختیار دارد و مخابرات با 12 درصد در جایگاه سوم جای گرفته است.
نگاهی به وضعیت ورود بانکها به بازار سرمایه نشان میدهد که پای بانکها از سال 82 و با ورود بانک کارآفرین باز شد و این بانک در اوایل تیر ماه 1382 به عنوان نخستین بانک در تابلو معاملات بورس ایران پذیرفته شد و در ابتدای ورود عملکرد جالب توجهی از خود نشان داد. پس از آن بانک اقتصاد نوین در آخرین روزهای دی 1382 و بانک پارسیان در اوایل آبان 1386 به تابلو معاملات راه یافتند.
پارسیان و پاسارگاد بیشترین سهامدار و سرمایه دار هستند
با این حال طی سال های 82 تا90 به میزان 15 بانک دولتی و خصوصی به بورس و فرابورس راه یافتند و در حال حاضر این صنعت بیش از 221 هزار نفر سهامدار دارد.
جزئیات تعداد سهامداران بورسی نشان میدهد که 9 بانک فعال در بورس مجموعا 221 هزار و 633 سهامدار دارد که در مرداد ماه و با عرضه بانک پاسارگاد 49 هزار و 661 سهامدار جدید به آن اضافه شده است.
این در حالی است که بانک پارسیان از میان شرکتهای بانکی بیشترین سهامدار را به خود اختصاص داده و با 71 هزار و 960 نفر در صدر جدول ایستاده است. پاسارگاد با 49 هزار و 954 نفر در جایگاه بعدی قرار گرفته و اولین بانک دولتی واگذار شده یعنی بانک ملت 39 هزار و 342 سهامدار دارد.
بانک تجارت 29 هزار و600، اقتصاد نوین 8 هزار و 832، کارآفرین8 هزار و204، صادرات 7 هزار و 281، سینا 3 هزار و 543 و پست بانک 2 هزار و 917 نفر سهامدار دارد که با این میزان در انتهای جدول قرار گرفته است و در ماه گذشته100 نفر نیز از آن خارج شدند. تعداد اندک سهامداران در آخرین بانک دولتی واگذار شده به دلیل مشکلات واگذاری عرضه، بالارفتن غیر واقعی سهم و آینده پر ابهام آن است.
سرمایه بانکهای حاضر در بورس نشان میدهد که بیشترین سرمایه به مبلغ 2725 میلیارد تومان است که به بانک پاسارگاد تعلق دارد. پس از پاسارگاد، بانکهای صادرات و ملت با سرمایههایی معادل 2016میلیارد تومان و 1600میلیارد تومان در جایگاه بعدی قرار گرفتند.
کمترین سرمایه این صنعت 56 میلیارد تومان است که به پست بانک تعلق دارد وهمچنان موضوع افزایش سرمایه و برگزاری مجمع در هاله ای از ابهام است.
گران ترین و ارزان ترین بانک
سهام شرکتهای بانکی با توجه به وزن سنگینی که در بازار دارند هفته گذشته باعث رکوردزنی جدید شاخص شدند و خبر احتمال افزایش نرخ سود بانکی باعث رشد سهام شرکتهای بانکی و در نهایت ورود شاخص به کانال 27 هزار واحدی شد.
روند قیمتی سهام بانکهای فعال بورس نیز حاکی از آن است که بیشترین قیمت و P/E به پست بانک تعلق دارد و این بانک با 622 تومان و P/E هجده گرانترین سهم این گروه باشد.
پس از پست بانک سهام بانکهای اقتصادنوین و پارسیان به ترتیب با قیمتهای 381 و 344 گران ترین سهام این گروه بودند. بانک صادرات که در این هفته و در پی انتشار خبر اختلاس 3 هزار میلیارد تومانی روند نزولی آغاز کرده است با قیمت 162 تومان در انتهای جدول جای دارد.
P/Eهای بانکی
متوسط P/E بانکها معادل 6،78 مرتبه است و بانکهای حاضر در بورس تا پایان مرداد ماه 37 هزار و 438 میلیارد ریال سود تقسیم کردند.
مقایسه P/E بانکها نشان دهنده این است که پارسیان، تجارت و صادرات P/E هایی برابر با 6 کمترین میزان P/E را به خود اختصاص دادند و بالاترین P/E در این گروه معادل 21،5 مرتبه به بانک آرین اختصاص دارد.
به این ترتیب مجموع ارزش بازار 15 بانک حاضر در بورس و فرابورس بالغ بر 28 هزار میلیارد تومان است که این رقم حدود 24 درصد مجموع کل ارزش بازار بورس و فرابورس را تشکیل می دهد و این گروه بیشترین وزن بورس را به خود اختصاص داده است و تحولات قیمتی آنها در شاخص بورس تاثیر گذار است.