در روزهای اخیر بحث داغ برسر مبلغ دیه و پرداخت آن ، بعد از زمان ابلاغ آن به دستگاه های ذی ربط ،همه چیز را تحت الشعاع خود قرار داده و امّا و اگرهای زیادی به راه انداخته است .
از آن جا یی که بین خود مسئولین ذی ربط نیز تفاوت دیدگاههای عمیق و ابراز نظرهای زیادی وجود دارد، قطعا بدانید که دود این تصمیم گیری های ّ ً به چشم رانندگان و به خصوص مسافر برهای زحمتکش " قشر ضعیف جامعه" خواهد رفت ، زیرا به طور طبیعی با گران شدن بیمه و هزینه های آن ، باید به دنبال گران شدن تعرفه های حمل و نقل نیز باشیم .
این که به قول حجت الاسلام والمسلمین محسنی اژه ای سخنگوی دستگاه قضایی کشور سال گذشته مبلغ 60 میلیون به اشتباه محاسبه شده بود ، ( که این محاسبه باز از طرف مسئولین بوده نه اقشار عادّی جامعه ) ؛ ویا سردارعزیر راهنمایی و رانندگی معتقدند که ازدیاد مبلغ دیه را عامل باز دارنده خوانده بود، و موافقان اندکی که این نرخ را موافق حال جامعه می دانند ! باید خاطر نشان کرد ،عمدی نبودن تصادفات منجر به فوت به لحاظ عدم ایمنی جاده ای و استاندارد نبودن خودروهای ساخت داخل و بعضا وارداتی سهم بسیاری از قصور های رانندگی را در بر دارد و ایکاش این سهم بیمه و ازدیاد آن از خودرو سازان متخلف در امر به روز رسانی ساخت اتومبیل ( که یک کارشناس ، استاندارد ساخت خودرو را در ایران 20 سال عقب تر از جهان دانست ) و همچنین مسوولان و دست اندر کاران راه و ترابری اه و دیگر دست اندرکاران زیر ساخت ها ،اخذ می شد تا یک راننده که به هیچ عنوان نمی خواهد خود را در چنین معضلاتی گرفتار ببیند ، ناخواسته گرفتار بدهی و زندان شود!.
* چندین سال پیش و در پی ازدیاد مبلغ دیه در استان خراسان شاهد بر خورد جزئی یک اتومبیل با عابر پیاده بودم و البته به علت حساسیت شخصی در پی دانستن واقعیت بر آمدم و مشاهد شد، با وجود کم کردن سرعت توسط راننده و کنار کشیدن خودرو ، عابر سعی به تصادف عمدی با اتومبیل را داشته تا به خاطر فقر و گریز از آن با دریافت مبلغ دیه ،خانواده ی عابر از مشکلات خود رهایی یابند!
این اتفاق بصورت جزئی تر یک بار در تهران نیز برایم اتفاق افتاد و جالب تر اینکه در هر 2مورد رانند گان مقصر شناخته شده اند و ملزم به پر داخت دیه ! ! !
درست است که این هزینه از طرف بیمه پرداخت می شود امّا بیمه از جیب مبارکش آن را بذل و بخشش نمی کند بلکه باید آن را در هزینه های بیمه لحاظ نماید که این هم اجحاف در حقّ بیمه گر و هم بیمه گذار خواهد بود .
از طرف دیگر ، اشخاصی که با اتومبیل قسطی خود( که غریب به اتفاق ماشین های عمومی نیز، چنینند ) مسافر کشی می کنند یا باید آن را در هزینه های خود لحاظ نمایند و یا باید از بیمه کردن ماشین خود صرف نظر کنند که این خود در صورت بروز حادثه بر تعداد زندانیان دیه می افزاید .
در ماه مبارک و برنامه های تلویزیونی چندین بار تا به حال شاهد این بوده ایم که افرادی به خاطر دیه ی چند صد هزار تومانی و تصادفات جزیی در زندان به سر می برند ، حال اگر بخواهد این تغییر اعمال شود، چه بسا این تعدادبه سرعت افزایش می یابد و چون رقم بدهکاری های زیاد می شود از ستاد دیه هم کاری ساخته نیست..
یاداوری این نکته هم ضروری است که حتی اگر ما و شما هم راننده منضبط و با حوصله ای باشیم دیگران رعایت نمی کنندو ما را به دردسر می اندازند یا انکه بعضی ها در جامعه برای کسب در آمد های نامشروع " »ا بخوانید از سر ناچاری و نداری و فقر !!" خود یا خودرو هایشان را به خودرو شما می کوبند.!؟
حمید بیات