به گزارش پایگاه تحلیلی خبری بانک و صنعت ، هر چند رشد 32 درصدی فصل زمستان 94 بازار سهام بر پایه مواردی مانند امکان افزایش ظرفیت تولید شرکتها، ورود سرمایهگذاران خارجی و انعقاد قراردادهای جدید و در نهایت چشمانداز رشد 4 تا 5 درصدی اقتصاد در امسال تا حدودی قابل توجیه بود، اما باید به ماهیت زمانبر انعکاس این تحولات در سودآوری شرکتها توجه داشت. آگاهان بازار عقیده دارند، در صورتی که روند رشد بورس با همان شتاب فوقالعاده زمستان سال گذشته ادامه پیدا میکرد، قیمت سهام از واقعیت تحولات اقتصادی کشور به طور قطع سبقت میگرفت.
مجموعهای از مثبتها و منفیها
در اینباره یکی از کارشناسان ارشد بازار سرمایه معتقد است، نمیتوان انتظار داشت بازار سرمایه همیشه روند صعودی را طی کند بلکه این بازار مجموعهای از مثبتها و منفیها است.
فرهاد رمضان به افت روزهای گذشته بازار سرمایه اشاره کرد و افزود: بازار سرمایه با کمبود نقدینگی روبهرو شده است. بنابراین باید شرایطی مهیا شود تا سرمایهگذاران پولهای خود را به این بازار وارد کنند. وی با اشاره به اینکه بازارهای موازی بازار سرمایه وضعیت چندان مناسبی ندارند، بیان کرد: بازارهای موازی بازار سهام چندان عمیق نیستند و به همین دلیل سرمایهگذاران رغبت چندانی برای ورود پولهای خود به این بازارها ندارند. برای نمونه بازارهای ارز، مسکن و طلا به دلیل نوسانات قیمتی اندک در دولت تدبیر و امید، آینده مثبتی ندارند و گزینههای مناسبی برای سرمایهگذاری بهشمار نمیآیند. بنابراین بخشی از نقدینگیهای خود را باید وارد بازار سهام کنند.
رمضان به کاهش نرخ سودهای بانکی نیز اشاره کرد و افزود: با کاهش نرخ تورم در کشور، دولت اقدام به کمکردن نرخ سودهای بانکی کرده است. این موضوع موجب میشود بخشی از نقدینگی از بازار پول خارج شود و به سوی بازار سرمایه حرکت کند. وی در پاسخ به این سوال که به نظر شما بنگاههای اقتصادی فعال در بازار سرمایه چه زمانی بهبود پیدا خواهند کرد، بیان کرد: برای آنکه شرکتهای بورسی به سودآوری برسند، نیاز است تحریمهای بینالمللی از میان برود و گشایشهای اقتصادی در کشور اتفاق بیفتد.
رمضان برطرف شدن مشکلات اقتصادی و سهولت در نقل و انتقال پول را عامل ورود سرمایهگذاران خارجی به کشور دانست و اظهار کرد: با ورود سرمایهگذاران خارجی و همچنین مشارکت این افراد در پروژههای اقتصادی، وضعیت بنگاههای اقتصادی نیز بهتر خواهد شد.
این کارشناس ارشد بازار سرمایه شفافیت را یکی از نیازهای این روزهای بازار سرمایه خواند و گفت: هر چه شفافیت در بازار سهام افزایش یابد، شایعات کمتر در بازار به وجود میآید و این موضوع موجب خواهد شد تا سرمایهگذاران نیز رفتارهای اقتصادی بهتری داشته باشند و از رفتارهای هیجانی دوری کنند.
وی به سهامداران توصیه کرد: شرکتهای بورسی و بنگاههای اقتصادی شرایط بهتری را در آینده خواهند داشت. بنابراین نیاز است سرمایهگذاران با دید بلندمدت به بازار سرمایه نگاه کنند.
اصلاح زمانی در بورس
در اینباره مدیر سرمایهگذاری کارگزاری تدبیرگران فردا نیز معتقد است، بازار سرمایه در شرایط فعلی قدرت زیادی برای رشد ندارد. علیرضا مستقل با اشاره به اینکه بازار سهام به اصلاح زمانی نیاز دارد، بیان کرد: نمیتوان انتظار داشت بازار سرمایه یکباره از رشد برخوردار شود بلکه در چنین حالتی برای آنکه بازار سهام بتواند رشد پایداری داشته باشد، به زمان بیشتری نیاز است.
وی به انتخابات ریاستجمهوری امریکا و ایران بهعنوان عوامل اثرگذار بر بازار سرمایه اشاره کرد و گفت: این دو مورد بهعنوان ریسکهایی برای بازار سرمایه قلمداد میشوند و به این ترتیب برخی از سرمایهگذاران در انتظار هستند تا پس از مشخصشدن آنها اقدام به ورود نقدینگیهای خود به بازار سهام کنند.
مستقل با اشاره به اینکه تا پایان سال اصلاح قیمتی در بازار نخواهیم داشت، بیان کرد: به نظر میرسد با شرایط موجود، بازار سهام در کوتاهمدت رشدی را تجربه نکند و قیمت سهام نیز با نوسانات جزئی همراه باشد. به این ترتیب پیشبینی میشود این بازار تنها با اصلاح زمانی همراه شود. وی به اقدامات مثبت اقتصادی دولت تدبیر و امید اشاره کرد و گفت: در این سالها کارهای اقتصادی زیادی شده است. به این ترتیب در صورت انتخاب مجدد این دولت، چشمانداز اقتصاد و بازار سرمایه بسیار مثبت خواهد شد.
مستقل یکی از بهترین اقدامهای دولت را کاهش نرخ سود بانکی خواند و اظهار کرد: کم شدن نرخ سودها موجب حرکت نقدینگیها در بازار خواهد شد و بخش زیادی از پولهای پارک شده در بانکها از آن خارج میشود. وی به لزوم اجرایی شدن کامل آن در کشور اشاره کرد و گفت: باید نظارتهای کافی وجود داشته باشد تا همه بانکها کاهش نرخ سود بانکی را به درستی انجام دهند. با توجه به آنکه روند کاهشی سودهای بانکی ادامهدار خواهد بود، به نظر میرسد چشمانداز بازار سرمایه نیز بهبود پیدا کند.
وی در پاسخ به این سوال که کدام صنعت میتواند در بازار سرمایه پیشتاز باشد، بیان کرد: در شرایط کنونی نمیتوان صنعت خاصی را نام برد و هیچکدام از صنایع ظرفیت چندانی ندارند که بتوانند رشد پایداری را در بازار سهام به وجود آورند.
این کارشناس بازار سرمایه به تکسهمهای با شرایط بنیادی مطلوب در بورس اشاره کرد و گفت: این سهمها میتوانند با ارائه گزارشهای قابل قبول به بازار و همچنین یک دوره زمانی شرایط بهتری نسبت به سایر سهام داشته باشند و از سوی دیگر با کاهش واقعی سود در سیستم بانکی و ورود نقدینگی بهبورس با روند رو به رشد و در عین حال منطقی روبهرو شوند.
چشمانداز مثبت بورس
یک کارشناس بازار سرمایه با اشاره به اینکه حدود 2سال است بازار سرمایه تحت تاثیر عوامل مختلفی با رکود و نوسانات مثبت و منفی همراه شده است، بیان کرد: این موضوع فعالان بازار سرمایه را دچار بیاعتمادی نسبت به اثرگذاری اخبار مثبت مختلف بر روند خود کرده است، بهطوریکه با ارائه طرح تسهیلات25 میلیونی خرید خودرو شاهد بیاقبالی سهام این شرکتها در هفته گذشته در بازار بودیم.
نیما ملایی در رابطه با نرخ سود سپرده بانکی و بلاتکلیف ماندن آن در جریان اجرای بسته حمایتی خروج از رکود گفت: دولت درحالحاضر سعی دارد تا حالت تحکمی و دستوری در اقتصاد ایجاد نکند و در همین راستا دست بانکها را تا حدود زیادی باز گذاشته است تا نظام عرضه و تقاضا نرخ سود سپرده را متناسب با نرخ تورم کاهش دهد، چراکه با کاهش تورم تقاضا برای تسهیلات بالای 20 درصد بانکها کاهش مییابد و بانکها ناچار به کم کردن نرخ بهره تسهیلات و سپردهها خواهند شد، که به نظر من بهطور قطع این امر در آینده رخ میدهد اما با آهنگی آهسته.
این تحلیلگر بازار سرمایه در رابطه با چشمانداز عملکرد نیمه دوم امسال گفت: با توجه به شرایط موجود تنها در صورت لغو تحریمها میتوان انتظار بهبود درآمدی صنایع مختلف در نیمه دوم سال 95 را داشت و به نظر من تا پایان امسال تغییری در بازار سرمایه و اقتصاد کشور ایجاد نخواهد شد اما میتوان برای سالهای آینده چشمانداز مثبتی برای بورس و اقتصاد کشور متصور شد.
وی با اشاره به اینکه بحث اثرگذاری اصلاح سیاستهای اقتصادی دولت دو جنبه روانی و واقعی دارد، اظهار کرد: در بعد روانی همانطور که عنوان شد شاهد بیاقبالی سهام این شرکتها بودیم، در بعد واقعی باید گفت در میانمدت هر چند این طرح بر صنعتی مثل لیزینگ اثر معکوس داشته، اما بر خودرو و صنایع وابسته میتواند اثر مثبت داشته باشد.
ملایی با اشاره به اینکه ارائه چنین تسهیلاتی نقدینگی مورد نیاز خودروسازان برای تولید و افزایش کیفیت را در کوتاهمدت تامین خواهد کرد، گفت: این طرح مثل مسکنی کوتاهمدت بر روند سودآوری این شرکتها اثر خواهد داشت چراکه در بحث کاهش و افزایش تیراژ فروش محصولات خودرویی، نقدینگی مورد نیاز آنها برای ایجاد درآمد در صنعت مهمتر است.
او در ادامه تاکید کرد: خودروی صنعتی مجموعهساز بوده و اگر رونق در آن ایجاد شود بهطور قطع صنایع وابسته مثل فولاد، سنگآهن و پتروشیمیها نیز با رونق نسبی همراه خواهند شد و نکته مهم دیگری که در رابطه با رونق این صنعت وجود دارد، حضور سرمایهگذاران خارجی در آن است که با ایجاد رونق و افزایش کیفیت زمینه حضور این سرمایهگذاران در این صنعت مهم کشور ایجاد خواهد شد.
منبع: گسترش صمت