به گزارش پایگاه تحلیلی خبری بانک و صنعت به نقل از روابط عمومی مجمع تشکلهای دانشبنیان ایران، افشین کلاهی رئیس مجمع بابیان این مطلب گفت: در هر یک از این جلسات پنجگانه بخشهای مختلفی از مشکلات و موانع اقتصاد دانشبنیان با حضور مسئولان دستگاه های مربوطه مطرح شد و علاوه بر شرکتهای دانشبنیان و اعضای مجمع تشکلهای دانشبنیان و نمایندگان مجلس، جمعی از معاونین وزارت امور اقتصاد و دارایی، وزارت صمت، بانک مرکزی، معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری، رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی، رئیس سازمان امور مالیاتی، رئیس گمرک، رئیس سازمان تامین اجتماعی، مسئولین اداره ثبت، پلیس فتا و غیره به دعوت سید امیرحسین قاضیزاده هاشمی عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی حضور داشتند.
رئیس مجمع تشکلهای دانشبنیان با ابراز امیدواری از نتیجه برگزاری چنین جلساتی افزود: امید به بهبود امور دانشبنیانها افزایش مییابد وقتی نشستهایی برگزار میشود که تمام بازیگران این اکوسیستم از تصمیم گیران تا تصمیم سازان، مجریان، تشکلها و شرکتهای دانشبنیان در آن حضور مییابند و نظراتشان را اعلام میکنند. قانونگذار با مشکلات و خلاهای قانونی و مجریان نیز با موانع ساختاری که شرکتهای دانشبنیان با آن مواجه هستند، آشنا میشوند. درنهایت با تکیه بر خرد جمعی راهکارهایی در جهت بهسازی فرآیندها و قوانین این حوزه ارائه میشود.
کلاهی همچنین در این نشست از معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری و ریاست صندوق نوآوری و شکوفایی به دلیل اقداماتشان در راستای بهبود وضعیت شرکتهای دانشبنیان و ارائه تسهیلات قدردانی کرد و گفت: در حال حاضر شاهد هستیم زیستبوم دانشبنیان شکلگرفته است که این اتفاق مهم نتیجه نزدیک شدن نظرات معاونت و صندوق با دیدگاهها و نظرات بخش خصوصی است. حسن نیت مدیران و روسای این دو نهاد و جلسات متناوبی که با مجمع و نمایندگان بخش خصوصی داشتند موجب شد که در وهله اول مشکلات بخش خصوصی را بهدرستی درک کنند و سپس با هوشمندی یا راهکارهای پیشنهادی را اجرا کردند یا مسیری در جهت رفع آنها ساختند.
او به نتیجه عملیاتی این سلسله نشستها اشاره کرد و افزود: پسازاینکه مشکلات طبقهبندی شد، دبیرخانهای در مرکز پژوهشهای مجلس و هیات رئیسه راهاندازی میشود تا با همکاری مجمع تشکلهای دانشبنیان تمامی امور مطرحشده در جلسات را پیگیری و نتایج هر یک از راهکارهای ارائهشده را اعلام کند و اگر ایراد قانونی یا آییننامهای در این مسیر وجود داشت جهت رفع آن اقدامات لازم انجام شود.
کلاهی در ادامه به شرح برخی از مهمترین مطالبات مطرحشده از سوی فعالان دانشبنیان اشاره کرد و گفت: قوانین و مقررات از مهمترین نکاتی بود که حول محور آن نکات بسیاری شامل تعدد قوانین، تعدد تصمیمگیرندگان و قوانین سختگیرانهای که در بیمه و مالیات و بخشهای دیگر وجود دارد، مطرح شد.
او افزود: همینطور ناکارآمدی قوانین سنتی که با نیازهای فضای کسبوکار نوین تطابقی ندارد و متاسفانه در اصلاحیه فعلی قانون تجارت هم اشاره ای به کسبوکارهای نوپا نشده است درنهایت لزوم نظارت بر اجرای قوانین که مهمترین فایده آن شفافسازی است، تاکید شد.
رئیس مجمع تشکلهای دانشبنیان به اصلاح رگولاتوری در حوزه کسبوکارهای نوین نیز اشاره کرد و گفت: از دیگر مطالبات مطرحشده ایجاد حوزههای خاص جهت رسیدگی به امور و فعالیتهای شرکتهای دانشبنیان در سازمانهای مختلف است. برای مثال اختصاص واحدهای ویژه برای بیمه، مالیات و غیره میتواند برخی از فرآیندها را برای شرکتهای دانشبنیان تسریع کند.
او لزوم فرهنگسازی، تبلیغ محصولات و خدمات دانشبنیان را از جمله خواستههای مشترک بخش خصوصی و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری برشمرد و گفت: در این سلسله نشستها برخی از مطالبات هم توسط بخش خصوصی و هم نهادهای حاکمیتی مطرح شد ازجمله آنها فرهنگسازی مصرف کالای تولید داخل است که نهادهای متولی امور اجتماعی باید بسترساز استفاده از آنها در جامعه باشند.
به گفته وی، وجود موانع کسبوکار و نداشتن سهمی از بازار داخلی، ضرورت ایجاد مشوق برای سرمایهگذاران جهت فعالیت در این حوزه، وجود موانعی در تامین ارز و تسهیل روند صادرات محصولات شرکتهای دانشبنیان، نبود رغبت در بازار برای خرید تولیدات این شرکتها، ضرورت ایجاد دفاتر جذب پروژه در پارکهای علمی و فناوری، نبود زیرساخت برای بیگ دیتا، وجود رقبای چینی در بازار، سازوکار پیچیده برای حضور شرکتهای به دانشبنیان در بورس و نبود حمایت بانک مرکزی از آنها نیز از دیگر مشکلاتی بود که در این نشست ها مطرح شد.
گفتنی است؛ مدرن سازی نظام مالیاتی، قرار گرفتن شرکتهای دانشبنیان در مسیر سبز گمرک با ریسک پایین، هدایت شرکتها بهسوی صندوقها بهجای بانک مرکزی، توسعه مراکز نوآوری دانشگاهها، فرهنگسازی، شناسایی ضعفهای عملکردی و غیره نیز از سوی مدیران و مسئولان دولتی حاضر در این نشست ها مطرح شد.
سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی نیز در پایان یادآور شد که نتیجه برگزاری این نشستها در قالب گزارش آبان ماه در صحن علنی قرائتشده و موردبررسی قرار خواهد گرفت.
این عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران و ایران در پایان ضمن تقدیر از اینکه اقتصاد دانشبنیان بهدرستی بهعنوان یکی از حوزههای اولویتدار و استراتژیک در مجلس در نظر گرفتهشده است اعلام کرد: مجمع تشکلهای دانشبنیان ایران آمادگی دارد با همکاری اتاق بازرگانی ایران و در کنار مجلس شورای اسلامی تمام تلاش خود را در جهت رفع مشکلات زیستبوم دانشبنیان به کار گیرد.